JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

NEMZETKÖZI KLÍMAVÁLTOZÁSI AKCIÓNAP

Május 15-e a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap. Ennek keretében a BOCS Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet napjaink legsúlyosabb környezeti problémáira.

NEMZETKÖZI KLÍMAVÁLTOZÁSI AKCIÓNAP - ClimeNews - HírportálAz emberi tevékenység különféle gázokat juttat a légkörbe. Ezek a gázok nem engedik meg a hosszúhullámú (hő) sugárzás kijutását a világűrbe, azaz a hő egy része itt marad a Földön a légkörben. Ezt a jelenséget hívják üvegházhatásnak. A fő üvegházhatású gázok a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), az ózon (O3) és a vízgőz (H2O). A különböző üvegházgázok nagyon különböző hőelnyelő képességgel rendelkeznek. Közülük a vízgőz szerepe a természetes üvegházhatásban jelentős, mennyisége nem nő a légkörben, ellentétben a szén-dioxiddal és a metánnal.

Mára már a tudományos konszenzus szerint a világméretű felmelegedés legfőképpen emberi okokra vezethető vissza. 2015-ben Párizsban az ENSZ Keretegyezményét aláíró országok elfogadták a Globális Éghajlatváltozási Megállapodást, amely az összes létező, kötelező erejű és nem kötelező érvényű megállapodást egy egységes rendszerbe foglalja. A megállapodás célja az, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a fejlett országokban és a fejlődő országokban olyan szinten kell csökkenteni, amely elősegíti, hogy a világ légkörének hőmérséklete ne emelkedjen több mint 2 Celsius fokkal.

Az biztos, hogy a légköri CO2 mennyiséget már az emberiség jelentősen megemelte; az ipari termelés előtti (1750) 280 ppm-hez képest most (2018) 410 ppm-re (parts per million, milliomodrész).

NEMZETKÖZI KLÍMAVÁLTOZÁSI AKCIÓNAP - ClimeNews - Hírportál

A szén-dioxid mennyiségének növekedése pedig elősegíti a hősugárzás csapdába esését a felső légkörben. A csapdába esett hő egy része visszasugárzódik a Föld felszíne és az alsó légkör felé, felmelegítve azt.

Az elmúlt 400 ezer év során történt változások, melyeket az alábbi ábra mutat, időben periodikusnak látszanak. Valóban, itt a hőmérséklet és a CO2-szint változásának közös oka, a Föld pályájának és tengelyferdeségének periodikus változásai, illetve ezek egymásra rakódása. Rövid távon egyensúly jellemezte a légkört: jégkorszakok (az ábrán a gödrök) és jégkorszak közötti ún. interglaciális korok követték egymást, de a CO2 szintje sosem ment 300 milliomodrész fölé.

NEMZETKÖZI KLÍMAVÁLTOZÁSI AKCIÓNAP - ClimeNews - Hírportál

Azonban elmondható, hogy az ipari forradalom óta a két görbe együtt futását, a két görbe egyensúlyát felborítottuk, mert a CO2-szint az eredeti szintnek majdnem kétszerese. Mivel annyit bizonyosan mondhatunk, hogy a hőmérséklet változást nem mindig az üvegházhatású gázok sűrűségnövekedése indítja el, de mindig gerjeszti, ezért a hőmérséklet növekedése várható.

Friss vizsgálatokban olyan hatásokat is belevettek a számításokba, melyekre az eddigi modellek nem fordítottak nagyobb figyelmet. Eddig alapvetően tengeren lévő jeget, a felhőket és a vízpárát vették tekintetbe, de egy új modell, amit a Bristoli Egyetem kutatói fejlesztettek ki figyelembe veszi a növényzet, és az időszakos hó és jég hatását is. Ennek eredménye szerint a sarkok körüli felmelegedés 10 Celsius fokot is meghaladhatja 400 ppm (milliomodrész) CO2 részarány a légkörben átlépését követően.

Ez utóbbi pedig már megtörtént!

A bristoli kutatók azért kezdték el a modell kibővítését, mert adatokkal rendelkeznek egy 3 millió évvel ezelőtti időszakról a földön, amikor a hőmérséklet és a CO2 részaránya egyaránt magas volt. Azonban amikor a meglévő modellekkel próbálták ezt a 3 millió évvel ezelőtti állapotot leírni, kiderült, hogy a CO2 szintnek kevesebb hőmérséklet-növekedés lesz az eredménye, mint a valóságos. Ezért úgy vélték, valami hiányzik a modellből. A jó egyezést a valós hőmérséklet-növekedéssel akkor kapták, amikor a szárazföldi hó, jég és a növényzet szerepét is figyelembe vették a modellben.

Milyen változásokra is számíthatunk a jövőben?

• A globális átlagos hőmérséklet drasztikusan tovább emelkedik,
• tovább emelkedik a tengerszint 9 és 88 cm között,
• több csapadék a mérsékelt égövi zónában és Délkelet-Ázsiában, ennek következtében ezeken a területeken valószínűen árvizek várhatók,
• kevesebb csapadék Közép-Ázsiában, a mediterrán térségben, Afrika egyes részein, Ausztrália és Új-Zéland területein, ennek következtében ott aszály várható,
• egyre gyakoribb és erősen szélsőséges időjárás: túl magas és alacsony hőmérsékletek, viharok és hurrikánok drasztikus további erősödése,
• az éghajlatváltozással egyes betegségek elterjedése, mint például a malária,
• az Északi-sark és az Antarktisz további felmelegedése, ami a jég eltűnését eredményezi,
• általában az időjárás teljesen felborul, meleg lesz amikor hidegnek kellene lennie és fordítva.

Európa változásai >>

Mi a teendő most?

Az éghajlatváltozás már valóság. Még ha az összes emberi eredetű kibocsátást teljesen leállítanák, a változás akkor is folytatódna. A népességrobbanás mielőbbi visszafordítása és a fosszilis energiaforrások kiváltása változtatna csak hatékonyan e problémán. Továbbá a tudatos energiafelhasználás, a tudatos életvitel, s a környezet fokozott védelme tovább segíti ennek a civilizációnak a minőségi megváltozását.

Mit tehetsz Te, milyen lehetőségeid vannak?

A BOCS Alapítvány a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap keretében az alábbi már elérhető lehetőségekre hívja fel a figyelmet, illetve hangsúlyozza, hogy mindenki erőfeszítésére szükség van a fentebb említett 2 Celsius fokos cél eléréséhez. Az előző évben a BOCS létrehozott saját, már megvalósult projektjeiből származó CO2e egységeket, QFPC néven. Ezeket fel lehet használni az üvegházhatást okozó környezeti terhelések kiegyenlítésére és így a segítő adományod 120-szor többet ér, mint az átlagos segélyek.

Támogasd a migrációs válság egyetlen igazi megoldását!

Ajándékozz és védd a klímát és a jövendő generációt!

A fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) támogatása a leghatékonyabb klímavédelem!

Ajándékozd meg magad és a családodat személyes karbonsemlegesítéssel.

Karbonsemlegesítsd a saját weboldaladat.

Legyen a vállalkozásod vagy a céged karbonsemleges, vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

Simonyi Gyula | Kapcsolat - Támogatás (Donations) - BOCS Alapítvány - BOCS.EU Trends '93 | Carbon Dioxide Information Analysis Center Simonyi Gyula
kuratórium elnöke, matematikus, közgazdász, informatikus, hitoktató, system analyst, fenntarthatóság
kutató és oktató

Forrás: bocs.eu