JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé!

Amíg más vállalatok törekszenek a dekarbonizációs folyamatok keretében a karbonlábnyomuk teljes eltüntetésére, addig a Nestlé hülyének nézi az embereket, a tudatos vásárlók kivételével.

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

A Nestlé Magyarországon elkezdett kommunikálni arról, hogy a fenntarthatóság jegyében folytatja a műanyag felhasználás problémával kapcsolatos teendőit. Belenyúlt abba, ami egyébként globálisan nem éri el a teljes probléma 3%-át! Na azért tart itt a világ, mert ebből a vállalásból is látszik (persze kicsivel több mintha nem csinálna semmit), hogy nem jutott el a vállalat vezetésének tudatáig, hogy az utolsó percekben vagyunk a teljes összeomlástól. Amit tesz a világmegmentő csomagjában az kb. annyi, mint amikor a Titanikra felpakolták a mentőcsónakokat, hogy biztos elég lesz. Mégpedig ezzel a kommunikációval:

“A Nestlé kiemelten fontos feladatának tekinti környezeti lábnyoma folyamatos csökkentését, hogy a környezetet megóvja a jövő generációi számára – áll a vállalat Origohoz eljuttatott közleményében. Ezért nagy figyelmet fordít a csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatásának minimalizálására. Most bejelentett vállalása is ezt szolgálja: a vállalat arra törekszik, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagot használjon.

A Nestlé víziója szerint, semmilyen csomagolóanyag nem végezheti hulladéklerakóban vagy szemétként, így a műanyagok sem.
Globális probléma ellen közös fellépés.
Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója, a bejelentés kapcsán elmondta:

“Jelenleg a műanyaghulladékok jelentik a világ egyik legnagyobb fenntarthatósági problémáját, a megoldás pedig közös fellépést igényel.” Olyan technológiákat dolgozunk ki, amelyekkel egyre nagyobb mértékben mozdíthatjuk elő a hulladék csökkentését és újrahasznosítását – tette hozzá.

A vállalatvezető kijelentette, a Nestlé célja, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat használjon.”

Talán onnan kellene kezdeni, hogy azonnal állítsa le a víz palackozását, mert a hozzá való palackhoz négyszer annyi víz kell, mint a benne lévő ásványvíz mennyisége! Továbbá a csoki üzlet ott kezdődik, hogy valaki elülteti a kakaóbab cserjét és mesterségesen megtermékenyíti a tehenet, hogy legyen tej a csokihoz. Mindegyik táblában egy jó pohár tej van, (bizonyára mindenki ismeri a reklámot) és a tejnek is, a reklámnak is óriási a karbonlábnyoma ami nem baj, gondolhatja a Nestlé. Átnéztem a cég weboldalán található fenntarthatósági információkat, és amit meg lehet róluk találni nemzetközi vonatkozásban is. Egy 2017-es vállalást is tartalmazó információs oldal szerint Magyarországon 100%-ban megújulóból származó villamosenergiát használ a Nestlé. Nem néztem utána, de érdekes lenne, ha itt sem stimmelne a kommunikációjuk.
A magyar weboldalukon található információk csak 2013-ig tartalmaznak konkrét adatokat és 2015-ig vállalásokat a mai napon.

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Itt azért szépen látszik, hogy folyamatosan nő a CO2 kibocsátásuk!

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Ez a megfogalmazás jelenti a “nesze semmi, fogd meg jól” kategóriát. Mindenesetre jól hangzik!

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Itt azért kiolvasható, hogy már 2013-ban is foglalkoztatta őket ez a szörnyű probléma, és mintha megállt volna az idő azóta. Nyilván mert a csoki és a műanyagvíz azért fogyott rendesen…

Hát nagyon szomorú lettem.

Aminek egy ilyen kaliberű cégnél rendben kellene lennie 2018-ra az a következő minimum elvárás, félre téve, hogy milyen humbuk ISO akárhányas minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik.

1./ karbonlábnyom csökkentési terv
2./ 2005-től évenkénti karbonlábnyom számítási jegyzőkönyv, független 3. szervezettel auditálva globálisan, lokálisan, gyárakra lebontva
3./ karbonsemlegesítésekre vonatkozó hiteles igazolások évenként lebontva

Mindezek nyilvánosan és elektronikusan letölthető változatban is. Hol van ez? Persze ez vonatkozik minden cégre önkéntesen, kötelező előírások nélkül. Hiszen a vízcsapból is az folyik, hogy a klímamegbolondulás oka az emberi tevékenység. A legnagyobb legfőképpen környezeti probléma gyökere a népességrobbanás! Persze ez jó a Nestlének mert úgy gondolhatják, hogy még több csoki fog fogyni. Csupán azért nem teszik a környezetszennyezés mértékének csökkentését a megfelelő ütemben, mert a csokit és a műanyagvizet veszik az emberek, legfőképpen a nem tudatos vásárlók.

Kimerem jelenteni, hogy ez a vállalat közel sem fenntartható jelenleg és a dolgozóik is jobban örülnének neki, ha tudnák, hogy ez nem így van. Már csak azért is, mert a Nestlé nem követendő példaként már másodszor jelenik meg a ClimeNews – Hírportálon!

Mindenesetre folytatom a harcot és nem eszünk Nestlé csokit, ameddig nem pótolják a leírtakat úgy, hogy a dokumentumokból kiderüljön mikor lesznek a termékeik belátható idő alatt karbonsemlegesek.

Rampasek László