Nincs felkészülve a klímaváltozás következményeinek kezelésére Kína

Nincs felkészülve a klímaváltozás következményeinek kezelésére Kína | ClimeNews - Hirportál

Nincs kellőképp felkészülve a klímaváltozás hatásainak kezelésére Kína, ami pedig súlyos következményekkel járhat az ország számára – írja a kelet-ázsiai ország központi gazdaságtervező szerve.

People ride along a street on a smoggy day in DaqingA Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság jelentése szerint a globális felmelegedés miatt Kínának már most is számos és a korábbinál súlyosabb környezeti kihívással kell megküzdenie.
A szélsőséges időjárás okozta környezeti katasztrófák az 1990-es évek óta évente mintegy kétezer emberéletet követelnek, s a helyzet egyre rosszabbodik – áll a jelentésben. A klímaváltozás az élelmiszer- és vízellátást, az energiabiztonságot, az általános megélhetést is veszélyezteti – sorolja a bizottság. Amennyiben Kína nem tesz hatékony lépéseket a klímaváltozás kezelésére, a helyzet a jelenleginél is rosszabb lesz – áll a dokumentumban.
A probléma az, hogy a társadalomnak igen csekély ismerete van a témáról, s emiatt cselekvési lehetőségeik és hajlandóságuk korlátozott. Kormányzati oldalról ugyan történik intézkedés, így víztározók épülnek, fokozzák a zöld területek védelmét, tökéletesítik az időjárás-előrejelző rendszereket, ez ugyanakkor mind nem elég – szögezi le a jelentés.
CLIMATE_chinaA klímaváltozás kezelése a jelenlegi ötéves terv (2011-2015) időszaka alatt is a környezeti prioritások között szerepel. A kezelésre fordított összegek nagysága a négyezer milliárd jüant (150 ezer milliárd forint) is meghaladja. Emellett a kétmilliárd jüant (75 milliárd forint) is elérheti annak az alapnak az összege, amellyel az energiatakarékos és zöldenergiát használó autók fejlesztéséhez és tömeggyártásához járulnak hozzá. A Kínai Banki Szabályzó Bizottság egy évvel ezelőtt zöldhitelprogramot kezdeményezett, arra utasította a kereskedelmi bankokat, hogy azok fogják vissza a környezetszennyező, túlzott energiafogyasztó cégeknek nyújtott hitelezésüket.
Kína célja az, hogy 2020-ra a 2005-ös szinthez képest a bruttó hazai termék egy egységére jutó széndioxid-kibocsátást 40-45 százalékkal csökkentse, a teljes energiafelhasználáson belül pedig a nem hagyományos energiaforrásait 15 százalékra emelje.

Forrás: MTI

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.