JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A növénytermesztés nem tud lépést tartani a klímaváltozással

A következő évtizedben a terméshozamok csökkenése várható a klímaváltozás következtében, hacsak nem történik azonnali és hathatós beavatkozás az új és jobb fajták bevezetését illetően, figyelmeztetnek a szakértők.

A világ számos országában sok kutató vizsgálta már, és kutatja folyamatosan, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja a növénytermesztést és az élelmiszerek előállítását.
A növénytermesztés nem tud lépést tartani a klímaváltozással - ClimeNewsÚjabban leedsi kutatók a Nature Climate Change tudományos folyóiratban közölték kutatásuk eredményét, akik a kukorica termesztés vizsgálatára fókuszáltak Afrikában, de az alapvető folyamatok általában megfigyelhetőek a trópusokon.
A kutatás vezetője, Andy Challinor (Priestley International Centre for Climate, University of Leeds) elmondása szerint Afrikában a klímaváltozás hatásának betudható fokozatosan emelkedő hőmérséklet, a gyakoribb szárazságok és hőhullámok hatással vannak a kukoricára. Megvizsgálták a hőmérséklet hatását az ültetés és a betakarítás között eltelt érési időre, és azt találták, hogy a magasabb hőmérsékletek rövidebb időtartamot eredményeztek, ami miatt kevesebb idő jutott a biomassza felhalmozására és csökkent a terméshozam.

Új növényfajták bevezetéséhez és a gazdákkal történő elfogadtatásához általában 10-30 év szükséges mindenhol. A hőmérséklet növekedési üteme a trópusokon azt eredményezi, hogy a termesztett növények melegebb körülmények között nőnek, mint amilyenek között kifejlődtek, vagy kifejlesztették őket. A számítások szerint az afrikai kukoricatermesztési területek nagy részén az érési idő jelentősen lerövidülhet 2031-ig, és néhány helyen előreláthatólag már 2018-ig.

A növénytermesztés nem tud lépést tartani a klímaváltozással - Forrás_GettyImages - ClimeNewsA folyamatban lévő éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás egyik eszköze olyan növényfajták termesztése, amelyek jobban alkalmazkodnak a változó klimatikus viszonyokhoz a globális élelmiszerbiztonság érdekében. A leedsi kutatók szerint új fajták elterjedésének elősegítése szükséges 10 éven belül Afrikában ahhoz, hogy 2050-ig a növénytermesztés lépést tudjon tartani a hőmérsékleti változásokkal.
Egy indiai kutatás eredményei szerint a rizs és a földimogyoró is érzékenyen reagál a hőmérséklet emelkedésére Indiában. Kínában szintén a kukorica, a rizs és a szójabab termesztését korlátozza leginkább a szárazság, az árvíz és hidegkár. A kínai kutatók az alkalmazkodási stratégiák kialakítását és megvalósítását hangsúlyozzák a helyi növénytermesztésben.

Egy amerikai kutatócsoport két évtizede rendszeresen felülvizsgálja, hogy a világ országai mennyire sérülékenyek, illetve alkalmazkodó képesek a klímaváltozás hatásaival szemben. Több szempont között az élelmiszerbiztonság itt is nagy hangsúlyt kap.

Az alkalmazkodás szükséges módszerei mellett a klímaváltozás fékezésére számos eszköz áll rendelkezésre. Korábban kimutatták, hogy a klímaváltozás megfékezése és következményeinek megelőzése, lényegesen olcsóbb a társadalom számára, mint a károk elhárítása.

Irodalom:

  • Challinor, A.-K. Koehler, J. Ramirez-Villegas, S. Whitfield, B. Das: Current warming will reduce yields unless maize breeding and seed systems adapt immediately. Nature Climate Change, 2016; doi:10.1038/nclimate3061 (http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3061.html)
  • Crop breeding is not keeping pace with climate change, https://www.leeds.ac.uk/news/article/3877/crop_breeding_is_not_keeping_pace_with_climate_change
  • R. Padakandla: Climate sensitivity of crop yields in the former state of Andhra Pradesh, India; Ecological Indicators, 2016 (Vol. 70)
  • Yin, J. Olesen, M. Wang, I. Öztürk, H. Zhang, F. Chen: Impacts and adaptation of the cropping systems to climate change in the Northeast Farming Region of China; European Journal of Agronomy, 2016 (Vol.78)

Joó Szilvia