JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Rajzok a Föld szépségéről és törékenységéről

Életem küldetésének tekintem, hogy munkáimban bemutassam, mennyire sürgető a klímaváltozás fenyegetése.

Zaria Forman - Rajzok a Föld szépségéről és törékenységéről - ClimeNewsAz Északi-sarkvidékre utaztam, hogy megörökítsem a sarkköri jég olvadásának szemünk előtt zajló történetét, majd délre, az Egyenlítőhöz, hogy dokumentáljam a tengerszint emelkedését. Legutóbb Grönland jeges partjait és az alacsony fekvésű Maldív-szigeteket látogattam meg, kapcsolatba hozva egymással két olyan részét a Földnek, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz, ám egyformán veszélyeztettek.

Rajzaim az átmenet, a zűrzavar pillanatait és a táj nyugalmát tárják fel, lehetővé téve a nézőnek, hogy érzelmileg kötődjön egy helyhez, amit talán soha nem lesz módja meglátogatni. Én a szépség közvetítését választom a pusztulásé helyett. Ha megtapasztaljuk ezeknek a tájaknak a fenségességét, az talán arra ösztönöz, hogy megvédjük és megőrizzük őket.

A viselkedéspszichológia azt írja le, hogy tetteink és döntéseink mindenekelőtt érzelmeinken alapulnak. Tanulmányok mutatták meg, hogy a művészet nagyobb hatást gyakorol az érzelmekre, mint egy ijesztő tudósítás. A szakértők jégmentes sarkköri nyarakat jósolnak akár már 2020-ra. A tengerszintek valószínűleg 60-300 cm-t fognak emelkedni a század végére. Pályámat annak szenteltem, hogy ezeket az előjelzéseket valami elérhető médiumon keresztül világítsam meg, ami más módon mozgósít, mint egy statisztika…

Forrás: TED