JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Rekord karbonlábnyomot hagyott a Riói Olimpia

Ritka ambiciózus kibocsátás-csökkentést vállalt Brazília a tavalyi párizsi klímacsúcson. A riói olimpiával járó rekord karbonlábnyom ellensúlyozása eltörpül ahhoz képest, amire a következő tíz évben vállalkoztak.

Rekord karbonlábnyomot hagyott a Riói Olimpia - ClimeNews

A riói olimpia nyitóünnepségén – bár a program titkos volt, a tematika fontos eleme a fenntarthatóság, a környezettel harmóniában álló élet.

Ugyanakkor a világ legnagyobb sporteseménye igencsak megterhelte a környezetet: 3,6 millió tonnára becsülték az idei nyári játékok karbonlábnyomát – azaz a rendezvénnyel kapcsolatos CO2 kibocsátást, ami az eddig rekordnak számító londoni olimpiát (3,4 millió tonna) is felülmúljta.

Összehasonlításképpen a pekingi lábnyom 1,18 millió tonna volt, a 2014-es brazil foci vb pedig 2,7 millió tonnát bocsátott ki, 1 millióval többet, mint a 2010-es dél-afrikai.

Összehasonlításképpen Magyarország karbon-kibocsátása, bő három hét alatt éri el ezt a mennyiséget.

A rendezők szerint nem a szervezés vagy az építkezés volt pazarló; a két legnagyobb kibocsátási tételt a nézők, résztvevők utazása és elszállásolása jelentette – pontosabban az a kibocsátás, ami a repülőgépek által elfogyasztott kerozinhoz, a légkondi-berendezések áramigényéhez kapcsolódik.

A rendezők mentségére szóljon, hogy korszerű sporteseményhez illően a teljes CO2-kibocsátást ellentételezik, kibocsátás-csökkentő projekteket finanszíroznak, például fákat telepítenek vissza olyan területekre, ahol korábban erdőt irtottak.

Rekord karbonlábnyomot hagyott a Riói Olimpia - ClimeNewsBrazília egyébként is komoly erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megfékezésére, tavaly Párizsban vállalták, hogy 2025-re 37 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2005-höz képest. A klímaszakértők szerint kivételes, hogy fejlődő országként abszolút értékű csökkenést vállaltak. Számszerűen a 2005-ös 2,1 milliárd tonna CO2 egyenértékben kifejezett kibocsátását 1,3 milliárd tonnára tervezik csökkenteni.
.
Brazília a világ hatodik legnagyobb kibocsátó országa, ahol a dzsungelek irtása adja a kibocsátás legnagyobb részét. Az erdőirtást következetesen lassították az elmúlt 10 évben, és a kormány azt ígéri, hogy 2030-ra teljesen felhagynak vele.