JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Robbanás a zöld befektetések piacán

Fokozódik a szuverén államadósságok „kizöldülése”, ahogy a kormányzatok egyre inkább meglátják a pénzügyi lehetőséget a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. A párizsi klímaegyezmény ugyanis meghozta a befektetők kedvét a zöld eszközökhöz.

Idén várhatóan kilenc ország fog olyan értékpapírokat kibocsátani, melyek elősegítik a klímaváltozás elleni küzdelmet – mondta a Bloombergnek Sean Kidney, a Climate Bond Initiative vezérigazgatója. A zöld kötvényekkel olyan kormányzati infrastrukturális projekteteket lehet finanszírozni, melyek például a megújuló energiákhoz, a tiszta közlekedéshez vagy a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódnak. A jelenség azért is fontos, mert ezt a területet eddig alapvetően a magánvállalatok és a multilaterális fejlesztési bankok uralták.

Hetekkel azután, hogy Lengyelország 750 millió euró (796 millió dollár) értékben dobott piacra zöld kötvényeket, Franciaország már el is kezdett turnézni a saját verziójával, melynek mérete a hivatalos források szerint legalább 2,5 milliárd eurós (2,7 milliárd dollár) lesz. Nigéria lehet a harmadik a sorban, ahogy az ország várhatóan márciusban bocsátja ki saját fizetőeszközében (naira) a kötvényeket.

Növekvő piac

A fokozódó aktivitásnak köszönhetően idén a kormányzatok biztosíthatják a zöld kötvénytenderek 10 százalékát. A Bloomberg New Energy Finance szerint

a piac egésze idén a tavalyi 90 milliárd nagyjából harmadával, 123 milliárd dollárosra bővülhet.A bővülés ütemét jól mutatja, hogy az előző évben a piac úgy nőtt több mint 90 milliárdosra, hogy 2015-ben még az 50 milliárdos szintet sem érte el.

Egyre vonzóbbak a zöld befektetések  | Forrás: AFP/Giuseppe CacaceA globális kötvénypiac egyébként a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) tavalyi második negyedéves adatai alapján 44,5 ezer milliárd dolláros volt, melynek 48 százalékát adták az állampapírok, míg 39 százalékot a pénzügyi, 13 százalékot pedig a nem pénzügyi cégek papírjai adták.
A zöld befektetések piaca ráadásul jelentősen fejlődésen megy keresztül, köszönhetően a 2015 végi párizsi egyezmények (COP21). A befektetők ugyanis immáron sokkal nagyobb figyelemmel követik a környezeti fenntarthatóságot a tőkéjük elhelyezésekor – hangsúlyozta a PIMCO Europe londoni menedzsere, Alex Struc. A COP21 megteremtette a keretet ahhoz, hogy a magántőke összekapcsolódjon a formális állami elkötelezettséggel, aminek eredményeképpen egyértelműen látható az ilyen termékek iránti kereslet növekedése– tette hozzá Struc.

Vitás jövő

Mindazonáltal a téma széles körben viták és párbeszédek tárgyát képezi. Különösen azt követően, hogy az elmúlt időszakban voltak problémák azzal, hogy a cégek olyan vállalakozások támogatására használták föl ezeket a forrásokat, melyeket a környezetvédelmi szakemberek nem tartottak elég zöldnek.

A közeljövő egyik legizgalmasabb zöld ügye lesz, ha a kínai kormány is elkezd ilyen kötvényeket kibocsátani. A központi kormányzat ugyanis már jelezte a szándékát, és Kidney szerint ha ez bekövetkezik, akkor igazán nagy dobásra kell felkészülni. Különösen úgy, hogy az HSBC szerint tavaly a kínai vállalatok adták el a legtöbb zöld kötvényt, összesen 33,6 milliárd dollár értékben.Kedden pedig Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította föl Donald Trumpot, hogy tartsa magát a párizsi egyezményhez, hangsúlyozva, hogy a kínai zöld befektetések már megtérültek.

Forrás: investor.hu