JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A Tesla egy egész szigetet lát el napenergiával

A Tesla november közepén hivatalosan is megvette a SolarCityt, mely ma már egy egész szigetet s annak 600 lakosát látja el napenergiával. A cég másutt is hasonló projekteket indít.

A Ta’u nevű sziget Amerikai Szamoán található, az USA nyugati partjától 6400 kilométerre. Itt üzemeltet a Tesla 1,4 megawattos szolárenergia-kapacitást. A “mikrohálózat” 5328 napkollektorból áll. Az ezek által begyűjtött energiát 60 darab 52 MWh-s Tesla Powerpack tárolja, ezért már mindössze 7 órányi napsütéssel teljesen feltöltődik a rendszer.

A Tesla egy egész szigetet lát el napenergiával - ClimeNewsA Tesla Powerpack a cég nemrég piacra dobott akkuja, amitől Elon Musk, a Tesla feje a megújuló energia terjedésének felgyorsulását várja, mivel az eszköz demokratizálja a hozzáférést a napenergiához és az elosztást is: az akkumulátor napközben felszívja a napsugarakból az energiát, este pedig tárolja. Ez utóbbi számít legnagyobb piaci előnyének a többi szoláreszközzel szemben. És ott van még a Tesla/SolarCity tarsolyában a Powerwall 2 nevű akku, mely házi alkalmazásra lett kitalálva. A háztetőn vagy a kertben lévő napkollektorokkal begyűjtött energiát tárolja a háztartási eszközök ellátására.

A projekt az amerikai belügyminisztérium (DoI), a környezetvédelmi hivatal (EPA) és az American Samoa Economic Development Authority együttműködésével jött létre. A beruházás kivitelezése egy évbe telt. A szigeten korábban dízelmeghajtású generátorokkal voltak kénytelen előállítani a villamos energiát, s amikor viharos időszak köszöntött a régióra, a helyiek egy ízben 2 hónapig sem tudtak kimozdulni a szigetről, hogy behozzák a megélhetésükhöz szükséges üzemanyagot. A Tesla 2 milliárd dollárért vette meg a SolarCity-t. Musk mindkettőben tulajdonos volt már korábban is.

A Tesla és a SolarCity már a cégegyesülés előtt eldöntötte, hogy Powerpackekkel látja el az egyik hawaii szigetet: Kaua’i-n 12 MW kapacitású szolárfarm létesül. Szeptemberben a Tesla nyerte meg a pályázatot, hogy napenergiával lássa el a Southern California Edison cég Mira Loma alállomását. Ez a 20 MW kapacitású bázis lesz a világ legnagyobb lítium-ion-akkumulátoros telephelye.

Forrás: SolarCity blog

Soros az Arab-félszigeten is nyomul
Hiába favorizálja Trump a fosszilis iparágakat, a progresszívabb milliárdosok zöld energiákba fektetnek. Soros, Gates, Zuckerberg, Branson, Al-valid herceg és az aliBabás Jack Ma megújuló energiás vállalkozásokba invesztál. Az innovációt szeretnék elősegíteni.