Al Gore – történelem

2018. február
A klímaváltozásról – Al Gore válaszol a világhálón keresett kérdésekre.

 

2017. július
A népességrobbanásról – Al Gore válaszol a műsorvezető kérdésére.

 

2017.
A Kellemetlen Igazság 2 (eredeti címén: An inconvenient Sequel: Truth to Power, rendező: Davis Guggenheim) a 2006-ban bemutatott, két Oscar-díjat nyert dokumentumfilm folytatásából megtudhatjuk, hogy milyen közel kerültünk az igazi energia-forradalomhoz. Az egykori amerikai alelnök, Al Gore, a globális felmelegedés folytatódását és megfékezésének lehetőségeit vizsgálja miközben körbeutazza a világot, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire és befolyásolja a nemzetközi klímapolitikát.
A film nyomon követi Al Gore inspiráló előadásait, kormányzati vezetőkkel történt tárgyalásait és a megújuló energia használata melletti harcát. Betekintést nyerhetünk a 2016-os párizsi éghajlatvédelmi egyezmény elfogadását megelőző folyamatokba és háttéreseményekbe.

 

2016. február
Al Gore fergeteges aktuális előadásában három kérdést feszeget. Az első kérdés: „Tényleg változtatnunk kell?” „Muszáj változtatni?” Igen a válasz. A második kérdés: „Meg tudunk változni?” A válasz igen. És ez egy még határozottabb „igen.” Harmadik kérdés: „Meg fogunk változni?” az adott válasz „Igen.” Az optimizmusa sugárzik a kérdések megválaszolásával kapcsolatban az óriási sikerű előadásában.

 

2009. február
A TED2009-en Al Gore friss diákat mutat a világból melyek világossá teszik, hogy a riasztó éghajlat trendek még a kutatók előrejelzéseinél is rosszabbak, továbbá megtudjuk, mit gondol a “tiszta szénről”.

 

2008. március
Ebben a vadonatúj diasorozatban (először a TED.com-on), Al Gore bizonyítékokkal szolgál, hogy a klímaváltozás üteme gyorsabb a tudósok eddigi előrejelzéseinél. Cselekvésre szólít fel.

 

2006. november
Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög, állítja az egykori amerikai alelnök, Al Gore, aki nem akar a bombával együtt felrobbanni. Inkább kihasználja ismertségét és jó két évtizedes környezetvédelmi elkötelezettségét, hogy egy százperces filmbe sűrítve elmondja: szerinte miként hatástalanítható ez a bomba.

Ez a film szenvedélyes és lelkesítő alkotás egy emberr(t)ől, akinek feltett szándéka, hogy eloszlatja a globális felmelegedést övező mítoszokat, téveszméket, és a megelőzés érdekében tettekre buzdít. Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es elnökválasztási vereségből felocsúdva nem a sebeit nyalogatta, hanem valami értelmes elfoglaltságot keresett magának. A globális felmelegedésről tartott előadásokat, amelyeken bemutatta az összegyűjtött tudományos tényeket, gazdag képanyagot és egy igencsak sötét jövő lehetőségét. Mára az egyik leginkább keresett előadó lett – öt év alatt ezer előadást tartott. Ennek az előadás-sorozatnak a történetét dolgozza fel Davis Guggenheim filmje, amelyet versenyen kívül mutattak be az idei cannes-i filmfesztiválon. (A sztárokkal ellentétben Al Gore gyalog érkezett a bemutatóra. Ugyanúgy néhány száz métert kellett megtennie, mint a limuzinon érkező filmsztároknak. Ő megtette – buggyant világunkban már ennyi is elegendő egy újsághírhez.) Ebben a gondolatébresztő és egyúttal döbbenetes alkotásban Gore kertelés nélkül közli a felkavaró igazságot a világméretű vészhelyzetről – a globális klímaváltozásról. Meg van győződve arról, hogy még van idő változtatni a dolgokon. Többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy a globális felmelegedést politikai kérdésnek tekintsük: ez a legnagyobb morális kihívás, amellyel globális civilizációnk szembenéz.

A Kellemetlen igazság nem más, mint egy fényképekkel, grafikonokkal, egyéb ábrákkal megpakolt előadás. Az 56 éves előadó így indít: “Al Gore vagyok! Egy időben az Egyesült Államok következő elnöke voltam.” A közönség persze somolyog, mire az exalelnök: “Én nem találom ezt annyira viccesnek!”

Az egykori alelnök szerint az amerikaiak környezetvédelemmel kapcsolatos mentalitása is megváltoztatható. A Katrina hurrikán sokat tett a zöldtudatformálás terén, de a kizárólag a környezeti katasztrófákra nem hagyatkozhatunk a tudat megváltoztatásánál. Meggyőződése, hogy minél több állampolgárban tudatosodik a felmelegedés miatti helyzet súlyossága, annál inkább tudnak nyomást gyakorolni a politikusokra azért, hogy érdemben reagáljanak a problémára: a sarki jégsapkák zsugorodására; a hegyek csúcsairól eltűnő hótakaróra; a tavak elpárolgására; a hurrikánokra és a tájfunokra. Akár úgy, hogy Washington végre aláírja a kiotói egyezményt.

A Kellemetlen igazság hat hónap alatt készült el, és közben egy egész mozgalom épült köréje. Ha minden jól megy, még ebben az évben megjelenik az azonos nevű könyv, és készül egy oktatóprogram. A Kellemetlen igazság az Egyesült Államokban már most minden idők harmadik legsikeresebb dokumentumfilmje, több mint 23 millió dolláros bevétellel. A film hazai forgalmazója vélhetően megelégedne ennek a töredékével.

A film megtekintése a környezetvédelem iránt fogékonyak számára kötelező, a nem fogékonyak számára úgyszintén. Zöld-agymosásra az óceán minkét oldalán szükség van.

Forrás: Ötvös Zoltán – Népszabadság Online

A teljes film:

 

2006. február
Al Gore a már a Kellemetlen Igazság című filmben megismert humorával és humanizmusával, 15 pontban mutatja be, hogy mit tehet az ember a klímaváltozás ellen — a hibrid autó vételétől elkezdve egészen egy új, jól hangzó marketing név kitalálásáig a globális felmelegedésre.

 

.