JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Újabb környezetvédelmi intézkedéseket helyeztek kilátásba Kínában

Újabb környezetvédelmi intézkedéseket helyeztek kilátásba Kínában

Peking dugódíj bevezetésére készül, a központi kormány pedig a jövőben kártérítések megfizetésére fogja kötelezni a környezetet szennyező vállalkozásokat és magánszemélyeket – jelentették be a kínai fővárosban.

A pekingi önkormányzat közlekedési bizottságának vezetője kijelentette a helyi médiában, hogy a közúti közlekedés további szabályozását készítik elő, és intézkedéseikkel például az eltérő idejű munkakezdést is ösztönözni kívánják. Egyes területeken, egyelőre kísérleti jelleggel, a dugódíj bevezetése is szóba került – közölte Csou Cseng-jü.

Újabb környezetvédelmi intézkedéseket helyeztek kilátásba Kínában - ClimeNewsA 21 milliós kínai főváros útjain immár megközelítően 5,6 millió autó fut, ami azt jelenti, hogy a város úthálózatának hosszára vetítve egy autóra átlagosan 18,3 négyzetméter jut. Ez nem sokkal nagyobb egy parkolóhelynél – jegyezte meg Csou a legfrissebb adatokat idézve.
A fővárosban időről időre előforduló súlyos szmoghelyzetre utalva a Hszinhua hírügynökség összeállításában rámutatott, hogy a forgalomkorlátozó intézkedések ellenére a szmogért, illetve a légszennyezésért 31 százalékban a járművek károsanyag-kibocsátását tartják felelősnek.

A kínai központi kormány csütörtöki üléséről kiadott közlemény szerint a levegő-, illetve környezetszennyezés kérdése a kabinetben is téma volt. Bejelentették, hogy egyelőre kísérleti jelleggel néhány tartományban a helyi kormányzatok számára lehetővé teszik a környezetet károsító vállalatok és magánszemélyek kártérítésre kötelezését, ami nem azonos a szabálysértésekért kiszabható bírságokkal.

A tervek szerint a rendszer, amelynek részletei még kidolgozásra várnak, 2018-ra válhat országossá. Alanyai mindazok, akiket levegő-, víz-, és talajszennyezésben vétkesnek találnak, illetve felelősségük a növényzetben és az állatvilágban okozott károkban megállapítható.

A kínai média e bejelentésekkel egy időben hozta nyilvánosságra, hogy Kínában 2014-ben csaknem 26 900 pneumokoniózisos megbetegedést regisztráltak, 14 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Pneumokoniózisról akkor beszélnek, ha a légzőrendszer valamilyen megbetegedése a levegőben lévő káros részecskék, vegyületek és a por tartós belélegzése miatt alakul ki.
Az állami egészségfelügyelet statisztikája szerint a foglalkozási megbetegedések 90 százalékát a porártalom idézi elő. Az érintettek több mint 62 százaléka a szén- és színesfémbányászatban, illetve -feldolgozásban dolgozik.

Forrás: Peking, 2015. december 4., péntek (MTI)