JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Varsóban jegelik az atomerőműépítést

Úgy tűnik Lengyelországban egy időre jegelik az atomerőmű építését, legalábbis több lengyel lap is erre a következtetésre jutott a hírekből, miszerint az atomerőmű építésére létrehozott projektcégnél 70 százalékos létszámleépítést terveznek, és a cég büdzséjét is jelentősen megvágnák. A kabinet – a Rzeczpospolita beszámolója szerint – egyre inkább meg van győződve arról, hogy néhány évtizedig még nincs szüksége az országnak atomenergiára.

Varsóban jegelik az atomerőműépítést - ClimeNewsA projekt – emlékeztetnek helyi megfigyelők – már jó ideje késésben van, és majd csak akkor lesz újra időszerű, amikor hanyatlani kezd a szénbányászat. Ma a lengyel áramtermelés 80 százalékát a széntüzelésű hőerőművek adják. A lengyel kőszénvagyon még évtizedekig kitart, és Varsó nemrég kérte az Európai Bizottságot, hogy segítsen finanszírozni új szenes kapacitások létesítését, cserébe a klímavédelmi megállapodás ratifikálásáért. Ami persze egy kissé furcsa “üzlet” volna, hiszen a károsanyagkibocsátás csökkentését épp a szenes kapacitások fokozatos leépítése jelentené.

Az első nukleáris erőművi blokk indulásának eredeti határideje 2020 volt, ezt előbb 2025-re, majd 2029-re tolták, elsősorban a helyszínválasztás és a finanszírozás problémái miatt.

Forrás: Energiainfó