Végre megmozdult a világ, mert “nagy a baj” !

Amikor már itt a mindenki számára kézenfoghatóvá vált klímaváltozás, úgy néz ki megtört a jég és egyszeriben sokaknak fontossá vált – sajnos most már csak túlélni, ami következik…

Több sajtó is átvette az alábbi információkat a hétvégi felvonulásokkal kapcsolatban, mely az ébredés jeleit mutatja. Egyben ezek a jelek előszobája a “környezetszennyező vállaltoknak” a végelszámolás felé vezető úton.

nagy a baj400 ezren vonultak utcára vasárnap New Yorkban, hatékonyabb intézkedéseket követelve az ENSZ-től a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja a Time.
A tüntetésre eredetileg negyedennyi embert vártak, de végül annyian jöttek össze, hogy ez lett a világ eddigi legnagyobb tüntetése, amelyet a klímaváltozás miatt szerveztek, valamint az évtized legnagyobb tüntetését is összehozták.

A tüntetéssel egy időben több mint 150 országban tartottak demonstrációkat: a cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak az ENSZ klímakonferenciájának résztvevőire.

A demonstráción részt vett az ENSZ-főtitkár Ban Kimun, New York polgármestere, Bill de Blasio, Al Gore, az USA volt alelnöke, Leonardo Dicaprio és Edward Norton is. Az eseményen a legtöbb szakszervezet is részt vett.

nagy a baj A Time által megszólaltatott demonstrálók a legkülönfélébb okok miatt vettek részt a tüntetésen. Egy egyetemi hallgató arról számolt be, hogy New Orleansba költözése óta foglalkoztatja jobban a klímaváltozás, mivel az előrejelzések szerint a város mellett az egyik legnagyobb arányú tengerszint-emelkedés várható a klímaváltozás miatt.
A tüntetők közt voltak orvosok is, ők például azért mentek az utcára, mert a  levegőbe kerülő szennyezőanyagok asztmát, szívbetegségeket és rákot okoznak, ezért úgy vélik, a klímaváltozás akkora fenyegetést jelent a világ népességének egészségére, ami komolyabb fellépést követel meg.

A felvonuló feministák pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a klímaváltozást kiváltó döntések mögött túlnyomórészt férfiak álltak, így muszáj arról beszélni, hogy a politikai döntésekben nem egyenlő mértékben veszik figyelembe a nők, illetve a gyerekek által fontosnak tartott szempontokat.

nagy a baj -plastic is oil_A ENSZ-ben kedden kezdődik csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.
A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

nagy a bajDe Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át. De Blasio azt mondta:

A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség.

nagy a bajHasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

Londonban negyvenezren tüntettek. A megmozduláson részt vett többek között Emma Thompson színésznő és Peter Gabriel zeneszerző, énekes.

Párizsban a rendőrség szerint ötezren vonultak fel, a melbourne-i demonstráción pedig a The Age című ausztrál lap értesülései szerint mintegy harmincezren vettek részt.

Budapesten körülbelül kétszázan lehettek.  A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren m ások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója. A javarészt fiatalokból álló demonstrálók ezután az Oktogonhoz vonultak.

Magyarországon Áder János Köztársasági Elnök Úr is vendégül látta a Magyar TV-t és az ENSZ Klímacsúcsra történő kiutazása előtt megüzente a magyar népnek, hogy “nagyon nagy a baj”! Az önkéntes piac aktív résztvevői ennek rettenetesen örültek, hiszen jó érzés, hogy 4 év után a kormány is reagált a kihívásokra. Legfőképpen arra, hogy az emberek nem hülyék, nem szabad eltitkolni előttük az igazságot ezzel kapcsolatban. Azonnali cselekedetekre van szükség, és a tározókon kívül a karbon neutrális gazdaság létrehozásáról is halljuk legközelebb az elnök urat.

[pro-player width=”600″ height=”380″]http://video.ush.eu/ClimeNews/AderJanos20140921.flv[/pro-player]
 


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.