JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Világbank Csoport üzenete

A Világbank jelentése:
Állítsuk le a felmelegedést! Azaz, miért szükséges megelőzni a 4°C-os felmelegedést?

 World-Bank-reportDr. Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke abban bízik, hogy a tanulmány által bemutatott problémák, illetve a klímaváltozás bizonyítható hatásai felhívják azok figyelmét is a változások jelentőségére, akik eddig nem fordítottak a témára különösebb figyelmet, illetve akik eddig is tettek a felmelegedés megfékezéséért, azok nagyobb energia befektetéssel fognak dolgozni annak megállításáért. A tanulmány bemutatja milyen lesz a világunk, ha valóban 4 °C-al meg fog nőni a hőmérséklet, melyet a tudósok egyhangúlag a század végére jósolnak abban az esetben, ha nem következnek be komoly politikai változások. Ami a legfontosabb, hogy ha mégis bekövetkezne a 4 °C -os felmelegedés, a világunk olyan nagy mértékben megváltozna, hogy az új kihívásokat meglehet, nem látnánk időben, így az alkalmazkodás is nehezebb lenne. Az éghajlatváltozás elleni fellépések hiánya nagyban veszélyezteti emberek millióinak jólétét a fejlődő világban. Egyértelmű, hogy már tudjuk, a veszély közvetlenül előttünk van. A tudomány számtalan példát hoz bizonyítékként arra, hogy az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek, s ezek a változások jelenleg, napjainkban is kézzel foghatóak: az iparosodás előtti időszakhoz képest 0,8 °C az átlagos globális felmelegedés, az 1950-es évektől az óceánok hőmérséklete 0,09 °C-al növekedett és savasodás figyelhető meg; az iparosodás előtti időszakhoz képest a tengerszint 20 cm-el lett magasabb, s napjainkban 3,2 cm-t növekszik évente; az elmúlt évtizedben számos szélsőséges hőhullámmal kellett számolnunk, ráadásul egyre nagyobb mértékben bővül az aszály sújtotta területek kiterjedése, megnehezítve a növénytermesztést.

Temperature IncreaseA 4 °C példátlan kihívást jelent az emberiség számára. Egyértelműnek látszik, hogy a nagyméretű regionális valamint globális károk és kockázatok nagy valószínűséggel még azelőtt megjelennek, mielőtt a felmelegedés elérné ezt a szintet. A jelentés megkísérli azonosítani a kihívások területeit, választ adva a földi rendszerrel, illetve az emberi és természeti rendszerrel kapcsolatosan felmerült kérdésekre. Ugyan nincs számszerűsítve a teljes, az emberiség által okozott kár, de az a kép rajzolódik ki, ami egyébként gyakorta ismételt feltételezés, hogy az éghajlatváltozás nem ássa alá jelentősen a gazdasági növekedést. Egyértelmű, hogy a 4°C-os éghajlatváltozás súlyosan veszélyezteti a szegénység enyhítését számos régióban. Ezt azon megfigyelések támasztják alá, melyek az éghajlatváltozás negatív hatásait vizsgálták a fejlődő országok gazdasági atmospheric CO2 2012növekedésére vonatkozóan. Míg a fejlett országok kalkuláltak azzal, hogy a klímaváltozás hátrányosan érinthető őket, addig a fejlődő térségek adaptív kapacitásai gyengék. Úgy tűnik, hogy a jövőben az éghajlatváltozás terheit leginkább azok a régiók fogják viselni, melyek eddig is sebezhetőek voltak az éghajlatváltozás és az éghajlat változékonyság miatt. Tekintettel arra, hogy továbbra is bizonytalan, hogy vajon lehetséges-e a fejlődés további menetének kiigazítása az éghajlatváltozás ezen szintjén, a 4 °C-os adatot egyszerűen nem szabad hagyni, hogy megvalósuljon –a felmelegedést le kell állítani. Ezt csupán gyors, együttműködő nemzetközi fellépések képesek megvalósítani.

A 4°C -os felmelegedést el lehet, és el is kell kerülni. A Világbank Csoport továbbra is erős szószólója marad a nemzetközi és regionális megállapodásoknak, melyek a környezetvédelmet és a globális felmelegedés elleni küzdelmet célozza. A Világbank Csoport fel kívánja venni a versenyt a kihívásokkal, a szén-dioxid kibocsátás mérséklése és az inkluzív növekedés elősegítése céljából, mert az egészséges, „zöld” jövő, mindnyájunk érdeke.
A 106 oldalas angol nyelvű jelentés letölthető innen.

Adrienn Herczeg