JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt

A világon minden tizedik percben meghal egy kislány az erőszak miatt – jelentette szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) a lánygyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai szerint a világ gyermekeinek mintegy negyede,

megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében.

Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt - CN | Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban, Közép-afrikai Köztársaságban, vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktől jelenleg is megtagadják alapvető jogaikat – mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója.

Pakkala elmondta, hogy a konfliktushelyzetekben

a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínű, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A dél-szudáni nőket és kislányokat ért szexuális és fizikai erőszak ellen az UNICEF 16 “biztonságos teret” (safe space) hozott eddig létre.

A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás, a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni

– közölte Leila Pakkala.

Forrás: MTI

A hír összefügg azzal a ténnyel, hogy a fejlődő országokban évente közel 13 millió kamaszlány szül gyereket, mielőtt erre testileg, érzelmileg vagy gazdaságilag felkészültek volna. Ha a nők iskolázottabbak lehetnének és lenne a kezükben eszköz, hogy nagyobb korkülönbséggel – legfeljebb háromévente – szüljenek, az önmagában 25 százalékkal csökkentené a négy évnél fiatalabb gyerekek halálozási arányát – állítják az ügy támogatói.

Majd miután szült a kamaszlány, – nagyon sok esetben még egy év sem telt el – szülnie kell a következőt, mert nincsenek meg az alapvető emberi jogai, nem adatott meg a családtervezés lehetősége, vagy még nem ismerték föl annak jelentőségét, pedig kulcsfontosságú lenne a fenntarthatóság elérése szempontjából. Az ilyen területeken élő nők számára kínált ismeretterjesztő programok, melyek elsősorban a családtervezéssel kapcsolatos tudást terjesztik, illetve a családtervezés egyéni, társadalmi, gazdasági, és ökológiai előnyeinek felismerését segítik, hozzájárulna a szegénységből való kilábaláshoz, a női egyenjogúsághoz, a gyermekjogok biztosításához, a munkanélküliség visszaszorításához, a közbiztonság javulásához, az ökoszisztémák stabilitásához, az erdőirtás megfékezéséhez, valamint a migráció és a klímaváltozás enyhítéséhez.

Egy kívánt és tervezett gyerek a világ bármely szegletében jobb esélyekkel indul, mint a muszájból született társa.

A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt - CN | (Courtesy MTV)

Az első szüléseknek Romániában  15,6, Bulgáriában 14,7, Magyarországon pedig 11 százaléka történik a tinédzser korosztályban (forrás: Eurostat 2015). Tehát van mit tenni ezen a téren mindenkinek. Magyarországon a BOCS Alapítvány a téma szakértője. Támogatással és további információkkal kapcsolatban keresd a weboldalukat: BOCS.EU.

Rampasek László