JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt

Megfontolásra visszaküldte ma a parlamentnek Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény azon október 11-i módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain.

szeleromu-szelturbina-zold-energia - Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt - ClimeNews

Az államfő visszaküldő levelében azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az

  • nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását,
  • ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és
  • indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Áder a levelében emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés a május 24-én elfogadott törvénnyel hirdette ki és november 4-től már hatályossá is válik a Párizsi Megállapodás, amely az üvegházhatású gázok visszaszorítását tűzte ki célul, igaz az alkalmazott nemzeti energiakosár tartalmának megállapítása nemzeti hatáskörben marad. Emlékeztet arra is, hogy a dekarbonizációs cél elérésében segít, ha rendelkezésre áll minden tiszta energiaforrás hasznosíthatósága, így a szélenergiáé is, miközben az Országgyűlés által

most elfogadott törvény nem segíti, hanem szűkíti a szélenergia jövőbeli felhasználhatóságának lehetőségeit. Emiatt tehát érvelése szerint visszalépést jelent Magyarországon is, és nem segíti az említett cselekvési terv megvalósítását sem.

Áder az indoklásban úgy fogalmaz, hogy a törvény és az egyéb hatályos jogszabályok együtt

álláspontom szerint ellehetetlenítik a szélerőművek és szélerőmű parkok építését, továbbá veszélyeztetik a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020 dokumentumban foglalt célkitűzéseket, amelyek között szerepel a szélenergia részarányának növelése.

A cikk margójára: Ugye aki ismer az tudja, hogy nem szoktam finomkodni… Szörnyű azt látni, hogy a komplett kormány (kvázi majdnem az összes politikus, tisztelet a kivételnek) ebben a kérdésben mennyire dilettáns, hülye. A már említett politikusaink nem látnak tovább ebben a kérdésben a saját orruknál. Vagy az orruknál fogva vezeti őket – a szélerőművek kérdésében – valami sötét erő? Döntsék el Önök. Viszont azt már most látni lehet, hogy a következő – most felnövő – generációk ez ügyben kegyetlenek lesznek az elődeikkel szemben. Hiszen a hülye politikus gyereke is fel fogja tenni majd a kérdést: “… apám te sem tudtál szakítani a Hülyeség Korával?” Ugyan ez a helyzet Paks II-vel is! Viszont a két ügy szorosan összefügg és az eredménye annak is körvonalazódni látszik. Csak azt nem értem, hogy addig, ameddig a fejekből nem száll ki a homály, miért kell elkölteni feleslegesen milliárdokat?

Rampasek László

Forrás: Portfolio