70 évvel korábban olvad a kanadai permafroszt

Már most elkezdett felengedni a kanadai sarkvidék azon fagyott talaja, amelynek olvadását csak 70 év múlva várták.

70 évvel korábban olvad a kanadai permafroszt | ClimeNews - Hírportál

Olvadni kezdett a kanadai sarkvidéki permafroszt – írja a Live Science. A szakértők eddig úgy vélték, hogy a tartósan fagyott talaj még 70 évig biztonságban lesz.

Louise Farquharson, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem munkatársa és a jelenséget bemutató tanulmány társszerzője szerint meglepődtek, hogy a permafroszt ilyen érzékeny a melegebb levegőre. A permafroszt az a talajtípus, amely legalább két évig folyamatosan fagyott marad, ehhez szükséges, hogy a környezet éves átlaghőmérséklete ne emelkedjen -5 Celsius-fok fölé.

A kutatók 2003 és 2016 között begyűjtött adatok segítségével vizsgáltak három kanadai szigetet és meglepő mélységig mutatták ki a permafroszt felengedését. A mérsékelt klímaváltozási modell szerint 2090-ig nem lett volna szabad hasonló olvadásnak bekövetkeznie.

A folyamat szabad szemmel is látható, az egyébként dombos táj megsüllyedt, és tavak alakultak ki rajta. Farquharson kiemelte, a jelenség tovább súlyosbíthatja a klímaváltozást.

A permafrosztban rengeteg le nem bomlott szerves anyag található. Amennyiben felolvad, a mikroorganizmusok elkezdhetik feldolgozni ezeket, ez pedig szén-dioxid-felszabadulással jár majd. A talaj felolvadása ráadásul a helyi élővilágot és vízrendszereket is átalakíthatja. Farquharsonék szerint mintegy 600 ezer négyzetkilométernyi permafrosztot fenyeget a folyamat.

Forrás: National Geographic / LiveScience