A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?

A FIFA arra biztatja a rajongókat, hogy offszetálják az oroszországban megrendezett világbajnokságra való utazásukból származó karbonlábnyomukat.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNewsAz ENSZ Climate Neutral Now (Klímasemleges Most) programja keretén belül a FIFA kitűzte célul, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, a párizsi egyezménynek megfelelően. A futball globális kormánytestülete összefogott az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetével, hogy ingyenes karbonsemlegesítést kínáljanak a jegytulajdonosoknak, mely akció keretén belül a résztvevők két jegyet nyerhetnek a döntőre. A kritikusok azonban „zöldrefestés”-ként jellemezték a kezdeményezést, mondván ez az offszetálás hibás módokból származik, és nem fedik le az esemény teljes karbonlábnyomát.

A FIFA azt mondja, hogy minden egyes jegytulajdonos, aki feliratkozik a kezdeményezés honlapján, 2,9 tonna széndioxidot fog offszetálni, ami megfelel a résztvevők külföldről Oroszországba való utazásuk átlagos becsült kibocsátásának. A kezdeményezés 100,000 tonna széndioxidban van maximalizálva. Ez azt jelenti, hogy 34,500 rajongó tudja majd offszetálni a jegyét, noha százezreket várnak az eseményre. A 2014-es brazil világbajnokságon összesen több, mint 3,4 millió néző volt. A FIFA június 11-ig (máig se! a szerk.) még nem jelentette be, milyen projektek alapján fog offszetálni, de azt mondta, hogy ezek, „igazolt alacsony-karbon projektek Oroszországból és egyéb országokból”.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNewsAz offszetálási sémák összetettek és gyakran vitatottak. A lényegük, hogy kompenzálnak egy egy helyen keletkezett kibocsátást – jelen esetben egy futball-bajnokságot – azáltal, hogy finanszíroznak egy már megvalósult széndioxid-kibocsátást csökkentő projektet valahol máshol. A legutóbbi világbajnokság esetén a brazil kormány felállított egy offszetálási sémát, hogy csökkentse az eseményhez köthető kibocsátásokat önkéntes karbonkreditek révén, az ENSZ-kezdeményezéshez hasonlóan. Az Environmental Defense Fund (Környezetvédelmi Alap) egyik jelentésében ezt úgy említették, mint „forró levegő”, ami „kitalált emissziócsökkentést” eredményezett. Az ENSZ offszetálási mechanizmusa, amit a FIFA is alkalmaz, szintén viták tárgyát képezi. Egy, az Öko-Institut által az Európai Bizottság számára elvégzett 2016-os környezetvédelmi tanulmány alapvető hibákat talált az ENSZ offszetálási mechanizmusában. A tanulmány arra jutott, hogy a potenciálisan igazolt kibocsátáscsökkentő krediteknek csupán 7%-a esetén volt magas a valószínűsége annak, hogy valós, mérhető és további kibocsátáscsökkentő hatásuk legyen.
.
Kelsey Perlman, a Carbon Market Watch (Karbonpiac-Figyelő) tisztviselője üdvözölte, hogy a FIFA elismerte a világbajnokság klímahatását, de arra figyelmeztetett, hogy az offszetálás problematikus lehet. „Ha a FIFA az olyan kezdeményezések folytatását tervezi, melyeket a csalás és alacsony hatékonyság gyanúja övez, akkor mindezt nehéz másnak látni, mint csupán „zöldrefestés”. Hozzátette, hogy fontos az átláthatóság, és felszólította a FIFA-t arra, hogy publikálja az offszetálási projektek listáját, hogy alaposan meg lehessen azokat vizsgálni. „Arra számítanék, hogy a FIFA némileg szigorít ahhoz képest, amit most megenged. Például a nagy vízerőművek, szénerőművek, gázerőművek és nukleáris projektek kizárását. Ha nincsenek kikötések az offszetálási projektekkel kapcsolatban, akkor rögtön jönnek a kérdések ezek környezeti hatását illetően.” – mondotta. Perlman hozzátette, hogy ha a FIFA komolyan veszi a kibocsátáscsökkentést, akkor el kellene mozdulnia a komplex offszetálási sémáktól affelé, hogy inkább közvetlenül finanszírozza a zöld projekteket.

A FIFA által kiadott szakértői becslések alapján az idei világbajnokság várhatóan 2,1 millió tonna széndioxid-kibocsátást eredményez – aminek majdnem háromnegyede az Oroszországba, valamint az egyes játékoknak otthont adó városokba való utazgatásból származik.

A FIFA szintén elkötelezte magát, hogy offszetál „minden elkerülhetetlen kibocsátást, ami fölött operációs kontrollja van”, melyet 243,000 tonnára becsültek, vagyis a kibocsátások 11,2%-ára.

A FIFA szóvivője a következőket mondta a Climate Hot News-nak: „A FIFA a sportszervezetek élvonalába tartozik, ha környezetvédelemről és offszetálásról van szó. 2006 óta számos projekt indult a sportesemények hatásának mérésére és csökkentésére, nem csak a klímaváltozással kapcsolatban, hanem a fenntarthatóság számos egyéb vonatkozásában, úgy, mint hulladékkezelés, újrahasznosítás, és zöld stadionok.”

Üdvözölve a FIFA és az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének együttműködését, Patricia Espinosa, az utóbbi ügyvezető titkára a következőket mondta: „Megdícsérem a FIFA-t példamutatásáért a 2018-as világbajnokság klímahatásának csökkentése terén, és hogy arra bátorítja a futballrajongókat, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.”

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNews

Ám miközben a FIFA a klímaérdemeivel kérkedik, a világbajnokság szponzorálását olyan szennyező vállalatoktól kapja, mint a Gazprom, a Qatar Airways és a Kia Motors!

Jesse Bragg, a Corporate Accountability (Vállalati Felelősségvállalás) nevű civil szervezet szóvivője azt mondta: „A FIFA esetében az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos szervével való együttműködés (ami már önmagában gyanús, hogy csupán egy „zöldrefestő” platform) az egyik oldalon, és a fosszilis üzemanyagokra épülő iparágaktól származó szponzorálás a másik oldalon merő ellentmondás.” Hozzátette, hogy az olyan ígéretek és önkéntes vállalások, mint a Carbon Neutral Now különösen problémásak, és sokkal többet jelentenek a vállalati brandek számára, mint amennyit igazából érnek. „Először is, ezeket a vállalásokat gyakran zöldrefestési platformként használják. Emellett az ilyen vállalások gyakran helyettesítik és kiszorítják a valós és érvényesíthető kormányzati szabályozásokat” – mondta.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének szóvivője azt mondta a DeSmog UK-nek, hogy a szervezet nem kapott semmit a FIFA-tól azért cserébe, hogy a szervezet alkalmazza a sémáját. Hozzátette: „A Carbon Neutral Now vállalás célja, hogy arra bátorítsa a vállalatokat és szervezeteket, hogy a jelenlegi kibocsátásuktól függetlenül vegyenek részt a klímaváltozás elleni akcióban”.

Sztella Nóra Kántor – Rampasek László
Forrás: Climate Home News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.