A gyilkos mikrobomba

Tankönyvi légzuhatag csapott le Balassagyarmat közelében vasárnap, korábban Siófok mellett. Egyébiránt a pilóták ősellensége ez a veszélyes időjárási jelenség!

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - Hírportál
A microburst egy olyan légzuhatag (mikrobomba), melynek térbeli kiterjedése nem haladja meg a 4 kilométert. Ilyenkor a zivatarfelhő magasabb régiójában felgyülemlő hideg levegő nagy sebességgel indul el a felszín felé. A földet érő hideg levegőbuborék aztán horizontális irányban szétterjed, ekkor rövid ideig viharos, olykor orkán erejű széllökéseket tapasztalhatunk, melyek jelentős károkat tudnak okozni egy kisebb területen belül. Kialakulásának pillanataiban óriási veszélyeket hordoz a le és a felszálló légijárművek számára.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - HírportálEgyes helyeken az egyenes vonalú szelek meghaladhatják a 160 kilométeres sebességet óránként, ezáltal ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a hurrikánok és az F1-es szintű tornádók. Az éghajlatváltozás miatt bekövetkező szélsőséges időjárási események ilyen típusú változásai közé sorolható a microburst gyakoriságának fokozódása, és erősödése.

A repülésre legveszélyesebb szélnyírás is a microburstből származik egy helyi zápor vagy vihar kapcsán. A repülőgép számára a leszállás vagy felszállás a kritikus idő. Viszont rendkívül száraz környezetben, kevés vagy semmi eső esetén is hurrikán erejűvé válhat a szél, elérheti a tornádó sebességét. Nedves környezetben a microburst sűrű záporba ágyazódhat, de hatása olyan váratlan lehet, amire egy pilóta sem készülhet fel.

A microburst meghatározása

Egy microburst leírása annak működésétől függ. Ha a szél jelenti a legnagyobb veszélyt, akkor a széllökések nagysága a fontos. Ha a térségben repülés folyik, a vízszintes szélnyírás kritikus értéke és a leáramlások mértéke a legfontosabb számba veendő tényező. A kísérletezések során a működési tényezők határozzák meg a fontos eseményeket, amik alapján a kutatók figyelmüket oda irányíthatják, ahová kell.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - Hírportál

Caracena szerint:

A microburst egy háromdimenziós forgó, pusztító szél a felszín felett, amely kívülről energiát nyerve a föld felé irányul szokatlanul erős leáramlást gerjesztve. Kiterjedése akár 5 km is lehet, és élettartama csupán pár perc. Beágyazott, vízszintes tengely körül forgó örvényeket tartalmazhat, amelyek tornádóerősséget is elérhetnek, különleges veszélyt jelentve a fel- vagy leszálló repülőgépekre.

Fujita szerint:

A microburst egy heves leáramlás, amely az erős szél velejárója a földön vagy afölött. A pusztító szél akár egyenes, akár forgó, nagyon eltér a microbursttől. Egy nagy, forgó örvény a külső kiterjedését nézve elérheti a 4 km-t vízszintesen. Egy intenzív macroburst gyakran okoz széleskörű, tornádóra jellemző károkat. E pusztító szelek 5-30 percig élnek, de elérhetik a 60 m/secundum sebességet (215 km/óra).

A microburst ennek gyereke: egy kis, forgó leáramlás az ő külső segítségével, a durva széllel. A kialakult forgó képződmény átmérője vízszintesen talán csak 4 km, de sokkal kevesebb is lehet, viszont begyorsulhat akár 75 m/sec sebességre is (270 km/óra). Odavágja a repülőgépet, mielőtt a kapitány a szendvicsébe haraphatott volna.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - HírportálHogy mennyire komoly időjárási jelenségről van szó bizonyítja az 1971. augusztus 28-án koppenhágai repülőtér közelében a tengerbe zuhant Malév MA-731-es számú járatának gépe. A HA-MOC lajstromjelű Il-18-as parancsnoka Szentgyörgyi Dezső volt. A katasztrófa során a gép személyzete, valamint három kivételével az összes utas életét vesztette.

A legtragikusabb esetek egyike a Delta Lockheed 1011-esének lezuhanása volt 1985-ben Dallasban, a Fort Worth repülőtér pályája előtt.

Rampasek László
Forrás: A National Oceanic and Atmospheric Administration kutatója, Fernando Caracena cikke alapján
Fotó: Kinczel László – Időkép

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.