A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetni

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetni, mondják az éghajlatkutatók.

A Földet fenyegető veszélyek állapota olyan súlyos, hogy a jelenlegi tendenciák mellett a Föld hamarosan képtelen lesz az emberi élet fenntartására – állítja két klímatudós, akik a Londonban megrendezett Innovation Zero kongresszuson tartottak előadást.

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetniA Földet fenyegető klímaváltozási veszélyek gyorsan szaporodnak

Johan Rockstrom professzor, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója és Sir David King, a Cambridge-i Éghajlatjavító Központ alapítója és vezetője szerint, ha nem sikerül a globális hőmérsékletet az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozni, akkor valószínűleg fordulópontok alakulnak ki, amelyek elpusztítják az esőerdőket és a tengeri életet, miközben a trópusok körül hatalmas területeket tesznek lakhatatlanná az emberi élet számára.

A londoni Innovation Zero kongresszus megnyitóján Rockstrom professzor és Sir David King professzor a lehető legélesebb perspektívába helyezte a jelenlegi tendenciákat.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint a Föld már 1,2 Celsius-fokot melegedett, a Meteorológiai Világszervezet pedig arra figyelmeztet, hogy kétharmados esély van arra, hogy a tudósok valamikor a következő öt évben 1,5 Celsius-fokot regisztrálnak – bár egyes becslések szerint ez még idén bekövetkezhet.

Rockstrom professzor a kétnapos londoni nyitókonferencia résztvevőinek elmondta: “Az 1,5 Celsius-fok nem cél. Én fizikai határértéknek nevezem.”

“Egyetlen következtetés van, mindenféle bizonytalanság nélkül, mégpedig az, hogy a 2,5 Celsius-fokos globális felszíni átlaghőmérséklet-emelkedés katasztrófa. Ez olyasmi, amire az emberiségnek egyáltalán nincs bizonyítéka, hogy képes lenne megbirkózni vele. Ez valójában meghaladná a Földön az elmúlt négymillió év legmelegebb hőmérsékletét.”

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetniProf. Sir David King, a Cambridge-i Éghajlatjavító Központ alapítója és vezetője

“Ha 2,5 Celsius-fokig túllépünk – ismeretlen terepen járunk. Ez a nagy jégtakarók teljes elolvadásához vezetne, ami 10 méteres tengerszint-emelkedést jelentene.”

“Összeomlana a Föld bolygó összes nagy biomja – az esőerdők, a mérsékelt égövi erdők nagy része -, hirtelen felolvadna a permafroszt, teljesen összeomlana a tengerbiológia, a Föld lakhatóságának nagy része eltolódna.”

“A bolygó több mint egyharmada az egyenlítői régiók körül lakhatatlanná válik, mert átlépi az egészségügyi küszöböt, ami 30C körül van. Ma csak a Szahara sivatag egyes részein van ilyen átlaghőmérséklet.”

“Összefoglalva tehát, ez egy olyan hely, ahová nem akarunk menni. A probléma az, hogy ma ezt az utat követjük.”

Hozzátette, hogy nem tudni, hogyan viselkednek a Föld természetes rendszerei 1,5 Celsius-fok után, és hogy ez valószínűleg öt olyan fordulópontot fog kiváltani, amely miatt a Föld kontrollálhatatlanul a katasztrófa felé melegszik. Ezek közül három fordulópont az Északi-sarkvidéken van, amely négyszer-ötször gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része – mondta King professzor.

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetniAz esőerdő a Föld egyik létfontosságú életfenntartó rendszere, mégis soha nem látott veszélyek fenyegetik.

Az öt azonosított fordulópont a következő: a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakaró olvadása, a permafroszt olvadása a messzi északon, a trópusi korallzátonyok tömeges pusztulása és a Bering-tenger tengeri jégének olvadása.

Rockstrom professzor elmondta: “A tudományban az a nagy félelem, hogy amikor a rendszer önhűtésből önmelegedésbe megy át, akkor fordulópontokat okozunk.”

“Ma mi vagyunk azok, akik a felmelegedést okozzák, de a rémálom természetesen az a pillanat, amikor a bolygó maga kezdi el a felmelegedést okozni, és ezt minden körülmények között el kell kerülnünk.”

Arra a kérdésre, hogy van-e varázspálcája, amellyel megidézhetne bármilyen változást, amit szeretne, King professzor azt mondta, hogy azt kívánja, hogy a Föld természeti rendszereit ugyanolyan fontosnak tartsuk, mint az emberi rendszereket, és hogy megtanuljuk az üvegházhatású gázok légkörből való tömeges eltávolítását, miközben a sarkvidékeket és a Himaláját visszafagyasztjuk.

A jelenlegi éghajlati pálya a földi élet összeomlásához fog vezetniA Földet fenyegető klímaváltozási veszélyek gyorsan szaporodnak

Hozzátette: “A 1,5 Celsius-fokos célt mindenképpen el kell érnünk. Ha nem maradunk alatta, akkor őszintén szólva, az a beszéd, hogy 2 Celsius-fokig kell felmenni, majd az üvegházhatású gázok eltávolításával csökkenteni a hőmérsékletet, nem elég jó. Túl sok ember fog meghalni abban az időszakban, amikor hagyjuk, hogy a hőmérséklet emelkedjen”.

Az IPCC szerint a jelenlegi klímapolitikával a Föld 2100-ra az iparosodás előtti szinthez képest 2,5-2,7 Celsius-fokkal melegebb lesz az ENSZ tagállamai a 2015-ös párizsi megállapodásban vállalták, hogy a hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt tartják, és törekednek az 1,5 Celsius-fok elérésére. Akkoriban az 1,5C-os cél elérhetőnek tűnt, de ma már reménytelenül irreálisnak tűnik.

Forrás: Cambridge Independent Since 1819 | Mike Scialom


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.