A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia

FENNTARTHATÓBBÁ TUDJA-E TENNI AZ UTAZÁST, A LEVEGŐBE BOCSÁTOTT SZÉN-DIOXID  KIEGYENLÍTÉSÉNEK MÓDSZERE?

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNews

Ha a 2020-as utazási terveidet keresztülhúzta a koronavírus, akkor a karbonsemlegesítés valószínűleg most a legkisebb gondod. A Nemzetközi Légiutas-szállító Szövetség (IATA) szerint a repülővel utazóknak csupán elenyésző 1%-a vett részt az önkéntes karbonsemlegesítésben, ami azt mutatja, hogy nemigen jutott eszünkbe az utazásunk által generált levegőszennyezés ellentételeként karbonkrediteket vásárolni a légitársaságtól, vagy egy erre szakosodott szervezettől. (pl. Magyarországon a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány vagy a BB Leading Solutions Kft.)

„Ismerünk olyan utazókat, akik szeretnék a saját kezükbe venni a klíma védelmét.”

De most, amikor az előrejelzések szerint a koronavírus-leállás miatt globálisan csökkent kibocsájtás csak rövid életű lesz, és a repülő-szennyezés visszaszorítására irányuló törekvéseket hosszú távon épp a vírus által okozott gazdasági visszaesés gátolhatja, bizton mondhatjuk, hogy az önkéntes karbonsemlegesítés fontosabb, mint valaha, hiszen a nemzetközi utazások teljes gőzzel folytatódnak.

Lehet, hogy a karbon-ellentételezés egy új formája tudná növelni az utazók részvállalását?

Az új karbon-eltávolító technológia felfutása

Az 1997-es Kyoto klímatárgyalásokon való megszületése óta a karbonsemlegesítés mindig  küszködött egy vonzó ’image’ kialakításával. A karbonsemlegesítő programok lehetővé teszik az embereknek, hogy olyan projekteket támogassanak pénzzel, amelyek vagy távol tartják a szennyezést (mint pl. fák ültetése), vagy megakadályozzák magát a kibocsájtást (mint a megújuló energia programok), de az indulást jellemző szabályozatlanság, és az elszámoltathatóság hiánya széles körű bizalmatlanságot szült ezek hatékonysága iránt. (Magyarországon az ilyen bizalmatlanságot okozó cégek tiszavirág életűek voltak! – a szek.)

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsAz újratelepítés révén történő szén-dioxid-eltávolítás szolgálhat a kibocsátások
ellensúlyozására – de ennek hátrányai is vannak (Credit: Ildo Frazao / Getty Images).

Nemrégiben az Ausztráliát, Kaliforniát és az Amazont lángba borító tüzek felnagyították az erdősítésen alapuló problémákat (hiszen, ha egy fa leég, az általa semlegesített összes karbon visszakerül az atmoszférába).

Szintén nem segített az, hogy nehéz a karbonsemlegesítő programokhoz pontos mennyiségi mutatókat rendelni. (Például hogyan lehet mérni, mennyi kibocsájtást ellentételez egy ’tiszta főzőberendezés projekt’ támogatása, amelyet tipikusan használnak offset szervezetek.)

És ekkor jön Climeworks, egy svájci kezdeményezés, egy olyan úttörő technológiával, amely kiszívja a levegőből a karbont, és kővé alakítva azonnal, hatékonyan kivonja az atmoszférából biztonságosan, és végleg.

A délnyugat-izlandi aktív vulkán mohos lejtőjére települt Climeworks, az első karbont kivonó, állandó raktározó kapacitással is rendelkező telep 2017-ben kezdte meg működését.  A technológiájuk (DAC direct air capture = közvetlenül a levegőből kivonni) azon alapszik, hogy egy gigantikus porszívóhoz hasonló berendezés – amelyet CO2-gyűjtőnek neveznek – beszívja a környező levegőt, majd a karbont elkülöníti a begyűjtött levegőből, és vízzel vegyítve 700m mélyre pumpálja a föld alá.  Természetes ásványkeletkezéssel a szén-dioxid reakcióba lép a bazaltkővel, és néhány év múlva maga is kővé válik, míg a megmaradt levegő egyszerűen visszajut az atmoszférába. A folyamathoz szükséges energiát egy geotermális energia üzemben keletkező felesleges hő biztosítja.

Mint a faültetés vagy az óceánok ’trágyázása’ módszer, a DAC is negatív kibocsájtás technológiának számít a szén-dioxid eltávolítása folytán. Jellemzően ezek a megoldások jelentik a légitársaságok- mint a Quantas és a Delta, és mostanra már a legtöbb szállító – által támogatott karbon-semlegesítési projektek alapját, amelyeket a Gold Standard és Verified Carbon Standard igazol. (Magyarországon karbon standardok létrehozásával és betartásának igazolásával, a már említett BOCS Civilizációtervezés Alapítvány foglalkozik. -a szek.)

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsA Climeworks közvetlen izlandi levegőgyűjtő üzemét geotermikus
erőmű hulladékhője táplálja (Credit: ON Power / Arni Saeberg)

Bár a klímaváltozás megfékezésében egykor sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítottak a karbon kivonására irányuló megoldásoknak magának a kibocsátás csökkentéséhez képest, az új technológia jelentős támogatást kapott 2018-ban, amikor a megjelent IPPC jelentés ami szerint: a hőmérséklet 1,5C-kal fog emelkedni ebben az évszázadban, és azt állapították meg, hogy a karbon-kivonó technológiák nélkülözhetetlenek a klímacélok anyagilag kivitelezhető eléréséhez.

Amíg minden klíma tudós egyetért abban, hogy különböző szén-dioxid kivonási megoldásokra van szükség, hogy visszafordítsuk a globális felmelegedést, a DAC hatékonysága, mérhetősége, és a raktározási képessége, amely minimális lábnyommal, és elhanyagolható környezeti befolyással párosul (a Climeworks saját kibocsájtása kevesebb, mint 10%-a az atmoszférából általa kivont CO2-nek), ezt a felfutó technológiát egy különösen ígéretes megoldássá teszi.

„A hatékonyság szemléltetésére: egy fa kb. 25 kg CO2-ot távolít el egy év alatt, egy Climeworks CO2 gyűjtő 2000-szer hatékonyabb egy adott területen, mint egy fa.” mondta Jan Wurzbacher, a Climeworks társalapítója és társigazgatója.  A Gazdasági Világszervezet júniusban felvette őket a „100 Technológiai Úttörő 2020-ban” listájára.

„Az elmúlt évtizedben bebizonyítottuk, hogy közvetlenül a levegőből történően CO2 kivonás nem csak lehetséges, de nagy volumenben gazdaságilag is megvalósítható.”

Való s igaz, hogy míg a Climeworks első állandó telephelyű karbon kivonó üzeme csak évi 50 tonna karbont tud kővé változtatni – ami egy csepp a tengerben a 2019-ban globálisan kibocsátott 36 billió tonnához képest -, a cég gyors ütemben bővül egy új teleppel, melynek megnyitását 2020 végére tervezik, szintén Izlandon, és amely évi sok ezer tonna karbon kivonására lesz képes.

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsA szén-dioxid-kompenzációs platformok új hulláma lehetővé teszi az utazók számára, hogy azonnal
és véglegesen eltávolítsák a kibocsátást (Hitel: Yalcinsonat1 / Getty Images)

Climeworks-nek több, mint egy tucat üzeme van Európában is, amelyek a befogott karbont iparilag értékesítik szénsavas italok és szintetikus üzemagyag előállításához, és így forrást teremtenek a cég karbon-kivonó tevékenységének.

Az utazók mozgósítása

2019 júniusában Climeworks a világ első cégeként bevezetett egy egyéni DAC karbon kivonó szolgáltatást magánembereknek havi €7 támogatásért évi 85 kg karbon kővé alakításával. (Ez a magyar átlag 6 tonna CO2e -re átszámítva 494€ (tonnánként ~82€) költségre jön ki ha valaki ezzel szeretné karbonsemlegesíteni magát, miközben minőségi karbonkreditek 40€/tonna áron mozognak! – a szek.)

Most egy utazókat megcélzó új állandó karbon-kivonási platform csatlakozott a mozgalomhoz az ATTA (Kaland Utazás és Kereskedelem Szövetség) partnereként, célul tűzve ki a globális kibocsátás 8%-ának semlegesítését, amelyért a nemzetközi utazás a felelős.

Az ATTA elnökhelyettese, Christina Beckmann ezt nyilatkozta:

Az IPCC jelentés megállapításai, különösen az, hogy mennyire égetően szükséges a hathatós cselekvés, mélyen megérintett.

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsA Climework DAC technológiája a környezeti levegőt óriási porszívó
jellegű gépeknek, CO2-gyűjtőknek nevezi (Credit: Julia Dunlop)

Miután részt vett egy klímaértekezleten, amely a küldötteket a saját szakterületükön való részvállalásra készített fel, 2020. április 22.-én Beckmann megalapította a Tomorrow’s Air on Earth (A Holnap Levegője a Földön) nevű klíma-kivonó oktatási platformot.  Két hónappal később, júniusban Tomorrow’s Air beindította a saját on-line karbon kivonó szolgáltatását a Climeworks-szel együttműködésben.

 „Amíg nem tudunk kitalálni egy valóban fenntartható repülős személyszállítást, muszáj, hogy kevesebbet repüljünk.”

A Climeworks és Tomorrow’s Air által árult karbonkreditek a karbon megkövesítését szponzorálják, de a havi befizetések egy ötödét a tudatosság növelésére fordítják. Beckmann meg van győződve róla, hogy az ATTA gondozásában működő karbon kivonó platform, amely a szerzet 6 millió utasát éri el, képes lesz mind több utast a csatlakozásra motiválni. Különösen az olyan csalogató ajánlatok bedobásával, mint a „Clean Up Champion’ (Tisztító bajnok) cím, amelynek $75 havi hozzájárulás a feltétele, és kedvezmények, exkluzív uticélok és kontaktok a jutalma.

Ha hamar csináltál egy fejszámolást, és arra jutottál, hogy a Tisztító Bajnok-i cím $900 –os évi díja alig ellentételez egy economy repülőutat Los Angeles-ből New York City-be, mégis jóval drágább, mint a hagyományos offset formulák.  Hogy lássuk a hasonlítás alapját: a magyar non-profit OurOffset-nél, amely többféle projektet tart nyilván (VCS, PLAN Vivo, QFPC, QFCS, QCSS) 1 tonna karbon ellentételezése ~40€-ba kerül. De, mivel Climeworks azt jósolja, hogy 3 éven belül az árukat a mai 1/3-ra tudják lenyomni, ez a különbség csökkenni fog. (A többi típusú karbonkredit ára pedig folyamatosan emelkedik! – a szek.)

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsA szélerőművek, mint például a DAC, szén-dioxid-eltávolító megoldások vagy
negatív kibocsátású technológiák (Credit: MichaWolf / Getty Images)

„Végülis Tomorrow’s Air legalább olyan sikeres lesz a tudatosság megteremtésében, mint a karbon kivonásával.” mondja Beckmann, aki nemrégiben beindított egy virtuális túrát a Climeworks svájci üzemében, úgyhogy a vevők saját szemükkel láthatják, hogy működik a DAC technológia. „Tudjuk, hogy az utazók szeretnék a saját kezükbe venni a klíma védelmét, és Tomorrow’s Air egy könnyű, jópofa módszert kínál, hogy azonnali, hathatós segítséget tudjanak nyújtani a végleges karbon kivonás költségeinek csökkentésével.”

Lehet, hogy ez lesz az új karbon-semlegesítés?

Ahogy a végleges karbon kivonás egyre elérhetőbb lesz az utazóknak ezeken a projekteken keresztül, Dr Roger Tyers, környezeti szociológus és a Southampton Egyetem kutatója, aki a PhD dolgozatát a karbon-semlegesítésből írta, úgy gondolja, hogy ez fellendítheti az offset ipart.

„Az olyan mérhetőbb offset, mint a közvetlenül levegőből kivonás (végleges kivonásként, vagy üzemanyag alternatívaként) felemelheti az egész offset piac színvonalát”, mondta. „Az is lehet, hogy mindez rávilágít az olcsóbb, de kevésbé hatékony ellentételezési módokra, amik eddig domináltak a piacon, és amelyek gyakran túl jók, vagy túl olcsók, hogy igazak legyenek.”

Amíg az állandó lerakóhellyel rendelkező karbon-kivonás nem lesz anyagilag elérhetőbb az utazóknak, az egyéb offset módokat kínáló cégeknek nem kell túlságosan aggódniuk az ügyfeleik elvesztése miatt.  De a Climeworks és a Tomorrow’s Air alapítói reménykednek, hogy a sürgős cselekvés szükségessége talán ösztökéli az utazókat a karbon kivonás felkarolására inkább előbb, mint később.

A karbonsemlegesítés ismert kibocsátás eltávolító technológia | ClimeNewsA szén-dioxid kővé történő átalakításával az állandó tárolással rendelkező DAC-ot különösen
ígéretes technológiának tekintik (Credit: Carbfix / Sandra O Snaebjornsdottir)

„Az utazók csak folytassanak minden eddigi módszert a fenntarthatóság irányába – mindre szükségünk van”, mondja Beckmann. „De ha az offset-re szánt keretük egy részét a kivont és örökre elraktározott karbonra fordítják, egy gyors és jövőnek szóló megoldást támogatnak.”

Bár, ahogy a nemzetközi határok újra megnyílnak a koronavírus korlátozások után, Tyers úgy gondolja, hogy a karbon-semlegesítés semmilyen módja sem adhat okot arra, hogy lelkiismeret furdalás nélkül befizessünk egy távoli nyaralásra.

„Amíg nem tudunk kitalálni egy valóban fenntartható repülős személyszállítást, muszáj, hogy kevesebbet repüljünk.” mondta.  „Ez ilyen egyszerű.”

Fordította: Deli Katalin
Szerkesztő: Rampasek, László A.
Forrás: Sarah ReidBBC


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.