A klímaváltozás – szkeptikusok ekkora pofont még sose kaptak

Nem fogja többé szkeptikusoknak nevezni a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, az AP azokat, akik nem ismerik el, hogy a klímaváltozás okozója az emberi tevékenység, mert ezzel a megnevezéssel túl sok tudományos hitelt ad szavaiknak. Ezentúl inkább a “klímaváltozásban kétkedők” lesz a csoport megnevezése, bár vannak, akik szerint még ez is túl kedves.

Ekkora pofont még sose kaptak a klímaváltozás-szkeptikusok - ClimeNews

Az AP egy blogbejegyzésben fejtette ki, hogy a szkeptikus szó csak olyan tudósokra vonatkozhat, aki következetes tudományos módszertannal harcolnak például az áltudományok és a miszticizmus ellen, de olyan emberekre nem lehet ezt használni, akkor egyszerűen csak tagadják egy olyan dolog – az ember okozta klímaváltozás – létezését, amit a tudományos publikációk 90 százaléka alátámaszt.

A klímaváltozás-tagadó azonban az AP szerint mégiscsak túl erős kifejezés lenne, mert nagyon emlékeztet a holokauszt tagadóra, ezért a hírügynökség a “klímaváltozásban kétkedők” kifejezés mellett döntött. Vannak olyan tudósok, akik szerint ez még mindig túl megengedő, mert a kétkedés még mindig intellektuális erőfeszítést feltételez, miközben szerintük a klímaváltozásról szóló adatokat és az elméletet tagadók körében ilyesmiről szó sincs.

Forrás: Quartz (https://blog.ap.org/announcements/an-addition-to-ap-stylebook-entry-on-global-warming)