A nyugati világ felszabadítaná az afrikai nőket

Előszó:

“A fogamzásgátlás tiltása korunk Galilei-esete” (azaz végzetes tudományellenesség) – mondta ki már több mint fél évszázaddal ezelőtt a II. Vatikáni Zsinaton Suenens bíboros. Nehogy ott a világ püspökei eltöröljék ezt a tiltást, VI. Pál pápa törölte a témát a zsinat napirendjéről.

A következő évtizedekben a haladó püspököket egyre inkább lecserélték. Ferenc pápa legfőbb ellenfelei közt vannak a nőelnyomó és szexellenes dumával a “kultúrájukat” (magyarul a nők feletti hatalmukat) féltő férfitömegeket hergelő afrikai püspök-politikusok. A szexuális molesztálásoknak és a “nőtlen” papok gyerekeinek számából látható, mekkora a képmutatás.

Simonyi Gyula

A nyugati világ megfékezné az afrikai népességrobbanást

A nyugati világ felszabadítaná az afrikai nőket | ClimeNews - Hírportál

Az afrikai népességrobbanás és az annak következtében súlyosbodó migrációs válság lehet a mozgatórugója a kedden kezdődött, az ENSZ Népesedési Alapjának égisze alatt szerveződött kenyai konferenciának. (A Nairobi Gyűlés az ICPD 25 éves évfordulóján, 2019 november 12.-től 14.-ig tart. Az 1994-es kairói Népesedés és Fejlődés világkonferencia (ICPD) Akcióprogramját a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány fordította le magyarra és dolgozik a megvalósulásáért már negyed évszázada: https://bocs.eu/vilagmentok/)

Ezen a világ fejlett országai a nehéz sorsú nők megsegítésével és az egyenjogúság kikényszerítésével igyekeznek mérsékelni a Fekete-Afrikában előre jelzett népességnövekedést.

– Európában nincs népességnövekedés, rólunk mégis azt mondják: sokan vagyunk. Azt mondják, azért vagyunk szegények, mert sokan vagyunk. Ez hazugság. Azért vagyunk szegények, mert elvették és elveszik erőforrásainkat. Nézzenek például a Kongói Demokratikus Köztársaságra: ásványkincsei alapján az lehetne a világ leggazdagabb országa – fakadt ki néhány nappal ezelőtt Martin Kivuva Musonde, a kenyai Mombasa katolikus egyházmegyéjének érseke. Véleményével nincs egyedül. Afrikában egyházi méltóságok egész sora kelt ki a Kenya fővárosában, Nairobiban tegnap kezdődött konferencia ellen, amelyet az ENSZ Népesedési Alapjának égisze alatt szerveztek meg. A háromnapos értekezleten részt vevő, több mint 160 országból érkező mintegy 6000 meghívott elsősorban arról folytat vitát: hogyan lehet lassítani a világ népességének robbanásszerű növekedését? A főleg nyugat- és észak-európai kormányok által szponzorált konferencián a szegény országokban élő nők helyzetének javítására fókuszálnak – a nők iskolázottsága, szexuális felvilágosítása, orvosi ellátáshoz való hozzáférése és a nemek közötti egyenjogúság megléte ugyanis a szervezők meglátása szerint csökkenti az anyai és gyermekhalálozások számát, illetve a nők számára öntudatosabbá teszi a családalapítást.

Az ENSZ Népesedési Alapja szerint naponta 800 nő hal bele a terhességbe vagy a szülésbe, noha haláluk elkerülhető lenne; naponta 33 ezer kiskorú lányt kényszerítenek házasságra, évente több mint négymillió lánynak csonkítják meg a nemi szervét. Vannak azonban pozitív jelenségek is. A 25 évvel ezelőtti, hasonló tematikájú kairói értekezlet óta a felére csökkent a gyermekhalálozások száma az öt éven aluliak esetében és 44 százalékkal a szülésbe belehalt anyák száma. Pozitív fejleménynek tekinti a világszervezet azt is, hogy 25 százalékkal nőtt a fogamzásgátlót használó nők száma és a fejlődő országokban átlagosan hatról négyre csökkent a termelékenységi ráta. (A 108 milliós Etiópiában például nyolcról 4,5-re). – Ez egyértelműen az iskolázottsággal van összefüggésben: egyre több nő nem csupán alap-, hanem középiskolai tanulmányait is elvégzi – mondta Gerd Müller, a német szövetségi kormány fejlesztési minisztere a Deutschlandfunk rádiónak a tegnap kezdődött konferencia alkalmából nyilatkozva.

A nairobi konferenciát támogató német, dán, svéd, norvég, finn, holland, svájci és luxemburgi kormányok célja egyértelmű:

megállítani az afrikai népességrobbanást, amely a népvándorlás felgyorsulása következtében saját hazájukat is érintette az elmúlt években.

A Pew amerikai kutatóintézet adatai szerint 2014-ben 139, 2015-ben 164, 2016-ban 196, 2017-ben 168 ezer bevándorló nyújtott be menedékkérelmet a szubszaharai (fekete-afrikai) térségből az Európai Unió országaiban. 2017-ben 390 ezer nigériai, 310 ezer dél-afrikai, 300 ezer szomáliai, 270 ezer szenegáli és 250 ezer ghánai születésű ember élt az EU területén, ez az öt legjelentősebb kibocsátó ország.

A nyugati világ felszabadítaná az afrikai nőket | ClimeNews - Hírportál

Az idén nyáron jelent meg az ENSZ azon jelentése, amely szerint az évszázad végéig a Föld lakossága elérheti a 10,9 milliárdot, a legnagyobb mértékben pedig a Szubszaharai Afrikában tapasztalható majd népességrobbanás; ott a század közepére megduplázódik, 1,05 milliárddal emelkedik a lakosságszám. Az adatokból kiderül az is, hogy a legnépesebb országok rangsorában Nigéria átveszi a harmadik helyet az Egyesült Államoktól, hiszen 200 millió fővel nő, vagyis megkétszereződik a népessége az előrejelzés szerint. Míg a Szubszaharai Afrikában a jelenlegi egyről 3,7 milliárdra nő a lakosságszám az évszázad végére, összehasonlításképpen pedig az arab világban – Észak-Afrikában és a Közel-Keleten – 517 millióról 924 millióra emelkedik, a fejlett világnak tekintett, egy kategóriában kezelt Európáé és Észak-Amerikáé csupán 1,11-ről 1,12 milliárdra.

A nyugati világ felszabadítaná az afrikai nőket | ClimeNews - Hírportál

A nagy kihívást az afrikai kontinens jelenti – figyelmeztetett az interjúban Gerd Müller. A miniszter azonban hangsúlyozta: nem eltántorítani akarják a nőket a gyermekvállalástól, csupán felvilágosításuk és egészségügyi helyzetük javításával csökkenteni a születendő gyermekek számát.

– Hogy mikor vállalnak gyermeket a nők és hányat, alapvető emberi jog kellene legyen – közölte a konferencián elhangzott megnyitóbeszédében Amina Mohammed, az ENSZ főtitkár-helyettese. – Meg kell törni a fogamzásgátlás és a szexuális felvilágosítás körüli tabukat – hangsúlyozta Mária, Dánia koronahercegnéje.

Az afrikai keresztény egyházak azonban éppenséggel ezzel a mentalitással állnak hadilábon, emiatt nem vesz részt az összejövetelen a Szentszék sem. A Vatikánban közölték: a konferencia túl nagy hangsúlyt helyez a szexuális jogokra, a szaporodásra és annak egészségügyi következményei­re, ahelyett, hogy a mélyszegénységben élők és az írástudatlanok helyzetével, a nők ellen elkövetett erőszak megállításával, a migráció kezelésével és a családok támogatásával foglalkozna. – Egy ilyen konferencia nem kell nekünk, mert annak résztvevői abortuszpártiak, életellenesek – nyilatkozta Alfred Rotich kenyai püspök, aki úgy véli: meg kell védeni országát a kenyai hagyományokat és kultúrát ostromló idegenektől.

Forrás: promenad

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.