A talajok helyreállítása évente akár 5,5 milliárd tonna ÜHG-t eltávolíthatna

Egy tanulmány szerint a világ talaj-széndioxid-raktárainak feltöltése és védelme évente akár 5,5 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátását is ellensúlyozhatná.

A talajok helyreállítása évente akár 5,5 milliárd tonna ÜHG-t eltávolíthatna

Ez alig kevesebb, mint az Egyesült Államok jelenlegi éves kibocsátása, amely Kína után a világ második legnagyobb szennyezője.

A szerzők szerint ennek a szén-dioxid-kompenzációs potenciálnak mintegy 40%-a származna a világ erdeiben, tőzeglápjaiban és vizes élőhelyein meglévő talajszénraktárak védelméből.

A világ számos részén az ilyen talajalapú “természetes éghajlati megoldások” a vadvilág, az élelmiszertermelés és a vízvisszatartás szempontjából is előnyösek lehetnek – mondta a vezető szerző a Carbon Briefnek.

A föld felső rétege

A világ talajának legfelső métere háromszor annyi szenet tartalmaz, mint a teljes légkör, így az erdők és az óceánok mellett jelentős szén-dioxid-nyelőnek számít.

A talajok kulcsszerepet játszanak a szénkörforgásban, mivel az elhalt növényi anyagból származó szenet elnyelik. A növények a fotoszintézis révén CO2-t vesznek fel a légkörből, amelyből a szén az elhalt gyökerek és levelek bomlásakor a talajba kerül.

MÉRGEZETT FÖLD

Az emberi tevékenység, különösen a mezőgazdaság azonban gyorsabban szabadíthat fel szenet a talajból, mint ahogyan az pótolódik.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legutóbbi értékelő jelentése szerint csak kevés ország rögzíti a talajban közvetlenül a mezőgazdaságból származó szénveszteségre vonatkozó adatokat, ami megnehezíti annak megértését, hogy a talajból származó szénveszteség milyen mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz.

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent új elemzés azt vizsgálja, hogy a talajok védelme és pótlása – mind a mezőgazdasági, mind a természetes tájakon – hogyan segíthetne a felmelegedés elleni küzdelemben.

Ha a talajok szén-dioxid-kibocsátásának javítását célzó technikákat a feltételezett maximális szinten vezetnék be világszerte, akkor évente akár 5,5 milliárd tonna CO2e-t is eltávolíthatnának a légkörből.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Deborah Bossio, a Nature Conservancy vezető talajkutatója, egy olyan környezetvédelmi civil szervezet, amely az éghajlatváltozás természetalapú megoldásaiért száll síkra, a Carbon Briefnek elmondta:

“Én úgy beszélek a talajról, mint az elfelejtett megoldásról. Amit valójában hangsúlyozni próbálunk, az az, hogy a talaj fontos, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, de nem is szabad eltúlozni.”

Karbon számvetés

Az elemzéshez a szerzők egy korábbi tanulmányra építettek, amely az összes természetes éghajlati megoldás globális üvegházhatásúgáz-eltávolítási potenciálját vizsgálta. A kifejezést a negatív kibocsátási technikák azon körére használják, amelyek célja, hogy fokozzák a természetes ökoszisztémák azon képességét, hogy CO2-t távolítsanak el a légkörből.

A tanulmány kerete azt feltételezi, hogy a természetes éghajlati megoldásokat globális szinten alkalmazzák. A módszertan azonban nem teszi lehetővé, hogy a természetes éghajlati megoldások olyan földterületeket veszélyeztessenek, amelyeket jelenleg vadvilág vagy élelmiszertermelés céljára használnak.

Bossio elmagyarázza: “Azt kérdezzük: „Mekkora az a földterület, amely a változtatásra rendelkezésre áll?””

A kutatás megállapította, hogy a természetes éghajlati megoldások üvegházhatású gázokat eltávolító képességének egynegyede a talajalapú technikákból származik, például az erdőtalajok, tőzeglápok és vizes élőhelyek védelméből és helyreállításából.

Az alábbi táblázat a különböző talajalapú természetes éghajlati megoldások üvegházhatású gázok eltávolítási potenciálját mutatja be. A számadatok évi egymilliárd tonna CO2e-ben vannak megadva.

A különböző talajalapú természetes klímamegoldások globális üvegházhatásúgáz-elvonási potenciálja (CO2e milliárd tonnában évente). Adatforrás: Bossio et al. (2020). A Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A kutatás azt mutatja, hogy a legnagyobb üvegházhatásúgáz-eltávolítási potenciál a meglévő erdők védelméből és az újraerdősítésből származik. Ez a technika évente 1,2 milliárd tonna CO2e-t tudna ellensúlyozni, ha csak az erdők talajának szén-dioxidját vesszük figyelembe.

Az erdők talaja világszerte fontos szén-dioxid-tároló. Különösen gazdagok lehetnek szénben, mivel nagy sűrűségben veszik fel az elhalt növényi anyagot. Az erdőtalajok a metán elnyelésében is jelentős szerepet játszanak.

A kutatás szerint egy másik nagy potenciállal rendelkező talajtechnika a “bioszén“. A bioszén egy szénben gazdag faszén, amelyet a talajra szórva növelni lehet a talaj szén-dioxid-tárolását.

A talajok helyreállítása évente akár 5,5 milliárd tonna ÜHG-t eltávolíthatna

Egy halom bioszén, amely elszenesedett fát, talajt, nedves gyomokat, elhalt leveleket és száraz botokat tartalmaz. Forrás: Ron Emmons / Alamy Stock Photo

Gyakran felvetik, hogy a bioszénnek a mezőgazdasági területeken kellene elterjednie, mivel a talaj szén-dioxid-tárolásának fokozása mellett a termelékenységet, a termést  is növelheti.

Más, nagy potenciállal rendelkező, mezőgazdaságon alapuló talajszén-technológiák közé tartozik a “takaróföldi növénytermesztés“, vagyis az a gyakorlat, hogy a növényeket nem betakarításra, hanem a talaj fedésére ültetik, valamint több fát vonnak be a termőföldekbe.

Mindkét technika segíthet a talaj szénkészletének védelmében és gyarapításában, mivel a növények gyökerei horgonyként működhetnek, csökkentve a talajerózió hatását – magyarázza Bossio.

Hozzáteszi, hogy az ilyen mezőgazdasági technikák a talaj szén-dioxid-kibocsátásának növelésére irányuló “nem-gyakorlati” lehetőségeknek tekinthetők:

“Védjük ami még a földben van és a talaj szén-dioxid-utánpótlását a mezőgazdasági rendszereinkben a sokrétű előnyök miatt nem is lehet másképp megoldani. Sok mezőgazdasági rendszerünkben a talaj szén-dioxid-szintje olyan állapotban van, hogy ha javítjuk, akkor a vízszabályozás, a vízminőség, a termelés stabilizálása és a rendszerek rugalmassága szempontjából is előnyökhöz jutunk.” – mondta.

A tanulmány szerint a tőzeglápok helyreállítása és védelme az üvegházhatású gázok nagy mennyiségű megkötését is elősegítheti.

A tőzeglápok részben lebomló szerves anyagokból álló, széndús mocsári környezetek. A világ felszínének mindössze 3%-át borítják, de a talajban lévő szén egyharmadát tárolják.

A kutatás szerint a vizes élőhelyek helyreállítása fontos szerepet játszhat az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolításában is.

A tőzeglápokhoz hasonlóan a vizes élőhelyek is vízzel elapadt, szénben gazdag talajokat tartalmaznak. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az Amazonas mocsarai kétszer olyan gazdagok szénben, mint az esőerdők, és ennek a szénnek a nagy részét a talajok tárolják.

Összességében érdemes megjegyezni, hogy a becslések globálisak – és valószínű, hogy a különböző országok különböző talajalapú megoldásokból profitálnak majd a leginkább, mondja Bossio.

Mongólia például, amely hatalmas füves síkságokkal rendelkezik, a legjobban a legelők mezőgazdasági területté történő átalakításának megfékezéséből profitálhatna – mondja. Indonézia, a hatalmas tőzeglápokkal és vizes élőhelyekkel rendelkező ország számára viszont az ilyen környezetek védelme jelenthet nagyobb hasznot.

Társhasznok és költségek

A tanulmány az egyes talajalapú természetes éghajlati megoldások várható költségeit és társhasznait is vizsgálja.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az egyes technikák esetében a CO2e eltávolítása milyen arányban lenne olcsó (fekete), költséghatékony (szürke) és jelenleg nem költséghatékony (fehér). A technikákat három kategóriába soroltuk: erdők (fent), mezőgazdaság és gyepterületek (középen), valamint vizes élőhelyek (lent).

Színes kulcs jelzi, hogy a technika valószínűleg a levegő (sárga), a biológiai sokféleség (zöld), a víz (kék) és az élelmezés (piros) szempontjából is előnyös lesz-e.

A különböző talajalapú természetes éghajlati megoldások költségeinek és járulékos előnyeinek összefoglalása.

A talajok helyreállítása évente akár 5,5 milliárd tonna ÜHG-t eltávolíthatnaAz ábra azt mutatja, hogy az egyes technikák esetében a CO2e eltávolítása milyen arányban lenne alacsony költségű (fekete), költséghatékony (szürke) és jelenleg nem költséghatékony (fehér). Színes kulcs jelzi, hogy az adott technika valószínűleg a levegő (sárga), a biológiai sokféleség (zöld), a víz (kék) és az élelmiszer (piros) szempontjából is előnyös-e. Forrás: Bossio et al. (2020)

Az ábra még azt is mutatja, hogy az erdők, tőzeglápok és vizes élőhelyek degradációjának elkerülése lenne a legolcsóbb módja az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális szintű mérséklésének.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ökoszisztémákat a világ számos részén még mindig komoly veszélyek fenyegetik. A legfrissebb műholdas adatok például azt mutatják, hogy az amazóniai erdőirtás 2020-ban rekordmagasságot érhet el. Eközben a világ legnagyobb trópusi tőzeglápját egy olajfúrási terv fenyegeti.

Az eredmények azt mutatják, hogy a talaj szén-dioxid-kibocsátásának visszaszorítására más alacsony költségű és költséghatékony lehetőségek is kínálkozhatnak a mezőgazdasági rendszerekből. Bossio szerint azonban nagyszabású változtatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodókat ilyen lehetőségek alkalmazására ösztönözzük:

“Jelenleg sok akadálya van a mezőgazdasági rendszereink megváltoztatásának. Az egyik legnagyobb akadály a mezőgazdasági politika visszatartó ereje. A jelenlegi gyakorlat megváltoztatásával kapcsolatos ismeretek is hiányoznak. Azt mondjuk a gazdáknak, hogy “csak ültessünk takarónövényeket” – de ez azt jelenti, hogy a gazdáknak tudniuk kell, hogy mikor, melyiket és hogyan kell ültetni, és hogyan kell kezelni őket.”

Hozzáteszi, hogy a mezőgazdasági politika reformja világszerte ösztönözheti a gazdákat a talajalapú megoldások alkalmazására:

“Meg kell szüntetnünk a jelenlegi mezőgazdasági támogatási rendszereinkben lévő visszatartó erőket… így a gazdáknak elismerést lehetne adni az általuk nyújtható társadalmi előnyök széles köréért”.

Trisha Gopalakrishna, az Oxfordi Egyetem ökoszisztéma-kutató hallgatója szerint, aki nem vett részt a kutatásban, a tanulmány “jól mutatja be a talaj szerves szén-dioxid-kibocsátásának védelmét és növelését célzó rendszerek megvalósításával kapcsolatos kihívásokat”. A Carbon Briefnek elmondta:

“Ez egy jó első lépés, és további érdeklődéssel várnám az egyes konkrét tevékenységekre vonatkozó finomított elemzéseket, valamint a különböző országokra vonatkozó regionális elemzéseket.”

Bossio et al. (2020) The role of soil carbon in natural climate solutions, Nature Sustainability, https://nature.com/articles/s41893-020-0491-z

Forrás: Carbon Brief

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.