A tudatlan karakterhóhér

Elég nagy aktivitást váltott ki korábbi, meglehetősen indulatos írásom a klímaválságról, meg az annak egyik szószólójává vált alakjáról, Greta Thunbergről.

A tudatlan karakterhóhér | ClimeNews - Hírportál

Az érdeklődésnek örülök, mert ha nem beszélünk egy nagy problémáról, attól az még létezik és fenyeget. Miután a hazai hivatalos álláspont az, hogy a klímaválság érdektelen számunkra (és most nagyon finoman fogalmaztam!) a hivatalos média közmunkásai is csatába szálltak a közvélemény „kívánatos irányba hangolása” (azaz: jól bevált gyakorlat alapján történő manipulációja) céljából. A jól bevált gyakorlat ismerős: célkeresztbe állítani és karaktergyilkosággal megsemmisíteni a nemkívánatos véleményformálókat, jelen esetben ezt a 16 éves svéd leányzót. Nyilván nem szakmai érvekkel, ehhez újságírói etika, korrektség, meg szakmai felkészültség kéne, ezek pedig manapság éppúgy üldözendők, mint a másként gondolkodók a Kádár-rendszerben. Hanem a célba vett személy negatív megvilágításba helyezésével. Jól tudván, hogy saját bigott híveikben már kiválóan működik a kiépített reflex: nehogy már azt nézd, mit mond, hanem azt, hogy ki mondja! Ennek tanítani való iskolapéldája a 888.hu-n most megjelent förmedvény bizonyos Szentesi László tollából (https://888.hu/piszkostizenketto/a-gyermekkatona-4205010/ azóta levették a cikket /- a szerk./).

Néhány tanulságos idézetet kommentálnék, hogy lássuk, mi a bajom vele. A „globalisták” elnevezést szitokszóként használva utal rá, hogy a Greta-jelenség „…azt jelzi, mi történne velünk, ha elhagynánk magunkat, átmennénk hülyébe és beszopnánk minden manipulációt…”. Ez az újságírónak álcázott karakterhóhér ne tudná, hogy mi történik az emberekkel, ha beszopják a manipulációt? Hiszen naponta a manipulációt műveli, mint ezúttal is. Arra próbálja rávenni az embereket, hogy „ne a szemednek higgyél, hanem nekem!” Mellesleg mi is a baj azzal, ha valaki globalista, vagyis az a meggyőződése, hogy a globális problémákra csak globális válasz lehet eredményes?! Félő talán, hogy a felnövekvő fiatal generációk ennek tudatában előbb-utóbb mindenképpen félresöprik azokat a döntéshozókat, akik „az autót is visszapillantó tükörből vezetik?!” Jogos a rettegés, mert a fiatalok, akárcsak Greta, soha nem fogják megbocsátani a mai felelőtlen nyikhajoknak (és az őket kiszolgáló, talpnyaló firkászoknak), ha elsikkasztják a jövőjüket.

Szentesi felháborodik azon, hogy Greta „…leteremti a világ összes politikusát, hogy a jelen, rohadék generáció felélte az ő és kedves nemzedéktársai jövőjét, amikor elmondja tizenhat éves gondolatait a világról, amelyet nem ismer, nem ismerhet…”. Miért? Nincs joga elmondani?! Csak azoknak a parlamenttöltelékeknek van joga fennkölten (időnként meg tenyérbemászó stílusban) nyilatkozni, akik képviselői pozíciókban üldögélnek évtizedekig, és értelmes, hasznos munkát még életükben nem végeztek, csak kilóra árulják szavazataikat? És miért nincs igaza Gretának? Nem látom Szentesi ellenérveit, a tényeket, a számokat! Persze, aki ahhoz szokott, hogy nem tényekkel, hanem állításokkal „érvel”, annak miért kellene tudni a tényekről… Lásd: https://24.hu/…/2019/09/29/megujulo-energia-konteo-astrotu…/

És mi az, hogy nem ismerheti a világot?! Mivel a leányzó az autizmus egyik válfajának hátrányaival és előnyeivel(!) rendelkezik, Szentesi maga utal rá: „Az Asperger-szindróma egyik fő tünete a szűk körre korlátozott érdeklődés. Az Asperger-szindrómások több kötetnyi információt gyűjthetnek össze… viszonylag szűk témákban…”. Nos, nekem nincs Asperger-szindrómám, ennek ellenére éppen tíz évet eltöltöttem azzal, hogy „több kötetnyi információt” (esetemben vagy 10 gigabájtnyi anyagot, számos nyelven) összegyűjtsek, és dolgozzak fel a témáról, meg annak szerteágazó összefüggéseiről. Megírtam belőle párszáz publikációt is. Milyen érdekes, a végén ugyanarra a véleményre jutottam, mint Greta – ezért nyilván mellé állok. Nem tudom, Szentesi hogyan áll ezzel az információgyűjtéssel, feldolgozással?! (sehogy! a szerk.)

Azt írja: „…megszületett a Thurnberg-szindróma. Ennek az a lényege, hogy ha beteg vagy, nem gyógyítanak, hanem turnéznak veled. Továbbá semmit nem kell tudnod a tárgyról, amiről beszélsz, megértened sem szükséges (nem is tudnád), elegendő, ha felfűtöd az érzelmeidet, és lecseszel mindenkit.” Telitalálat – ez a diagnózis pontosan Szentesire illik! Semmit sem tud a tárgyról, megérteni sem tudná, turnézik vele, és lecseszi azt, aki nála nagyságrenddel többet tud a témáról….

Már csak amiatt is, mert, mint írja: „A Thurnberg-szindróma alanyainak semmihez nem kell érteniük. Bár ők szó szerint senkik, és kedvenc tárgykörükről – esetünkben a klímaváltozásról – … alapfogalmakat sem ismernek, … nem is kell olyan apróságokkal bíbelődniük, mint a megismerés. A Thurnberg-szindróma ugyanis pszichiátriai rendellenesség, de társadalmilag árad emberről emberre. A tiszteletet, a tartást és a tudást a páciens hisztériára, agresszivitásra és ostobaságra cseréli.” Helyben vagyunk, korrekt a diagnózis – itt az ideje bevonulnia média-közmunkás barátunknak, mint a Thunberg-szindróma egyik tipikus alanyának valamelyik klinikára! A karakterhóhér szerep sikeres alakításához az igen kevés, hogy senkinek nevezi egy jó ügy harcosát… „Több szerénységet, elvtársak!” És még valami:

újságíróként illene tudni, mi a különbség a kritikátlan talpnyalás, meg a tisztelet, illetve a tartás, vagy az igazodás, valamint a tudás és a tudatlanság között…

Dr. Dinya László – egyetemi tanár


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.