A világ “kényelmetlenül közel kerül” a 1,5°C-os célértékhez

50:50 az esélye annak, hogy a globális hőmérséklet a következő öt évben átlépi a “biztonságos” 1,5 Celsius-fokos határt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) új frissítése szerint 50:50 az esélye annak, hogy a globális hőmérséklet a következő öt évben átmenetileg eléri az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szint felett.

A világ "kényelmetlenül közel kerül" a 1,5°C-os célértékhezEgy fiú érméket keres a Yamuna folyóban, ahol a vízszint drasztikusan lecsökkent a hőhullámot követően Indiában. (AP)

A WMO ilyen jellegű előrejelzésekkel foglalkozó vezető központja, a brit Met Office által vezetett tanulmány szerint az 1,5 Celsius-fok átmeneti meghaladásának esélye folyamatosan nőtt 2015 óta, amikor is közel nulla volt.

A 2017 és 2021 közötti időszakban 10 százalékos esély volt a küszöbérték túllépésére, de ez a valószínűség a 2022-2026 közötti időszakra közel 50 százalékra nőtt – olvasható a Global Annual to Decadal Climate Update című globális éves és évtizedes éghajlati jelentésben.

Az iparosodás előtti idők óta a világ már 1,1 Celsius-fokot melegedett, így a 1,5 Celsius-fok elérése már csak 0,4 Celsius-fokos növekedés kérdése. Az “iparosodás előtti szint” az ipari forradalom előtti hőmérsékletet jelenti, pontosabban az ENSZ az 1850-1900 közötti referencia-időszak hőmérsékletét használja az iparosodás előtti hőmérséklet jelölésére.

Már az 1,5°C átmeneti túllépése is jelentős momentum lenne, mivel a 2015-ös párizsi megállapodás célja, hogy az átlaghőmérsékletet legfeljebb 1,5°C-kal magasabb szinten tartsák, mint az iparosodás előtti időkben, hogy megelőzzék az éghajlatváltozásból eredő legsúlyosabb károkat. Az országok megállapodtak abban, hogy ha a 1,5°C nem tartható, akkor a cél a globális felmelegedés “jóval” 2°C alatti értékre való korlátozása.

Ha azonban a következő öt év valamelyikében átmenetileg túllépik a 1,5°C-os hőmérsékleti küszöbértéket, az nem jelenti a párizsi megállapodás megszegését. Steven Sherwood, az Új-Dél-Walesi Egyetem Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának munkatársa szerint ugyanis a cél az évenkénti természetes változékonyságot figyelmen kívül hagyó alaphőmérsékletre vonatkozik.

“Más szóval ahhoz, hogy ténylegesen túllépjük a célt, még egy “normális” évben is 1,5 Celsius-fok fölé kellene emelkednünk, és ez sokkal kevésbé valószínű” – mondta. A jelentés azonban azt mutatja, hogy a világ “kényelmetlenül közel kerül” ehhez a célértékhez – tette hozzá.

Grahame Madge, a Met Office éghajlati szóvivője szerint az 1,5°C túllépése azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb az esélye a rendszeres túllépésnek – ahogyan ez az 1°C túllépése esetén is történt.

“Az 1,5°C cél elérése az évszázad végére még mindig megvalósítható, de a 1,5°C túllépése egyre valószínűbb, mielőtt újra visszaesnénk” – mondta az Independentnek. “Ahhoz, hogy az évszázad végére ismét 1,5°C-ra csökkenjen a hőmérséklet, rendkívül erőteljes mérséklésre lesz szükség a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése érdekében, és olyan, eddig még nem tesztelt technológiák alkalmazására lesz szükség, amelyekkel az üvegházhatású gázok eltávolíthatók a légkörből.”

Az ENSZ Nemzetközi Éghajlatváltozási Testülete arra figyelmeztetett, hogy egy olyan szélsőséges hőséges esemény, amely az emberi befolyás nélküli éghajlaton évtizedenként egyszer fordulna elő, 1,5°C esetén például évtizedenként 4,1-szer fordulna elő. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának mintegy 14 százaléka ötévente legalább egyszer súlyos hőhullámoknak lenne kitéve.

A Nasa klímatudósa sírva fakad a klímaválság miatti tüntetésen.

A kép innen már csak rosszabb lesz. Ha a világ felmelegedne 2 Celsius-fokosra, akkor egy évtizedben egyszer helyett 5,6 alkalommal fordulna elő szélsőséges hőhullám, és a Föld lakosságának 37 százaléka lenne kitéve súlyos hőhullámoknak ötévente legalább egyszer.

A 1,5°C-os felmelegedés a korallzátonyok legalább 70 százalékát is elpusztítaná, de 2°C esetén például több mint 99 százalékuk elveszne.

“Ezek az előrejelzések azt mutatják, hogy veszélyesen közel vagyunk ahhoz a határhoz, amely felett a legtöbb szakértő és kormány arra a következtetésre jutott, hogy a hatások kockázata elfogadhatatlanul magas lenne” – mondta Bob Ward, a London School of Economics and Political Science Grantham Reserach Institute on Climate Change politikai és kommunikációs igazgatója az Independentnek.

Forrás: Independent


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.