Az ADE kialakulása komoly kockázatot jelent

Ez a 2021. augusztus 9-én publikált cikk arról szól, hogy azoknál, akik akár mRNS, akár vektor alapú immunizálást kaptak a SARS-COV2 ellen, a Delta variánssal történő megfertőződés esetén komoly kockázatot jelent az, hogy ADE alakul ki.

Az ADE lényegében azt jelenti, hogy az immunizáltaknál a betegség ún. antitest-dependens felerősödése következik be (általánosan használt angol rövidítéssel: ADE).

Ebben az esetben az immunizálás nem hogy enyhítené, vagy megakadályozná a fertőzést és a betegséget, hanem a helyzet pont fordított, és egy másik szerotípus elkapása súlyosabb lefolyáshoz fog vezetni.

Az oltottak a Wuhani variáns elleni immunizálásra irányuló injekciót kaptak, és a Deltával találkozás – eszerint a kutatás szerint – potenciálisan azt a paradox reakciót eredményezi a Delta tulajdonságai miatt, hogy a korábbi mRNS, vagy vektoros technológiával történő immunizálás hatására kialakult antitestek Deltával való megfertőződést kimondottan „segítik”, és a betegség nagyon súlyos lefolyású lesz.

Angelika Mihalik
Forrás: JOURNAL OF INFECTION

Melléklet
A mellékletben található tartalom egészségügyi szakembereknek szól.