Az éghajlatot érintő makacs optimizmus esete

“Ez az évtized a választásról szól, ellentétben az előzőekkel.”, mondja Christiana Figueres, a 2015-ös párizsi egyezmény létrehozója.

 

Costa Rica szeretett elnökének, José Figueres Ferrernek a lánya, aki megosztja, hogy apja kitartása a szeretett országa mellett tanította meg neki, hogyan tud a makacs optimizmus tetteket és változást kiváltani. Rendíthetetlen elszántsággal, harcolva az elkövetkezendő generációkért, Figueres megmutatja mi (és mi nem) a makacs optimizmus — és sürget mindenkit, hogy képzeljen el és dolgozzon egy jövőért, melyet az emberiségnek szeretnének.

Videóátirat

Egy valóság sincs kőbe vésve, meg lehet változtatni. Costa Rica az otthonom, egy ország, amelyik ismert a béke melletti elkötelezettségéről, az oktatás magas színvonaláról, és a természet előrelátó gondozásáról.

Egy valóság sincs kőbe vésve, meg lehet változtatni. Costa Rica az otthonom, egy ország, amelyik ismert a béke melletti elkötelezettségéről, az oktatás magas színvonaláról, és a természet előrelátó gondozásáról. De nem volt mindig ilyen.

Az 1940-es években apám, José Figueres Ferrer fiatal farmer volt, aki az itteni hegyek talaját művelte, és társadalmi igazságosságon és jogállamiságon alapuló országot képzelt el. A látomását gyakorlatba ültették, amikor 1948-ban a kormány nem fogadta el a demokratikus választások eredményét, és kivezényelte a hadsereget.

Az apám lehetett volna közömbös, de inkább azt választotta, ami szükséges volt a demokrácia visszaállításához, túlélte az otthona és farmja leégetését. Innen forradalmi hadsereget toborzott pár bátor férfiből és nőből, amelyik mindenek ellenére kiállt, és legyőzte a kormány erőit. Ezután feloszlatta a hadseregét, megszüntette a nemzeti hadsereget, és átirányította a katonai költségvetést, hogy létrehozza a mai egységes Costa Rica államot. Apámtól tanultam a makacs optimizmust, a gondolkodásmódot, amely szükséges, hogy átformáljuk az adott valóságot azzá, amivé mi szeretnénk.

Manapság, globális szinten sürgető klímavészhelyzettel nézünk szembe. Ijesztő, mert túl sokáig halogattuk. Most van egy utolsó esélyünk igazából változtatni az irányon. Ez az emberiség történelmének döntő évtizede. Ez túlzásnak tűnhet, de nem az. Ha folytatjuk a mostani utat, akkor a gyermekeinkre és leszármazottaikra egyre lakhatatlanabb világot hagyunk, exponenciálisan növekvő betegségekkel, éhínséggel és konfliktussal, és visszafordíthatatlanul károsodott ökoszisztémával.

Ellenben, ha felére csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását a kövekező tíz évben, akkor izgalmas új világra találunk, ahol a városok zöldek, a levegő tiszta, az energia és a szállítás hatékony, lehet találni munkát a tisztességes gazdaságban, és az erdők, a talaj és a vizek megújíthatók. A világunk biztonságosabb, egészségesebb, sokkal stabilabb és jobb lesz, mint most.

Döntő évtized lesz, teljesen más, mint eddig. Mindenki felelőssége és lehetősége részt venni. Sok változtatást kell tenni az elkövetkezendő 10 évben, és mindannyian különböző lépéseket teszünk majd az út során. De mindenki ugyanott kezdi az átalakulást: a gondolkodásmódjában. A mai tényekkel szembenézve lehetünk közömbösek, maradhatunk tétlenek, és reménykedhetünk, hogy a probléma eltűnik. Kétségbeeshetünk és belemerülhetünk a mozdulatlanságba, vagy lehetünk makacs optimisták, heves meggyőződéssel, hogy bármennyire is nehéz, fel kell és fel tudunk emelkedni a kihíváshoz.

A optimizmus nem a valóság vakon, figyelmen kívül hagyását jelenti, az ostobaság. Ugyanakkor nem naiv hit, hogy minden megoldódik magától, még ha nem is teszünk érte semmit. Ez felelőtlenség. Az optimizmus, amiről beszélek, nem teljesítmény eredménye, hanem a szükséges ráfordítás a feladat kivitelezéséhez. Ez tényleg az egyetlen módja, hogy növeljük a siker lehetőségét. Gondolj a pozitív gondolkodás hatására egy saját célodnál. Maratont lefutni, új nyelvet megtanulni, egy új országot alapítani, mint az apám, vagy mint én, globális együttműködést elérni a klímaváltozásról.

A 2015-ös párizsi egyezmény történelmi áttörésnek számít. Teljes komorságban kezdtünk, mikor vállaltam a vezetést a 2010-es klímaváltozást érintő nemzetközi tárgyalásokban, hat hónappal a kudarcba fulladt koppenhágai találkozó után, kilátástalan volt a klímaváltoztatás helyzete. Senki sem hitte, hogy valaha megegyezünk a globális dekarbonizációban. Még én sem gondoltam, hogy lehetséges. De azután rájöttem, hogy egy közös vízió és ennek közösen kidolgozott megvalósítási terve elengedhetetlen. Először tudatosan megváltoztattam gondolkozásmódomat, majd minden részvevőét, akik fokozatosan, de bátran kétségbeesésből elszántságba, és konfrontációról együttműködésre váltottak, amíg közösen meg nem alkottuk a globális együttműködést. De nem léptünk elég hamar.

Most sokan azt hiszik, hogy lehetetlen, hogy felére szorítsuk tíz év alatt a globális kibocsájtást. Én mondom, hogy nincs jogunk feladni vagy engedni. Az optimizmus a vágyott jövőt jelenti, és tettekkel kerülünk közel hozzá. Az optimizmus nyitás a lehetőségek felé, ösztönöz a hozzájárulásra, ösztönöz a változtatásra, késztet, hogy reggel kiugorj az ágyadból, mert egyszerre kihívást és reményt érzel magadban.

De ez nem lesz egyszerű. Botladozni fogunk az úton. Más fontos globális kérdések gátolják majd a gyors fejlődés reménytét, és a mostani geopolitikai valóság könnyen letörheti az optimizmusunkat. És itt jön képbe a makacsság. Az optimizmusunk nem lehet hangulatfüggő. Határozottnak, eltökéltnek, hajthatatlannak kell lennie. Mindennap ezt kell választani. Minden akadály egy jelzés, hogy más módon kell próbálkozni. Radikális együttműködésben egymással meg tudjuk tenni.

Évekig volt egy visszatérő rémálmom, amiben hét pár gyermekszemet láttam, hét generáció szemét, melyek kérdőn rám néztek: “Mit csináltál?” Most gyermekek milliói vannak az utakon, és tőlünk, felnőttektől kérdik ugyanezt: “Mit csinálsz?” És válaszolnunk kell.

Mint előttünk apáink és anyáink, mi vagyunk a jövő földművesei. Meghívom mindannyiótokat, hogy megkérdezzétek magatoktól: Milyen jövőt szeretnél és mit csinálsz, hogy valósággá váljon? Mindenkinek más lesz a válasza, de kezdheted azzal, hogy csatlakozol a világ makacs optimistáinak növekvő családjához. Üdvözöllek a családban!

Az éghajlatot érintő makacs optimizmus esete

 

Forrás: TEDx

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.