Az Ethereum lopakodó lépése, a karbonlábnyom törléséhez

Az Ethereum a figyelem középpontjába került a MERGE-vel, amely a vártnál 99,99%-kal jobban csökkentette a kriptó energiafelhasználását és karbonlábnyomát.

Az Ethereum lopakodó lépése, a karbonlábnyom törléséhez

A második legnagyobb kriptopénz – az Ethereum – nemrég egyik napról a másikra megszüntette az energiafogyasztását azzal, hogy áttért a MERGE nevű új “proof of stake” blokkláncrendszerre.

A hálózat teljes energiafelhasználásának drasztikus csökkentésére tervezett frissítés valóban ezt tette.

Az első becslések szerint az energiafogyasztás csökkenése körülbelül 99,95%-os. A MERGE azonban még ezt is túlszárnyalta: a becsültnél 99,99%-kal kevesebb energiát használt fel.

A szoftverfrissítés az Ether karbonlábnyomát is ugyanennyivel csökkentette.

Ethereum energiafelhasználása a Merge előtt

Az úgynevezett MERGE-t azért hajtották végre, mert a kriptopénz protokollok, mint a Bitcoin és az Ethereum energiaintenzitása forró téma az Egyesült Államokban.

Valójában a Fehér Ház közzétett egy jelentést, amely részletesen bemutatja a kriptobányászati műveletek energiahatásait.

A kriptobányászok, köztük a Bitcoin és az Ethereum, egy energiaigényes konszenzusmechanizmust használnak, amelyet “proof of work”-nak (PoW) neveznek.

A becslések szerint a Proof of Work 2021-ben az Egyesült Államok teljes villamosenergia-felhasználásának körülbelül 0,9-1,7%-át tették ki.

Korábban a PoW mechanizmus megkövetelte, hogy a bányászok nagy teljesítményű számítógépekkel dolgozzanak, hogy bonyolult titkosításokat (számításokat) oldjanak meg a tokenek vagy Ether megszerzéséhez.

Az Ethereum korábban ugyanolyan fenntarthatatlan PoW-mechanizmuson futott, mint a Bitcoin. Ez a konszenzusos rendszer annyira nem hatékony, ahogy az alább látható.

Ethereum lábnyom az egyesülés előtt

Az Ethereum lopakodó lépése, a karbonlábnyom törléséhez

Az egyesülés előtt egyetlen Ethereum tranzakció körülbelül 264 kWh energiát fogyasztott a Digiconomist adatai szerint.

Ez megegyezik egy átlagos amerikai háztartás 9 napos fogyasztásával.

Ami még ennél is rosszabb, az a karbonlábnyom: ugyanez az egyetlen Ethereum-tranzakció 125 kgCO2-t bocsát ki.

Ez a kibocsátás megegyezik azzal, mintha 20 900 órán keresztül néznénk a YouTube-ot! Ez több mint 2 évnyi nézésnek felel meg.

Ugyanakkor a teljes éves Ethereum-lábnyom közel 54 Mt CO2. Ez megegyezik Szingapúr teljes kibocsátásával.

Sőt, ha a Bitcoin és az Ethereum egy ország lenne, a becslések szerint az együttes energiafelhasználásuk a 12. helyen állna a világon, évi több mint 300 TWh-val.
Ezek a lábnyomok csökkentek, miután az Ethereum áttért a “Proof of Stake” (PoS) kriptobányászati modellre.

Karbonlábnyom a MERGE után

A PoS nem igényel számítógépeket, és környezetbarátabb, energiatakarékosabb módot kínál a kriptohasználóknak az éterük letétbe helyezésére. Ezt a folyamatot “tétgyűjtésnek” nevezik.

A MERGE utáni PoS-nál nincs többé energiaigényes bányászati eszközök hálózata, amelyek egymással versengenek a következő blokk elkészítéséért az alapul szolgáló blokklánc számára. A PoS esetében inkább a vagyon játszik főszerepet a blokkok létrehozásának folyamatában.

A drága GPU-k és magas specifikációk helyett a felhasználóknak csak egy egyszerű laptopra és egy stabil internetkapcsolatra van szükségük.

Az eredmény az Ethereum energiafelhasználásának hatalmas csökkenése.

Az Ethereum PoS és a PoW, valamint a Bitcoin energiafelhasználásának összehasonlításához itt egy jó illusztráció magától a kripto cégtől.

ETH pow vs PoS összehasonlítás

Forrás: Ethereum blog

Ami a károsanyag-kibocsátást illeti, a kriptó lábnyoma egyetlen tranzakció esetében is mindössze 0,01 kg CO2-ra csökkent. Ez mindössze 2 óra YouTube-nézésnek felel meg.

Az éves teljes karbonlábnyomát tekintve 54 Mt CO2-ról mindössze 0,01 Mt CO2-ra csökkent.

Ethereum lábnyom az egyesülés után

Az Ethereum lopakodó lépése, a karbonlábnyom törléséhez

Néhány iparági szakértő, mint például a ConsenSys, megjegyezte, hogy az Ethereum MERGE-je a “legnagyobb dekarbonizáció a technológia történetében”.

Ha egy vállalat karbonkrediteket szeretne szerezni a kibocsátás ilyen mértékű csökkentéséből, az hatalmas összeg lenne. Egy karbonkredit egyenlő egy tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével.

Emellett a karbonkredit vásárlásokkal támogatott kriptotokenek is egyre nagyobb teret nyernek az utóbbi időben.

És bár más blokklánc hálózatok, mint a Bitcoin, a Ravencoin és az Ergo növekvő hash-arányokat tapasztaltak a MERGE után, a masszív energiafelhasználásuk már nem kötődik az Ethereumhoz.

Így az Ethereumnak sikerül levetkőznie azokat a környezetvédelmi problémákat, amelyek továbbra is megrázzák a kriptopénzek világát.

Az Enterprise Ethereum Alliance egyik vezetőségi tagja így nyilatkozott az új PoS-mechanizmusról:

“Ez a frissítés nagyon jelentős, és úgy gondolom, hogy lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan nyilvános Ethereum blokklánc megközelítésekben is gondolkodjanak, amilyet korábban nem tettek.”

A jövőre nézve sokan azt jósolták, hogy a kriptobányászat további zöldítése az Egyesült Államokban folytatódik, ahogy a világ a nettó nulla kibocsátás felé száguld.

Rampasek, László A.
Forrás: Carbon Credits.com


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.