Bill Gates: 15 évünk van, hogy megmentsük a bolygót

A világnak sürgős energiacsodára van szüksége, különben katasztrófa vár az emberiségre –mondja Bill Gates. A milliárdos szerint azért van ok a reménykedésre: ő fogadna is rá, hogy 15 éven belül meglehet az a technológiai áttörés, amely felgyorsíthatja a szennyezés érdemi visszaszorítását.

Bill Gates és a felesége hétfőn nyilvánosságra hozott éves üzenetükben próbálták felhívni a figyelmet a helyzet súlyosságára. Azokat a hivatalos vállalásokat idézik, melyek szerint a fejlett országoknak 2050-re 80 százalékkal kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2100-ra pedig teljesen meg kell azt szüntetniük, máskülönben a súlyos klímaváltozás elkerülhetetlen. A mostani trendek azonban ehhez nem elégségesek, sokkal gyorsabban kellene átállni egy zöld gazdaságra.

Bill Gates: 15 évünk van, hogy megmentsük a bolygót - ClimeNewsA Microsoft-alapító szerint ijesztően kevés kutatásfejlesztési forrás megy a világban az olcsó és széles körben felhasználható tiszta energia megtalálására, az aktuális trendekről Bill Gates most a Quartz-on egy videóinterjúban is beszélt. Tavaly ezért saját vagyonából (ez a Forbes szerint egyébként 75 milliárd dollár) ajánlott fel egymilliárd dollárt energiainnovációs kutatásokra, azt szeretné, ha állami alapok is beszállnának a projektbe.

A probléma, hogy a mostani fő fejlesztési területek, az elektromos autók és a LED-lámpák nem csökkentik eléggé a globális energiafogyasztást. Még nagyobb baj, hogy nincs is olyan megfizethető zöld energia a láthatáron, amely valóban kiválthatná a mai szennyező technológiákat. Gates főleg két területet finanszíroz: az általa nagyon ígéretesnek mondott újgenerációs atomerőművek, valamint a szél- és napenergia tárolásának fejlesztését.

„Azt hiszem, több eltérő úton kell haladnunk párhuzamosan” – áll a közleményben, és hogy pozitív legyen a végkicsengés, Gatesék mindenek ellenére bizakodóak:

Arra számítok, hogy a világ olyan zöld energiai áttörést fog elérni a következő 15 évben, amely megmenti a bolygónkat és biztosítani fogja az energiát.

Forrás: INDEX