Brutális hír: Minden idők legdurvább szén-dioxid kibocsátását hozta el 2018

Homlokegyenest ellenkező irányba halad a Föld, mint kellene.

Brutális hír: Minden idők legdurvább szén-dioxid kibocsátását hozta el 2018 - ClimeNews

Új rekordot állít fel idén a globális széndioxid-kibocsátás, írja a Guardian a Global Carbon Project friss jelentése alapján. A világ emissziója tehát homlokegyenest ellenkező irányba halad, mint kellene.

A szöveg a Nature természettudományos folyóiratban jelent meg, és a most zajló katowiczei ENSZ-klímacsúcson mutatták be. A szöveg becslése szerint idén 2,7 százalékkal nő meg a globális széndioxid-kibocsátás, miután 2014 és 2016 között stagnált, majd 2017-ben 1,6 százalékkal növekedett.

Az idén felálló új emissziós csúcs várhatóan
37,1 milliárd tonna szén-dioxid lesz.

A légkörszennyezés idei súlyosbodásából majdnem az összes ország kiveszi a részét. Kínában 4,7 százalékkal ugrik meg az emisszió 2018-ban, az USA-ban 2,5 százalékkal, Indiában pedig 6,3 százalékkal. Az Európai Uniós értékek alig növekednek, de ez a közel-stagnálás az elmúlt évtized meredek zuhanását követi.

A kutatást vezető Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem professzora más klímatudósok figyelmeztetését ismételte meg: az emissziós értékek alakulása aggasztó, ahhoz, hogy a klímaváltozással fel tudjuk venni a harcot, meg kell fordítani a tendenciát, és végül nullára kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Azt is elismételte, hogy nem látni a világban a szükséges tetteket, és ennek gyorsan meg kell változnia.

A globális szénkimutatást 15 ország 57 kutatóintézetének 76 tudósa állította össze. Azt találták, hogy a 2018-as rekordemelkedés legfőbb oka Kína és India fokozódó szénégetése, a szállítmányozás felpörgése, mely során a korábbinál több olajat használtak fel, illetve az, hogy az ipari gázfelhasználás is megugrott. A megújulóenergia-felhasználás gyorsan nőtt, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozza a fosszilis tüzelőanyagok intenzívebb használatából fakadó károkat.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény óta eltelt három évben a világ pénzügyi intézményei több mint 478 milliárd euróval támogatták a 120 legnagyobb szénerőmű-fejlesztőt. A kivitelezésben Kína, a banki hitelezésben Japán volt a legtevékenyebb. Az USA-ban az emisszió a szokatlanul hideg télen, és a szintén párját ritkítóan forró nyáron nőtt meg, a fűtés és a klímaberendezések használata miatt. Itt azonban arra lehet számítani, hogy 2019-ben ismét csökkenni kezd a károsanyag-kibocsátás, mert az olcsó gáz, a szél- és a napenergia elkezdi kiszorítani a szenet. Az USA szénfelhasználása 2005 óta már 40 százalékot esett, és most a legalacsonyabb szinten áll 1979 óta.

A riasztó jelentés ellenére Le Quéré optimista, szerinte nagyon valószínűtlen, hogy a jövőben reprodukálnánk az elmúlt évtizedek emissziós megugrását.

Brutális hír: Minden idők legdurvább szén-dioxid kibocsátását hozta el 2018 - ClimeNews

Forrás: mfor