„Carbon Majors”

90 gigacég adta az ipari forradalom kezdete óta a világ CO2 és metán kibocsátásának 2/3-ad részét

Richard Heede klímatudós vezetésével készült tanulmány, a „Carbon Majors” és annak melléklete 8 év munkáját mutatja be, melynek célja, hogy fényt derítsen azokra a nagyvállalatokra, melyek a legjelentősebb mértékben járultak hozzá a Föld klímaváltozásához az ipari forradalom kezdete óta (1751-től) 2010-ig.

„Carbon Majors” - ClimeNews - Hírportál

Weboldalukon a 90 legnagyobb magán/állami kézben levő energia illetve cement ipari óriás cégbirodalmak feldolgozott adatai érhetőek el. Ez a majd 100 cég adta az első ipari forradalom óta 2010-ig az összes ipari szén-dioxid és metán kibocsátás 63%-át. Ezek közül a cégek közül 50 magánkézben van, úgy mint az Exxon Mobil és a Chevron, állami kézben 31 darab található úgy mint a Saudi Aramco és a Pemex, továbbá 9 állam által üzemeltetett vállalat amelyek Kínában és a volt Szovjetunióban találhatóak.

„Carbon Majors” - ClimeNews - Hírportál

Az öt legnagyobb, a sarkvidéki ökoszisztémát is felforgatni kívánó olajmulti, a ChevronTexaco, ExxonMobil, BP, Shell, és a ConocoPhillips összesen 181 gigatonnányi szén-dioxidért felelős az utóbbi 130 évben, ami az összes CO2 mennyiség 12,5%-a!! A “független” klímakutatásokat is finanszírozó olajmultik közül győztesként az amerikai Chevron végzett, “aki” 51 milliárd tonnával, a második a szintén amerikai ExxonMobil 47 milliárd tonnával, míg a dobogó harmadik helyén a szaúd-arábiai Saudi Aramco áll 46 milliárd tonnával.

„Carbon Majors” - ClimeNews - Hírportál

Naomi Oreskes, a Harvard professzora megemlíti, hogy ugyan mindnyájan felelősek vagyunk a szén-dioxid kibocsátásért és az egyre durvuló klímaváltozásért, de Heede tanulmánya remekül rávilágít, hogy kik azok a pofátlanul óriási cégek, akik részvényesei/befektetői ebből ráadásul még brutálisan nagyot kaszálnak.



Ez az animáció azt mutatja, hogy a tényleges szén-dioxid-kibocsátás volumene 2010-ben, valós időben mennyi volt. 2010-ben a CO2 kibocsátás 78%-a csak 85 vállalatnak, az úgynevezett “Szén Majors”-nak (lásd www.carbonmajors.org) tudható be.

A globális CO2 és CH4-kibocsátás 2010-ben elérte az 1.450.332 millió tonnát szén-dioxid egyenértékben. Ez 1142 tonna másodpercenként. Ez egyfajta mérleg – egy tonna szén-dioxid-gáz töltene meg egy kockát ami 8,12 méter magas, normál nyomáson és 15 ° Cos hőmérsékleten.

A termelők kibocsátása 2010-ben:

Kína (szén-és cementgyártás esetén): 250,3 tonna / másodperc
Saudi Aramco: 49.1 tonna / másodperc
Gazprom: 43,4 tonna / másodperc
Nemzeti iráni Oil Comany: 27,5 tonna / másodperc
Coal India: 26,3 tonna / másodperc
________________________________________________________________________

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.



________________________________________________________________________