COP22 – Marrakeshben a párizsi klímamegállapodás részleteiről tárgyalnak

A rendezvény november 7-től 18-ig tart a marokkói Marrakeshben. Az ENSZ 22. klímakonferenciája, amelyen a résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik részletszabályait dolgozzák ki.

COP22 - Marrakeshben a párizsi klímamegállapodás részleteiről tárgyalnakMiközben a világ lélegzete megállt egy pillanatra Donald Tramp elnökké választása kapcsán az USA-ban, az élet nem állt meg. Zajlik a klímaválság csökkentésére vonatkozó munka a COP22 konferencián. A konferencia első hete egy úgynevezett előkészítő szakasz, amit azután a miniszteri szintű szakasz követ november 15-től 17-ig. Ezeken a napokon indulnak majd meg a párizsi megállapodáshoz kapcsolódó klímafinanszírozási tárgyalások, amelyeken már nemcsak a végrehajtási szabályokról, hanem a megvalósításhoz szükséges pénzügyi források biztosításáról is lesznek egyeztetések – ismertette.

A WWF Magyarország az MTI-vel közölte: a tárgyalásokon az éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítását segítő szabályrendszereket dolgozzák ki. Manuel Pulgar-Vidal, a WWF nemzetközi éghajlatváltozási és energetikai igazgatója a közlemény szerint kiemelte: a marrakeshi konferencia arról szól, miképpen lehet ösztönözni a kormányokat, vállalatokat, városokat és más szereplőket, hogy a jelenlegieknél is ambiciózusabb vállalásokat tegyenek és azokat képesek legyenek megvalósítani. Az érintetteknek úgy kell felállniuk a tárgyalóasztaloktól, hogy tisztában legyenek a szabályokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel, amelyek segítségével meg lehet állítani az éghajlatváltozást – tette hozzá.

Kiemelték: 2018-ban lesz majd először látható, hogy Párizs valóban megváltoztatja-e a klímaváltozás menetét. A következő két évben mindenképpen javítani kell az államok által kitűzött célokon, hogy az országok ledolgozzák a tényleges vállalások és az éghajlatváltozás megállításához szükséges kibocsátás-csökkentés közötti különbséget, mert csak így tartható a globális felmelegedés a biztonságos, 1,5 Celsius fokos határérték alatt – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

COP22 - Marrakeshben a párizsi klímamegállapodás részleteiről tárgyalnak | ClimeNews

Donald Tramp -ra visszatérve, a klímavédelmi akcióiról ismert Al Gore most “olajágat nyújtott” neki, s azt ígérte a megválasztott elnöknek: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a globális felmelegedés katasztrofális következményeinek elhárítása érdekében vívott küzdelemben. Gore – aki a globális éghajlatváltozás elleni tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjat kapott – egy általa alapított klímavédelmi civil szervezet honlapján tette közzé levelét. Emlékeztetve arra, hogy Trump azt ígérte, valamennyi amerikai elnöke akar lenni, leszögezte: reméli, hogy a megválasztott elnök együtt dolgozik majd azokkal, akik úgy hiszik, hogy “a klímaváltozás a legnagyobb veszély, amellyel az amerikai nemzetnek szembe kell néznie”. A The Washington Post Al Gore felajánlkozásával kapcsolatban rámutat: Donald Trump szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, s korábban többször is “kitalációnak” minősítette azt.

Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy eltörli Obama elnöknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére kidolgozott Klímavédelmi Akciótervét és felmondja Washington részvételét a párizsi klímavédelmi egyezményben. Egyúttal kilátásába helyezte azt is, hogy sok helyen újranyittatja a szénbányákat.

A hatalomátadást bonyolító ideiglenes bizottság honlapján az olvasható, hogy Trump “szilárdan elkötelezett csodálatos természeti erőforrásaink és természeti környezetünk megőrzése mellett.”

Az Egyesült államok elnöke az amerikai nép embere és azt fogja csinálni amit az amerikaiak akarnak. A helyzet az, hogy amikor a klímakérdéssel komolyan el kezd foglalkozni az új elnök szembesülni fog a valóssággal, ami szembe jön majd vele. A tények pedig makacs dolgok. Rájön majd arra, amit az ENSZ főtitkára Ban Ki Mun mondott, hogy a Földet úgy kell elképzelni a világmindenségben mint egy nagy hajót és ha ez a hajó elsüllyed mind odaveszünk vele.

Rampasek László
Források: MTI; WWF; CNN

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.