Elindult egy megállíthatatlan mozgalom

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a klímakatasztrófa miatt felvonuló fiataloknak igazuk van, a klímaváltozás tudományos tényei cáfolhatatlanok, a szeptemberi klímacsúcs után a tagadók és a legnagyobb szennyezők többé már nem tudnak elrejtőzni.

Elindult egy megállíthatatlan mozgalom | ClimeNews - Hírportál

Az ENSZ szeptemberi klímacsúcsának estéjén fiatalok milliói vonultak fel világszerte és üzenték a világ vezetőinek, hogy

cserben hagytok bennünket.

Igazuk van.

A globális kibocsátás nő. A hőmérséklet emelkedik. Az óceánokra, az erdőkre, az időjárási folyamatokra, a fajok sokszínűségére, az élelmiszer-termelésre, a vízre, a munkahelyekre és végül az emberek életére nézve a következmények már most rettenetesek, és egyre csak súlyosbodnak.

A tudomány cáfolhatatlan.

Sok helyen azonban az embereknek nincs is szükségük táblázatokra vagy grafikonokra ahhoz, hogy megértsék a klímaválságot. Nekik elég csak kinézniük az ablakon. A klímakáosz a szemünk előtt zajlik Kaliforniától a Karib-térségig, Afrikától az Északi-sarkig és a világ sok részén. A következményektől pedig azok szenvednek a legjobban, akik a legkevésbé járultak hozzá a problémához. Én is a saját szememmel láttam a ciklon sújtotta Mozambikot, a hurrikán által letarolt Bahamákat és a Csendes-óceán déli részének emelkedő tengerszintjeit.

Elindult egy megállíthatatlan mozgalom | ClimeNews - Hírportál

Azért hívtam össze a klímacsúcsot, hogy ugródeszkaként szolgáljon számunkra, és a klímaváltozásról szóló párizsi megállapodás által 2020-ra kitűzött döntő határidők betartása felé tereljen bennünket. Számos ország és szektor vezetője fel is lépett ennek érdekében.

Egy széles körű, nemcsak kormányokból és fiatalokból, hanem vállalkozásokból, városokból, befektetőkből és a civil társadalomból álló koalíció fogott össze azért, hogy világunkat abba az olyannyira szükséges irányba tereljék, ahol elkerülhető a klímakatasztrófa.

Több mint hetven ország kötelezte el magát a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett 2050-ig, még ha a legnagyobb kibocsátók eddig nem is tettek így. Több mint száz város, köztük a világ legnagyobb városai jelezték, hogy csatlakoznak a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátás eléréséhez. Legalább hetven ország jelentette be a szándékát, hogy a párizsi megállapodás alapján elfogadott nemzeti terveinek végrehajtását 2020-ra felgyorsítja. A fejlődő kis szigetországok közösen kötelezték el magukat a szén-dioxid-semlegesség elérése és a mellett, hogy 2030-ra 100 százalékban megújuló energiára térnek át. Pakisztántól Guatemaláig, Kolumbiától Nigériáig, Új-Zélandtól Barbadosig az országok megfogadták, hogy több mint 11 milliárd fát ültetnek.

A magánszektor több mint száz vezetője vállalta, hogy cégük felgyorsítja a zöld gazdaságra való áttérést. A világon legnagyobb, több mint 2 billió amerikai dollár értékű vagyonért felelős tulajdonosok csoportja megfogadta, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges befektetési portfóliókra tér át. Ez a vállalás kiegészíti azt a korábbi, a világ vezetőihez intézett felhívást, amelyet a világ befektetett tőkéjének közel felét, 34 billió amerikai dollárt képviselő vagyonkezelők tettek nemrég, kérve a szén-dioxid-kibocsátás jelentős beárazását, valamint a hőerőművek fűtésére használt szén és a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának kivezetését világszerte.

Elindult egy megállíthatatlan mozgalom | ClimeNews - Hírportál

A Nemzetközi Fejlesztésfinanszírozási Klub egy billió amerikai dollárt mozgósít a 20 legkevésbé fejlett ország tiszta energia programjára 2025-ig. A globális bankszektor egyharmada vállalta, hogy üzletvitelüket összehangolják a párizsi megállapodás céljaival és a fenntartható fejlődési célokkal. A klímacsúcs azt is megmutatta, hogy miként tudnak a városok és az olyan globális iparágak, mint a szállítmányozás, jelentős kibocsátáscsökkentést elérni. A klímacsúcson megtárgyalták az erdővédelmi kezdeményezéseket és a vízellátás biztosítását is.

Ezek a lépések mind fontosak, de nem elegendők.

A klímacsúcs a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy löketet adjon a világnak, és felgyorsítsa a szélesebb körű fellépést. Ezen felül globális színpadként szolgált a kemény igazságok kimondásához, és ahhoz, hogy megmutassa, kik a valódi vezetők. A tagadók és a legnagyobb kibocsátók pedig többé már nem tudnak elrejtőzni. Őket továbbra is arra fogom bátorítani, hogy tegyenek többet otthon és irányítsák a zöld gazdasági megoldásokat világszerte.

Bolygónknak valódi globális fellépésre van szüksége. Ezt nem lehet egyik napról a másikra vagy azok teljes részvétele nélkül elérni, akik a legnagyobb mértékben járultak hozzá a válsághoz. Többet kell tennünk azért, hogy a világunk elkerülje a klímaszakadékot: figyelnünk kell a tudományra, 45 százalékra kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig, el kell érnünk a szén-dioxid-semlegességet 2050-ig, valamint meg kell állítanunk a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-foknál a század végéig.

Csak így tudjuk biztosítani világunk fennmaradását.

Még mindig úgy tűnik, hogy túl sok ország függ a széntől annak ellenére, hogy már vannak olcsóbban elérhető és zöldebb alternatívák. Gyorsabban kell haladnunk, hogy beárazzuk a szén-dioxid-kibocsátást, hogy megszüntessük az új szénerőművek építését 2020-ig, és hogy véget vessünk az adófizetők nehezen megkeresett pénzéből való dollármilliárdok elköltésének a haldokló fosszilistüzelőanyag-iparra, amellyel csak erősítjük a hurrikánokat, elősegítjük a trópusi betegségek terjedését és súlyosbítjuk a konfliktusokat.

Egyúttal a fejlett országoknak teljesíteniük kell vállalásukat, hogy 2020-ig állami és magánforrásokból évente 100 milliárd dollárt bocsátanak a fejlődő országok rendelkezésére az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és az ezekhez való alkalmazkodásra.

Elindult egy megállíthatatlan mozgalom | ClimeNews - Hírportál

Meg fogok bizonyosodni az országok, a magánszektor és a helyi hatóságok által vállalt kötelezettségek megvalósulásáról, amire már decemberben sor kerül az ENSZ klímakonferenciáján a spanyolországi Madridban. Az ENSZ egységes e kezdeményezések támogatásában.

A klímaváltozás korunk meghatározó ügye. A tudomány szerint, ha a jelenlegi úton haladunk, legalább 3 Celsius-fokos globális felmelegedéssel kell számolnunk a század végéig. Én már nem leszek itt akkor, de az unokáim igen.

És én nem fogadom el, hogy bűnrészes legyek az egyetlen otthonuk lerombolásában.

A fiatalok, az ENSZ és egyre több üzleti, pénzügyi, kormányzati és civil társadalmi vezető, tehát sokan közülünk készek a cselekvésre. De a klímaváltozás elleni fellépés sikeréhez még nagyon sokunkra szükség van. Hosszú út áll még előttünk. De a mozgalom elkezdődött.

António Guterres ENSZ-főtitkár írása

Forrás: Index

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.