Emelkedő víz – NASA

A Föld globális tengerszintje emelkedik – és egyre gyorsuló ütemben.

 

Az óceánok a vizei tágulnak, mivel hatalmas mennyiségű hőt vesznek fel az üvegházhatású gázok csapdájába lévő Föld légköréből. Ehhez hozzájárul még az is, hogy a gleccserek, a jégtakarók évente több gigatonna olvadékvizet adnak az óceánokba. A partok mentén a földfelszín szintén fel-alá kúszik, ez is befolyásolja a relatív tengerszint-emelkedést. Az emberek érzik a hatásokat, mivel a tengerszint emelkedésének látszólag kicsi növekedése nagy problémává válik a tengerpartok mentén világszerte.

NASA: Emelkedő víz | ClimeNews - Hírportál

A NASA a tengerszint emelkedésének összes aspektusát tanulmányozza

Műholdakkal, légi küldetésekkel, fedélzeti mérésekkel és szuperszámítógépekkel a NASA évtizedek óta vizsgálja a tengerszint emelkedését. Nemzetközi és ügynökségközi partnereinkkel együtt nagy pontossággal figyeljük a tengerszint emelkedésének okait és a pontosság. A globális tengerszint kb. 3,3 milliméterrel emelkedik évente. Ez 30% -kal több, mint amikor a NASA 1992-ben elindította első óceánmagasságának mérésére szolgáló műholdas misszióját.

Az emberiség, nem egy ügynökség, egyetlen ország, nem egy kontinens, hanem. . . az emberiség több mint 28 éve figyeli az űrből a globális tengerszintet.

NASA: Emelkedő víz | ClimeNews - Hírportál

Emelkedő tengerszint: olvadékvíz a jégtől

A globális tengerszint-emelkedés körülbelül kétharmadát a gleccserekből és jégtakarókból származó olvadékvíz, az Antarktiszon és a Grönlandot borító jég hatalmas kiterjedésének olvadása okozza. Grönlandon a jégveszteség nagy része a jégtakaró felszínét megolvasztó felmelegedő léghőmérsékletből, valamint a tengerbe ömlő gleccserekből származik. Az Antarktiszon azonban az egész éves fagyhőmérséklet azt jelenti, hogy a jégtakaró felülete nem olvad meg. Ehelyett a jég nagy része leszakad, mivel az óceán egyre melegebb áramlásai elfogyasztják a nyugat-antarktiszi gleccserek végén lévő úszó jégpolcokat. Ennek következtében a gleccserek felgyorsulnak, és több jég folyik – és olvad meg – a tengerbe.

 

  • Csak a jégtakarók évente körülbelül 1,2 milliméterrel járultak hozzá a tengerszint emelkedéséhez 2002 és 2017 között – számolták ki a tudósok a GRACE és a GRACE-FO műhold adatainak összehasonlításával.
  • 2006 óta átlagosan évi 318 gigatonna jég olvadt fel Grönland és az Antarktisz jégtakaróiból – számolták ki a tudósok az első ICESat és ICESat-2 adatainak összehasonlításával.
  • Egy gigatonna elegendő ahhoz, hogy New York City Central Parkját 300 méter vastag jég borítsa be.
  • A gleccserek hajlamosak olyan helyeken, mint Alaszka, Magas-hegység Ázsiában, Dél-Amerikában és a Kanadai-sarkvidéken olvadni a melegedő levegő hatására. Az elmúlt évtizedben szinte az összes gleccser zsugorodott. Akár a gleccserek közvetlenül az óceánba, akár a tengerbe érő folyókba olvadnak, ezekből a kisebb gleccserekből összesen annyi olvadékvíz származik hozzávetőlegesen, amennyi hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez a hatalmas jégtakarókból.

Emelkedő tengerszint: hőtágulás

Nemcsak több víz folyik az óceánba jégtakarókból és gleccserekből – az óceán melegebb vize több helyet foglal el, növelve a tengerszint magasságát. Az óceán felső 700 méteres része az 1970-es évek óta melegszik – és a globális felmelegedés által generált extra hő nagy részét az óceán nyeli el. Amikor a víz felmelegszik, az egyes molekulák gyorsabban mozognak, megnövelve az általuk elfoglalt térfogatot. Globális szinten ez, a tudósok által mért tengerszint-emelkedés körülbelüli egyharmadát okozza.

Mint minden tengerszint-változás, a hőtágulás is változik az óceánokon – egyes régiók jobban érintettek, mint mások. Az áramlások és a szelek mozgatják ezt az újonnan felmelegedett és kiterjedt vizet, és ez a melegebb víz befolyásolja az óceán áramlatainak erősségeit és mintázatait. Az olyan eszközök, mint az Argo, a San Diego-i Scripps Institution of Oceanography úszókból gyűjtenek hőmérsékleti és egyéb adatokat az óceán vizeiről.

Bonyolítja a tengerszintet: az óceán keringése

A tengerszint emelkedése nem következetes az egész világon. Egyes part menti területek az átlagos emelkedési sebesség háromszorosát tapasztalják, míg mások nem észlelnek változásokat, vagy akár a tengerszint csökkenését is láthatják. Az óceánáramok, a mély óceánból származó hideg víz felemelkedése, a szelek, a hő és az édesvíz mozgása, valamint a Föld gravitációs vonzata mind szerepet játszanak a víztömegek mozgatásában. Amikor például Grönlandról megolvad a víz, a tömegesés csökkenti a jégtakaró gravitációs húzását, ami a víz lecsúszását eredményezi Dél-Amerika partjai felé. A melegebb vizek felgyorsíthatják az áramlást, sőt megdönthetik az óceán felszínét – ezeket a változásokat a közelgő felszíni víz és óceán topográfia műholdas missziója fogja mérni, amelyet a NASA és a nemzetközi partnerek fejlesztettek ki.

A Föld összetett óceáni áramlatai mozgatják a vizet. A rögös óceánfenék topográfiája, a hideg víz felszínre sodrása és egyéb tényezők, az áramlások regionális különbségekhez vezethetnek a tengerszint emelkedésében.
Forrás: a NASA Tudományos Vizualizációs Stúdiója

A természetes módon előforduló óceáni éghajlati ciklusok szintén szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás tengerszint-emelkedésére gyakorolt ​​hatásainak ideiglenes elfedésében vagy fokozásában.

Bonyolítja a tengerszintet: A szárazföld dinamikája

A globális tengerszint-emelkedésben nemcsak a vízfolyamatok játszanak szerepet – a talaj mozgásának is jelentős a szerepe. A kontinentális skálán a földkéreg még mindig mozog az utolsó jégkorszakból kifolyólag. 20 000 évvel ezelőtt Kanadát, az Egyesült Államok északkeleti részét, Skandináviát és más régiókat jégtakarók nehezítették. Amint a jégtakarók megolvadtak, és a kontinensek súlya enyhült, a földfelszín lassan visszaemelkedett. Ez a visszatérő folyamat még mindig zajlik, és akár más helyek csökkenését is okozhatja – például a virginiai Norfolk elsüllyed az északabbra visszatérő víz miatt.

A tengerszint emelkedése a föld elsüllyedéséhez is hozzájárul. A Mississippi-folyó deltája például lényegében megfullad, mivel süllyedő talaj az erőforrások kitermelése, az üledékterhelés miatt, és az épített környezet súlya együtt jár a magasabb tengerszinttel. A NASA ezt az esetet egy Delta-X nevű terepi kampánnyal vizsgálja, amelynek célja annak vizsgálata, hogy az üledékek hogyan halmozódnak fel a deltán.

Rampasek, László A.
Forrás: NASA

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.