Florence hurrikán | Rendkívüli állapotot hirdettek: már Washingtont is fenyegeti

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is rendkívüli állapotot hirdettek meg a közelgő Florence hurrikán miatt.

Florence hurrikán | Rendkívüli állapotot hirdettek: már Washingtont is fenyegeti

Mint azt megírtuk, hurrikán fenyegeti az Egyesült Államok keleti partvidékét, legfőképpen Észak- és Dél-Karolinát, valamint Virginiát.

Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak- és Dél-Karolinához, amelyek kormányzói már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot.

Dél-Karolinában kedd délig – a Henry McMaster kormányzó által megadott határidőig – befejeződött a partvidéki területek kiürítése. Észak-Karolina és Virginia tengerparti részén azonban még tart a kötelező evakuálás.

Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál érhet partot.

Ralph Northam virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, amelyben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein „katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak”. Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók. Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját.

Florence hurrikán | Rendkívüli állapotot hirdettek: már Washingtont is fenyegeti

Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott.

„Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell az újjáépítéshez” – mondta. Jelezte azt is: a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat – így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is – érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna.

Forrás: MTI | CNN | FOX News | NOAA

Élőben követheti a Florence érkezését: