Franciaország nem engedi a kamu “karbonsemleges” reklámokat

Franciaország nem engedi a “karbonsemleges” reklámokat a zöldrefestés (greenwashing) elkerülése érdekében.

2023. január 1-jétől tilos lesz Franciaországban “karbonsemleges”-ként reklámozni egy terméket anélkül, hogy ezt bizonyítani tudnák. A kormány lépéseket tesz annak biztosítására, hogy minden vállalat adatokkal támassza alá állításait, vagy kártérítést ígérnek a környezet javára.

Franciaország nem engedi a kamu "karbonsemleges" reklámokat

Emmanuel Macron elnök, aki egy újabb ciklusra pályázik, szeretné megmutatni, hogy ötéves hivatali ideje alatt a környezetvédelmet szilárdan szem előtt tartotta.

A kormány csütörtökön a klíma- és rugalmassági törvény részeként rendeletet tett közzé a szén-dioxid-kompenzációval kapcsolatos nyilvánosságra hozatal szabályairól.

Eszerint a jövő évtől tilos lesz a termékeket “karbonsemlegesként” reklámozni anélkül, hogy az állítást dokumentummal alátámasztanák. Ez vonatkozik majd az interneten, a televízióban és a plakátokon megjelenő hirdetésekre.

A vállalatoknak tájékoztatást kell adniuk a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásukról, a kezdeti gyártástól a termék eltávolításáig vagy újrahasznosítással történő átalakításáig.

Ezt a dokumentumot – amelyet a vállalat vagy a szolgáltatás weboldalán QR-kóddal közzétesznek – egyértelmű stratégiának kell kísérnie az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésére, illetve ennek hiányában csökkentésére vagy kompenzálására.

A “zöldrefestés” ellen

A rendelet célja, hogy “elősegítse az átláthatóságot a nyilvánosság felé, és megakadályozza a ‘zöldrefestés’ hatását” – írta a kormány a januári nyilvános konzultációról szóló jelentésében.

A kezdeményezést azonban olyan civil szervezetek bírálták, mint a CLCV fogyasztóvédelmi csoport, akik szerint a szöveg nem elég “ambiciózus”.

“Egy weboldalra vezető QR-kód elhelyezése nem elegendő. A kompenzációs intézkedésekre kifejezetten utalni kell ugyanazon a reklámon, és meg kell említeni, hogy minden termék üvegházhatású gázkibocsátást okoz.”

“Ellenkező esetben a nyilvánosság félreértelmezheti, és azt fogja hinni, hogy a szóban forgó terméknek semmilyen hatása nincs az éghajlatra” – mondta Lisa Faulet, a CLCV tudományos szóvivője az AFP-nek.

A klíma- és ellenállóképességi törvény a Polgári Klímaegyezményben (CCC) előterjesztett számos könnyítésből származik. Az eredeti cél az volt, hogy “tilos legyen mindenféle reklámban megemlíteni olyan termékeket, amelyekről ismert, hogy negatív hatást gyakorolnak a környezetre”.

A felhígított változatot a CCC egy szavazás során kifogásolta, amely arról szólt, hogy a kormány mennyire ültette át az egyezmény javaslatait a törvénybe. A 10-ből csak 2,6 pontot kapott a kívánt cél teljesítése szempontjából.

A reklámipar dühös reakcióját is kiváltotta.

Mielőtt az intézkedés törvényerőre emelkedett volna, több nem kormányzati szervezet már jogi lépéseket tett a reklámokban szereplő “zöld” ígéretek kérdésének kezelése érdekében.

Március elején a Greenpeace France, a Les Amis de la Terre France (A Föld Barátai), és a Notre Affaire à Tous (Mindenki ügye) “megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok” miatt panaszt nyújtott be a TotalEnergies ellen, ujjal mutogatva a cég azon törekvésére, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, és a gáznak a fosszilis tüzelőanyagok “legtisztább” formájaként való bemutatására.

Forrás: RFI


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.