A Greenpeace az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Mobil Világkongresszuson

Greenpeace-aktivisták zavarták meg a Samsung sajtótájékoztatóját vasárnap délután, azt követelve, hogy a cég hasznosítsa újra az általa gyártott telefonokat. A zöld szervezet az akcióval arra hívta fel a figyelmet, hogy az okostelefonok gyártásának és leselejtezésének módja óriási terhet ró a bolygónkra.

A Greenpeace az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Mobil Világkongresszuson - ClimeNews

A készülékek gyártása nagyjából annyi villamos energiát emésztett fel 2007 óta, mint India egyéves áramellátása. A telefonokból keletkező hulladék a 2017-ben várhatóan felhamozódó mintegy 50 millió tonna elektronikai hulladék jelentős részét teszi ki. A Greenpeace azt várja az egész IT-szektortól, hogy bolygónk védelme érdekében gondoskodjon termékeinek megfelelő újrahasznosításáról.

A Samsung 4,3 millió Galaxy Note 7 készüléket hívott vissza 2016-ban, mert a telefonok felrobbantak, kigyulladtak. A cég azonban máig nem hozta nyilvánosságra, mit kezd a visszahívott készülékkel. A Greenpeace úgy véli, hogy a telefonokat pazarló és fenntarthatatlan módon gyártják, mellyel a bolygónkra is hatalmas környezeti terheket rónak. Amennyiben a Samsung valóban igyekszik elkerülni az ehhez hasonló eseteket a jövőben, egy olyan rendszer felé kell elmozdulnia, amely megkönnyíti a telefonok javítását, újrahasználatát és újrahasznosítását, példát mutatva ezzel az egész IT-szektornak.

A Greenpeace USA legfrissebb jelentése [1] az okostelefonok egyre intenzívebb terjedéséről és katasztrofális ökológiai lábnyomáról ad átfogó képet, az első iPhone 2007-es megjelenésétől kezdve napjainkig. A jelentés legfőbb megállapításai:

  • 2007 óta 7,1 milliárd okostelefont gyártottak.
  • Az ENSZ Egyetem tanulmánya szerint csak 2014-ben mintegy 3 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett az olyan kisméretű IT-termékekből, mint amilyenek az okostelefonok. Az e-hulladéknak kevesebb mint 16%-át hasznosítják újra. [2]
  • 2007 óta durván 968 TWh villamos energiát használtak fel az okostelefonok gyártása során, amely majdnem eléri India egyéves áramellátásának mennyiségét (ez 2014-ben 973 TWh volt). [3]
  • A Greenpeace USA és az iFixit által a kutatás részeként megvizsgált 13 modell közül csupán kettőnek volt könnyen cserélhető akkumulátora. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók kénytelenek lecserélni a teljes készüléket, amikor az akkumulátor élettartama lerövidül. Az USA-ban az okostelefonokat átlagosan 26 hónapig használják.
  • Az okostelefon-tulajdonosok száma 2020-ra várhatóan 6,1 milliárdra nő, amely a Föld lakosságának durván 70%-a. [4]

„Az okostelefonoknak óriási ökológiai lábnyoma van, ha számba vesszük az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét. Amennyiben az elmúlt évtizedben gyártott összes okostelefon még mindig működőképes lenne, a Földön nagyjából minden egyes embernek jutna egy készülék. A gyártók azonban arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy minél gyakrabban váltsanak új modellre, így egy átlagos készülék alig több mint két évig van használatban” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace azt várja a telefongyártó cégektől, hogy tartósabb készülékeket állítsanak elő, vállaljanak felelősséget termékeik teljes életciklusáért, tegyenek meg mindent készülékeik élettartamának meghosszabbításáért, és gondoskodjanak újrahasznosításukról.

Forrás: Greenpeace – Budapest, 2017. február 27.

Jegyzetek:

[1] A Greenpeace USA jelentése, From Smart to Senseless: The Global Impact of Ten Years of Smartphone (Az okostól az értelmetlenig: Az okostelefonok tíz évének globális hatása), ezen a linken érhető el: www.greenpeace.org/usa/smartphones
[2] Az ENSZ Egyetem (UNU) tanulmánya: https://i.unu.edu/media/unu.edu/news/52624/UNU-1stGlobal-E-Waste-Monitor-2014-small.pdf
[3] Forrás: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorde/2233rank.html
[4] Forrás:  http://www.ericsson.com/res/docs/2015/ericsson-mobility-report-june-2015.pdf

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.