Hat portugál fiatal „példátlan” klímaügyi pert indított 33 ország ellen

Az első, az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott éghajlati ügyben hat portugál fiatal azt állítja, hogy a nem megfelelő kibocsátáscsökkentés sérti emberi jogaikat.

Hat portugál fiatal "példátlan" klímaügyi pert indított 33 ország ellen | ClimeNews

Hat portugál fiatal keresetet indított azzal a váddal, hogy 33 ország megsértette az élethez való jogát, mivel nem tette meg méltányos részét az éghajlati válság kezelésében.
Ez az első éghajlatváltozási ügy, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) nyújtottak be Strasbourgban, Franciaországban. Ha elfogadható, fontos precedenst teremthet, megmutatva az utat más emberi jogi érveken alapuló éghajlati pereknek.

Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (17), Sofia Oliveira (15), André Oliveira (12), és Mariana Agostinho (8) beperli a 27 európai uniós tagállamot, valamint az Egyesült Királyságot, Svájcot , Norvégiát, Oroszországot, Törökországot és Ukrajnát, mert nem hajtottak végre mély és sürgős kibocsátáscsökkentést jövőjük védelme érdekében.

Keresetüket azután indították el, hogy 2017-ben Portugáliában halálos tűzesetek következtében több mint 120 ember meghalt, és az ország az elmúlt 90 év legforróbb júliusát rögzítette. A kutatók a 2017-es lángok intenzitását a globális felmelegedéshez kapcsolták.

Félek a jövőm miatt

– mondta Mota ifjúsági pályázó újságíróknak egy csütörtöki virtuális sajtótájékoztatón.

Olyan érzéssel élek, hogy az otthonom minden évben ellenségesebbé válik

– mondta a portugáliai középső leiriai otthonából, hozzátéve, hogy a hőség olyan mértékű, hogy a szabadtéri testmozgás napközben elviselhetetlen volt.

„Ha gyermekeim vannak, milyen világba neveljem őket? Ezek valódi aggodalmak a mindennapjaimban… A 2017-es tűzvészek után rájöttünk, hogy változtatnunk kell és sürgősen le kell állítanunk a klímaváltozást.”

Kína azon országok között, amelyek valószínűleg elmulasztják az éghajlatváltozási tervek 2020. határidejétKína azon országok között, amelyek valószínűleg elmulasztják az éghajlatváltozási
tervek 2020. határidejét – Patricia Espinosa (Photo: UNclimatechange /Flickr)

Az ügy összetettsége mutatja, hogy közel három évre volt szükség a bíróságon az ügy elindításával kapcsolatban egy 2017. októberi sikeres közösségi finanszírozási kampányt követően.

Gearóid Ó Cuinn, a globális jogi cselekvési hálózat (GLAN) igazgatója, amely a fiatalok nevében jár el, a jogi lépéseket „példátlannak” minősítette.

Gerry Liston, a GLAN jogi tisztviselője a Climate Home News-nak elmondta, hogy az ügy „jelentős nyomást gyakorolhat az európai kormányokra, hogy fogadják el a tudomány által igényelt kibocsátás-csökkentéseket”.
A Climate Action Tracker kutatására hivatkozva az ügyvédek azzal érvelnek, hogy a 33 ország egyik terve sem felel meg a Párizsi Megállapodás alapján vállalt kötelezettségüknek, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés „jóval 2 C alatt” maradjon.
A Climate Action Tracker megállapította, hogy az EU és a beperelt hat másik ország által vállalt kötelezettségek szintje, ha a világ többi része megegyezik vele, legalább 3-4 ° C-os melegedést eredményez.
Az ügyben eljáró ügyvédek bírósági végzést kérnek, hogy az országok gyorsítsák fel kibocsátáscsökkentéseiket itthon és külföldön is, összhangban a Párizsi paktum legkeményebb 1,5 C-os felmelegedési határértékével.
Noha az EJEB nem rendelkezik közvetlen végrehajtási jogkörrel, Marc Willers QC, az ügy vezető tanácsosa kijelentette, hogy egy ilyen döntés felhatalmazhatja az egyéneket arra, hogy az ügyet a saját bíróságukon folytassák.

Annalisa Savaresi, a skót Stirlingi Egyetem környezetvédelmi jogi előadója és az Emberi Jogok és Környezetvédelem Globális Hálózatának európai igazgatója számára az eset „igazán érdekes” megerősítheti az éghajlatváltozással kapcsolatos perek alapját. emberi jogi alapon.
De egy „nagy akadály” előtt áll – mondta a CHN-nek.
Az elfogadhatósági kritériumok alapján az ügy csak akkor nyújtható be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, „miután minden hazai jogorvoslati lehetőség kimerült”. Ehhez meg kellene követelni az ügy végigvitelét a 33 ország legmagasabb bírósága előtt.
Liston, a GLAN munkatársa elmondta, hogy a CHN ügyvédei kivételt kérnek a szabály alól, ennek alapján 33 párhuzamos ügy folytatása nem célszerű, már csak a pénzügyi korlátok miatt sem.

Érvelni fognak azzal is, hogy az európai hazai bíróságok többet tehetnek és kell is tenniük azért, hogy megvédjék polgáraikat az éghajlatváltozástól, emberi jogi kötelezettségeiknek megfelelően. Például az Egyesült Királyságban és Németországban a bíróságok elutasították azokat az embereket, akik megpróbálták kormányukat gyorsabb éghajlat-cselekvésre kényszeríteni.

Liston szerint az ügy „a valóban történelmi precedensre épít majd”, amelyet Hollandiában hozott döntés alapján arra kötelezte a Holland Kormányt, hogy azonnali kibocsátáscsökkentést hajtson végre emberi jogi kötelezettségeinek megfelelően, ideértve az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

Marta Torre-Schaub, a Sorbonne Jogi Egyetem kutatási igazgatója, a ClimaLex klímaváltozási és jogkutatási hálózat vezetője elmondta a CHN-nek, hogy „óvatos” az ügy sikerének esélyével kapcsolatban, mondván, hogy eljárási okokból elutasítható.

Savaresi optimistábban tekint rá: „Véleményem szerint a bíróság rossz színben fog feltűnni, ha az ügyet elfogadhatósági szintre terelik.” – mondta.

Írta: Chloé Farand – CLIMATE HOME NEWS
Törteli Gabriella

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.