Iskolasztrájk – Csupán átadjuk a tudósok szavait

2019 Március 15.-én több, mint 1,5 millió diák sztrájkolt a klímáért 2083 helyen, 125 országban, minden kontinensen.

Iskolasztrájk - Csupán átadjuk a tudósok szavait | ClimeNews - Hírportál

A kedvenc érv Svédországban (és mindenhol máshol) az, hogy nem számít, mit teszünk, mert túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy változást érjünk el.

A pénteki események megvalósulása volt a globális klímamegmozdulások valaha volt legnagyobbika, a 350.org szerint. Azért történt meg, mert néhány diák olyan kis országokból, mint Svédország, Belgium és Svájc úgy döntött, hogy nem megy iskolába, mert az emberek semmit sem tettek a klímaválság ellen. Bebizonyítottuk, hogy nem számít, mit csinálsz, és hogy senki sem túl kicsi ahhoz, hogy változást érjen el.

Az emberek azt kérdezgetik tőlem: „Mi a klímaválság megoldása?” Meg hogy hogyan „hozzuk helyre a problémát”. Azt várják tőlem, hogy tudjam a választ.

Ez több, mint abszurd, ugyanis nincsenek „megoldások” a jelenlegi rendszereinken belül. Senki sem „tudja”, hogy pontosan mit kell tennünk. Ez a lényeg. Nem elég egyszerűen csökkenteni vagy növelni néhány adófajtát, vagy befektetni valamilyen „zöld” alapba, aztán ugyanúgy csinálni tovább mindent, mint azelőtt.

Igen, nagyon sok dolog van, amik nagyon fontosak és szükségesek, és javítanak a helyzeten. Ilyenek a napenergia, a szélenergia, a körkörös gazdaság, a veganizmus, a fenntartható mezőgazdaság, és így tovább, De még ezek is csupán részei az egésznek.
Nem koncentrálhatunk többé egyedi és különálló dolgokra, mint az elektromos autók, a nukleáris energia, a hús, a repülés, a bioüzemanyagok, stb. Sürgősen szükség van egy holisztikus megközelítésre, hogy érdemben foglalkozhassunk a teljes fenntarthatósági válsággal, és a tovább zajló ökológiai katasztrófával. És ez az, amiért azt mondogatom, hogy el kell kezdenünk válságként kezelni a válságot. Mert csak akkor – és csak a legjobb rendelkezésünkre álló tudomány által vezérelve (ami egyértelműen látható végig a Párizsi Klímaegyezményben) tudjuk együtt elkezdeni létrehozni a globális előre mutató utat.
De ez nem történhet meg, amíg hagyjuk, hogy az „igen-de-mi-van-akkor-a-nukleáris-energiával-vita” menjen tovább. Ez időpocsékolás. Ez „klímahalogatás”. Arra van szükség, hogy sok gondolat legyen a fejünkben egyszerre, és mégis előre haladjunk a változásokkal egy korábban soha nem látott sebességgel.
Az IPCC szerint a nukleáris energia egy kis része lehet egy nagyon nagy karbonsemleges energiamegoldásnak, különösen az olyan országokban, ahol nem áll rendelkezésre a megújuló energiára való teljes átállás – még ha különösen veszélyes, drága és időigényes is. De hagyjuk ezt a vitát addigra, mikor már elkezdjük az egész képet vizsgálni.
Úgy tűnik, néhányan kétségbeesetten szeretnék megtartani a hétköznapi életük kényelmét és luxusát, így azt mondják másoknak, hogy ne legyenek gyerekeik. Mint gyerekek, akik a kistestvéreinkért szólalunk föl, ezt nem tartjuk valami bátorítónak. Nem a jövő generáció az, aki ezt létrehozta. És mégis – ismét – minket hibáztatnak. (Érdemes hozzátenni, hogy attól függetlenül, hogy ki kit hibáztat, óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra világszerte, és a tudományos eredmények alapján az eggyel kevesebb gyerek vállalása messze a leghatékonyabb egyéni klímavédelmi stratégia (Wynes & Nicholas, 2017), amivel egyenértékű egy, a pár által nem kívánt nemzés folyamatos megelőzésének támogatása – a ford.)

Még ha a tudósok, a politikusok, a média, és az ENSZ sem beszél arról, hogy pontosan mit kell tenni, hogy „megoldjuk” a klímaválságot (más szóval, drámaian csökkenteni a kibocsátásainkat mától kezdve), akkor hogyan tudhatnánk mi, néhány iskolás? Hogyan hagyhatjátok ezt a terhet ránk?

Amint elvégeztétek a házi feladatotokat, rájöttök, hogy újfajta politikára van szükségünk. Egy új gazdasági rendszerre, ahol minden a gyorsan csökkenő és szélsőségesen korlátolt karbon-büdzsén alapul.

De ez nem elég. Egy teljesen új gondolkodásmódra van szükség. A politikai rendszer, amit létrehoztatok, a versenyen alapul. Csaltok, mert megtehetitek, mert nektek csak a győzelem számít. Hogy hatalmat szerezzetek. Ennek véget kell vetni. Le kell állítanunk az egymással való versengést. El kell kezdenünk kooperálni és megosztani a bolygó maradék erőforrásait, igazságos módon. (Megjegyzés: minél kevesebben vagyunk a korlátozott mennyiségű erőforrásokra, annál könnyebb osztozkodni – a ford.) El kell kezdenünk a bolygó eltartóképességén belül élni, a méltányosságra fókuszálni, és néhányat vissza kell lépni az összes élő faj érdekében.

Csupán átadjuk a tudósok szavait. Az egyetlen követelésünk az, hogy elkezdjetek hallgatni rá. Aztán kezdjetek el cselekedni.

Szóval kérlek, hagyjátok abba a gyerekek kérdezgetését a válaszokért, ami segít feltakarítani a saját mocskotokat.

Greta Thunberg
Fordította: Kántor Sztella Nóra
Forrás: Greta Thunberg Facebook poszt


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.