Miért nem nőtt a népesség az 1800-es évek előtt?

A népességnövekedés okához tévesen a fosszilis energiaforrások korlátlan, és majdnem ingyen történő elérését társítják. Helyesen az orvostudomány és a higiénia által megoldott életkor növekedése a háttérben húzódó valódi ok.

Az 1800-as évek előtt a szülők a gyermekeik felnőtté-válását éppenhogy megérték, ez az oka annak, hogy a népesség nem nőtt. Tévedés, hogy a népességrobbanást a fosszilis energiaforrások felhasználásának elterjedése okozta! Ellenkezőleg, az egyre növekvő népesség igényének számára találták meg az energiaforrásokat (szenet, kőolajat és a földgázt) és felhasználásuk módját. A természetes módon, fenntarthatóan megtermelhető élelmiszerek kimerülése miatt pedig a műtrágyát. Mindezeket - a figyelmeztetések ellenére - a hosszútávú következmények teljes figyelmen kívül hagyásával a mai napig alkalmazzák. Természetesen később az egészségügy, higiénia (tiszta víz + szennyvízkezelés infrastruktúra) nem fejlődhetett volna fosszilis energiabőség nélkül. Ez egy egy spirál, amiben a tényezők egymást hajtják fölfelé.

David Attenborough elhallgatott, szőnyeg alá söpört filmje nem igazán népszerű sehol a világban. Ezt a máig tabunak számító témát a népességnövekedésről a valóságnak hűen, tudományos alapokra támaszkodva dolgozza fel, és nem igazán találgat benne semmit. Most amikor Florida partjait porig rombolja a Dorian hurrikán kötelező lenne mindenki számára, hogy tudja, mit is jelent a túllövés (angolul overshoot, amit egyébként még a WWF magyarországi részlege is hibásan, vagy szándékosan elferdítve túlfogyasztásnak fordít és félrevezetően jeleníti meg a közleményeiben), ami mára nem csak a klímaváltozásban, hanem az élet majdnem minden területén kezdi éreztetni a negatív hatását.

A tapasztalatom, hogy a témában megnyilatkozók ezen ismeretek hiányában nemcsak félrevezetik az embereket és helytelen, rossz döntéseket generálnak, nevetségessé is teszik magukat. Magyarországon a téma szakértője, ahol az előadásaikon meg lehet tekinteni David Attemborough eredeti teljes filmjét a BOCS Alapítvány, aki többet és a valóságot szeretné megismerni a témában az keresse velük a kapcsolatot, mielőtt butaságokat nyilatkozik.

Rampasek László
Forrás: Dawid Attenborough - Hány ember élhet a Földön?

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.