Miért nem nőtt a népesség az 1800-es évek előtt?

A népességnövekedés okához tévesen a fosszilis energiaforrások korlátlan, és majdnem ingyen történő elérését társítják. Helyesen az orvostudomány és a higiénia által megoldott életkor növekedése a háttérben húzódó valódi ok.

Az 1800-as évek előtt a szülők a gyermekeik felnőtté-válását éppenhogy megérték, ez az oka annak, hogy a népesség nem nőtt. Tévedés, hogy a népességrobbanást a fosszilis energiaforrások felhasználásának elterjedése okozta! Ellenkezőleg, az egyre növekvő népesség igényének számára találták meg az energiaforrásokat (szenet, kőolajat és a földgázt) és felhasználásuk módját. A természetes módon, fenntarthatóan megtermelhető élelmiszerek kimerülése miatt pedig a műtrágyát. Mindezeket – a figyelmeztetések ellenére – a hosszútávú következmények teljes figyelmen kívül hagyásával a mai napig alkalmazzák. Természetesen később az egészségügy, higiénia (tiszta víz + szennyvízkezelés infrastruktúra) nem fejlődhetett volna fosszilis energiabőség nélkül. Ez egy egy spirál, amiben a tényezők egymást hajtják fölfelé.

David Attenborough elhallgatott, szőnyeg alá söpört filmje nem igazán népszerű sehol a világban. Ezt a máig tabunak számító témát a népességnövekedésről a valóságnak hűen, tudományos alapokra támaszkodva dolgozza fel, és nem igazán találgat benne semmit. Most amikor Florida partjait porig rombolja a Dorian hurrikán kötelező lenne mindenki számára, hogy tudja, mit is jelent a túllövés (angolul overshoot, amit egyébként még a WWF magyarországi részlege is hibásan, vagy szándékosan elferdítve túlfogyasztásnak fordít és félrevezetően jeleníti meg a közleményeiben), ami mára nem csak a klímaváltozásban, hanem az élet majdnem minden területén kezdi éreztetni a negatív hatását.

A tapasztalatom, hogy a témában megnyilatkozók ezen ismeretek hiányában nemcsak félrevezetik az embereket és helytelen, rossz döntéseket generálnak, nevetségessé is teszik magukat. Magyarországon a téma szakértője, ahol az előadásaikon meg lehet tekinteni David Attemborough eredeti teljes filmjét a BOCS Alapítvány, aki többet és a valóságot szeretné megismerni a témában az keresse velük a kapcsolatot, mielőtt butaságokat nyilatkozik.

Rampasek, László A.
Forrás: David Attenborough – Hány ember élhet a Földön?

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.