Miért sújtja Indiát a hőhullám és a vízválság?

Olyan nagyvárosok, mint Bengaluru, Chennai, Coimbatore, Hyderabad és több tucat kisebb város súlyos ivóvízhiánnyal küzd. Szinte az egész indiai félszigetet hőhullám sújtja, a hőmérséklet 40-44 °C körül mozog.

Miért sújtja Indiát a hőhullám és a vízválság?

“Egyáltalán nem láttam különbséget a Delhiben és az olyan hegyi állomásokon, mint Ooty és Coorg, uralkodó forróság között” – panaszolta a 40 éves Johnson D’Souza, egy Gurgaonban működő multinacionális vállalat alkalmazottja, aki nemrég tért vissza a családjával szülőhelyéről, Coorgból és Ootyból, hogy elmeneküljön a Delhiben lévő  forróság elől.

“Nincs emlékem ilyen példátlan hőségről és vízválságról festői szülőhelyemen. Ootyban a szállodákban és üdülőhelyeken nincsenek ventilátorok és légkondicionáló berendezések, ami még kellemetlenebbé tette az utazásunkat” – osztotta meg.

Az indiai meteorológiai hivatal (IMD) szerint Ootyban április 30-án volt a legmelegebb. 29,4 °C-ot mértek, ami 1901 óta a legmagasabb maximális hőmérséklet. Április 29-30-án Kodaguban a legmagasabb hőmérséklet 38,6°C volt, a legalacsonyabb 23,5°C.

“Az ilyen magas hőmérséklet és a páratartalom elviselhetetlen, és hatással lehet a turisztikai üzletmenetünkre” – mondta a 65 éves Jaiamma, aki turistáknak fenntartott vendégházat üzemeltet Udagamandlamban.

A szárazság idén 40 éves rekordot döntött Keralában; a Cauvery-medencében, különösen Karnatakában, új mélypontra süllyedt a tározók szintje; Andhra Pradesh Rayalaseema régiójában pedig a falusiak kutakat és csőkutakat ásnak, hogy vízhez jussanak.

Olyan nagyvárosok, mint Bengaluru, Chennai, Coimbatore, Hyderabad és több tucat kisebb város súlyos ivóvízhiánnyal küzd. Szinte az egész indiai félszigetet hőhullámok sújtják, a hőmérséklet 40-44 °C körül mozog.

Áprilisban az IMD 1901 óta a második legmagasabb minimum- és maximumhőmérsékletet regisztrálta a félsziget Indiában – 25,8 °C és 37,57 °C -.

“Ha a szárazság folytatódik, a hónap végére a különböző víztározók vízszintje történelmi mélypontra süllyed, ami nagyarányú munkaerő-elvándorlást eredményezne a nagyobb városokba, amelyek már most is vízhiányosak” – mondta Ramanjaneyulu G V a hyderabadi Fenntartható Mezőgazdasági Központból.

Hiányos délnyugati monszun

India az éves csapadékmennyiség 70%-át a délnyugati monszun révén kapja június és szeptember között. Az El Nino jelenség megjelenése gyengítette a monszunt. Az El Nino a Csendes-óceán keleti részén a felszíni vizek szokatlan felmelegedése, amely egyet jelent a délnyugat-indiai monszun gyengülésével. India 2023-ban 5,6%-os hiányt tapasztalt a délnyugati monszunban. Ez nagyobb hatással volt a déli félszigeten, ahol öt államban összesen 8%-os hiányt mértek.

A hiányhelyzet tovább romlik, ha közelebbről megvizsgáljuk. Karnatakában például 24%-os volt a csapadékhiány, ami 23 körzet 195 településén súlyos aszályhoz vezetett. A délnyugati monszun során 33%-os csapadékhiányt jelentettek a Cauvery-medencében, Karnataka, Tamil Nadu és Kerala területén. Ez 51%-os hiányt jelentett a Központi Vízügyi Bizottság által felügyelt négy nagy karnatakai víztározó összesített beáramlásában. Még Kerala, amely a délnyugati monszun kapuja, 34%-os hiányt szenvedett.

Karnataka és Andhra Pradesh területén a Pennar-medencében 46%-os volt a csapadékhiány. A Pennar és a Cauvery-medencével szomszédos más medencék, mint az Alsó-Tungbhadra (-50%), a Felső-Krishna (-42%), a Krishna Pennar (-86%), a Felső-Bhima (-74%) és az Alsó-Bhima (-65%) szintén súlyos hiányt szenvedtek.

Hiányos északkeleti monszun

Először is, az északkeleti monszun októberben késett, majd január közepéig elhúzódott, és a déli félszigeten több mint 13%-os, az egész országban pedig 8,5%-os hiányt okozott. Az északkeleti monszun főként Keralában, Tamil Naduban, Puducherryben, Karnataka és Rayalaseema egyes részein járul hozzá a csapadékhoz. Ez is foltos volt. Rayalaseemában és Karnatakában 29%-os, illetve 38%-os hiányt regisztrált, de Tamil Naduban (+4%) és Keralában (+27%) többletet mutatott.

Súlyos hiány a monszun előtti tevékenységekben

Az IMD hatalmas hiányt regisztrált a monszun előtti csapadéktevékenységben, ami fontos volt a tározók szintjének csökkenése és a hőmérséklet csökkentése szempontjából. A Dél-félszigeti India felett 2024 áprilisában lehullott csapadék (12,6 mm) 1901 óta az ötödik legalacsonyabb, 2001 óta pedig a második legalacsonyabb volt.

Az IMD szerint idén március és május első hete között a félsziget összes meteorológiai állomásán a monszun előtti csapadékmennyiség 66-82%-a hiányzott. Rayalaseema tartományban a hiány 82%-os volt, ezt követte Tamil Nadu régiója (-77%), Karnataka déli belseje (-70%), Kerala (-66%) és Andhra Pradesh partvidéke (-62%).

Süllyedő tározószintek

A monszun előtti csapadékhiány április-májusban súlyos vízválsághoz vezetett. A Központi Vízügyi Bizottság május 9-i közleménye szerint a karnatakai Krishnaraja Sagara (KR Sagar) és Kabini víztározókban az élővíztárolás 30 éves átlag mélypontra esett. A KR Sagarban tavaly 10 TMC volt, ami most 7,2 TMC-re esett vissza.

Hasonlóképpen, a Kabini tározóban tavaly 4,6 TMC volt az átlagos élő tárolás. Ez idén 3,7 TMC-re csökkent. Tamil Nadu tározóinak, a Mettur és a Bhavanisagar tározóknak a rendelkezésre álló élő tárolási kapacitása szintén alacsonyabb, mint a 30 éves átlaguk.

“Ha a monszun előtti záporok nem aktiválódnak az elkövetkező napokban, a KR Sagar vízszintje a fennállása óta a legalacsonyabbra fog csökkenni” – mondta Venkatesh R L, a Cauvery Neeravari Nigama öntözési (déli) zóna főmérnöke.

A KR Sagar gát 2013. június 13-án érte el a legalacsonyabb vízszintet 62,80 lábon. Május 9-én a szintje 79 láb körül volt, míg tavaly 85 láb volt. Karnataka és Tamil Nadu is csak ivóvízzel és háztartási vízzel rendelkezik a délnyugati monszun beálltáig.

“Még ha a délnyugati monszun júniusban-júliusban normális is lesz, a súlyos szárazság miatt a talajban lévő akut nedvességhiány miatt nem biztos, hogy elegendő víz fog lefolyni a Cauvery-medence vízgyűjtőjébe” – mondta K E S Mahesha, a Cauvery Neeravari Nigama ügyvezető igazgatója.

Klímaváltozás

A szakértők számos éghajlati tényezőt tulajdonítanak a félsziget Indiájának túlzott felmelegedésének, amelyek közé tartozik a szárazföld-óceán hőmérsékleti gradiensének a globális felmelegedés miatti gyengülése. Globálisan is minden hónap új rekordot dönt. Az elmúlt 10 hónap 2023 júniusa óta az El Nino miatt volt a legmelegebb a feljegyzések szerint. Az Indiai-óceánon a világ egyik leggyorsabban emelkedő tengerfelszíni hőmérséklete.

“A jelenlegi félszigeti aszályban több tényező is szerepet játszik, köztük az El Nino erősödése, amely hozzájárult a normálisnál magasabb hőmérséklethez, párosulva az Indiai-óceánon hosszú ideig tartó tengeri hőhullámmal” – mondta Dr. Vimal Mishra, a Gandhinagar-i Indiai Technológiai Intézet építőmérnöki és földtudományi professzora.

“Az éghajlatváltozás okozta az erős délnyugati monszun késői megjelenését és a termesztési módok megváltozását a vízigényes rizs és a készpénztermelő növények, például a gyapot irányába” – mondta Ramanjaneyulu.

Forrás: The New Indian Express


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.