Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - Hírportál

Az alábbi cikk Nate Hagens egyik előadásának legfontosabb megállapításainak parafrázisa, kiegészítve néhány gondolattal. Az előadó közgazdász, a természetes erőforrások szakértője, előadása pedig az energiaválságról, az ökológiai válságról és az emberiség jövőjéről szól.

 

Helyzetjelentés

Az elmúlt 15 évben megpróbáltam összeállítani egy átlátható képet az emberek helyzetéről.

Ha lemérnénk a bolygón az összes emlőst kilóra, azt kapnánk, hogy 96%-uk az emberek és háziállataik, és csupán 4%-uk vadon élő emlős, amibe beleszámít a 2% tengeri emlős. Az elmúlt 50 évben az óceánok savassága 25%-kal nőtt. A természetes világ lángokban áll.

Az emberi szuperorganizmus úgy működik, mint egy energiaéhes, vak, céltalan amőba. Bemutatok egy narratívát, ami integrálja az emberi viselkedést, az energiát, és a pénzt ebbe a szuperorganizmus-szerű dinamikába, aminek megfelelően jelenleg az emberek működnek.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálTúlnépesedés: ma az emlősök tömegének 96%-a ember és háziállatai

 

Gazdaság, energia, és emberi viselkedés

Minden tranzakciónak van egy energiaköltsége és energiabevétele.

Csupán igyekszünk olyan érzéseket átélni, amiket sikeres őseink éltek át. Részei vagyunk egy nagyobb csoport-entitásnak, ami kooperál a profittermelésért és a GDP növeléséért. Emellett jobban foglalkoztat minket a jelen, mint a jövő.

Megvannak a preferenciáink. Szóval -10°C-ot preferálnánk, 20°C-ot, vagy 40°C-ot? Inkább szegények lennénk, vagy gazdagok? Nulla gyermeket szeretnénk, vagy több, mint nullát? Inkább sikeresnek tűnnénk másoknál, vagy sikertelenebbnek? Inkább megnyernénk a háborúkat, vagy elveszítenénk? Jellemzően azt preferáljuk, ami több energiába kerül.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálA fosszilis energia 500 milliárd ember erejét adja

 

A gazdaság is az energiától függ

Kultúraként az energia a vakfoltunkban van. A valóságban ugyanúgy, ahogy a természetben mindennek, az energia az emberi gazdaság mozgatórugója.

Szóval a gazdaságunk és az iparosítás története arról szól, hogy az emberi fizikai munkát kiváltottuk gépekkel, amiket fosszilis szénnel és szénhidrogénekkel hajtunk. Ez a munkaerő-kiegészítés, amit az eltárolt ősi napenergia ad nekünk, ez most mindennek az alapja.

A gazdaság mérete korrelál az energiahasználattal. Minél többet égetünk, annál nagyobb a GDP. De ahogy emelkedik az üzemanyagok ára emelkedik, egyre kevesebb előnyünk származik belőle.

A pénzt teljesen függetlenül hozzák létre a meghatározó természetes erőforrásoktól. Nincs annyi pénz a világon, amivel meg lehetne fizetni az összes tartozást.
Az olajpala a sor legvégén van, utána nem jön semmi. Az olaj kitermelésének költsége 370%-kal nőtt az elmúlt 15 évben. Az energia határoz meg mindent társadalmunkban. És ahogy egyre drágul, úgy drágul minden más is.

Először a legjobbat találjuk meg és használjuk el, aztán felgyorsul a kitermelés, aztán a csúcson túl marad a rosszabb, drágábban kitermelhető anyag. Az olajjal is így van ez. Lassul a növekedés, és még abból se jut mindenkinek.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálA fosszilis energia nyújtotta bőség csupán egy rövid fejezet a történelemben

 

Az emberi amőba kiszámítható viselkedése

Az emberek 3 egyszerű szabályt követnek: Kooperálunk a háztartás, cég, ország szintjén felesleg elérésére. Eközben betartjuk a társadalmi szabályokat (többnyire), aztán elköltjük a felesleget. Az eredőjeként annak, hogy 7,8 milliárd ember követi ezeket az egyszerű szabályokat, úgy funkcionálunk, mint egy energiaéhes szuperorganizmus, ami nem gondolkodik.

A gyakorlatban minél nagyobb egy embercsoport, annál kevésbé tud eltérni a gének által meghatározottaktól, ami jellemzően több energiafelhasználást jelent.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálAz irdatlan mennyiségű fosszilis energia jóval értékesebb, mint az ára

 

A fosszilis energia hajtotta növekedés

Mivel minden egyes termék és szolgáltatás a gazdaságunkban igényelt valahol egy tüzet, hogy előállítsák és odaszállítsák ahol elfogyasztjuk őket.

Arra kérni a választókat, hogy hagyják a szenet és a szénhidrogéneket a földben, olyan, mintha egy erdőtűzzel akarnánk vitatkozni.

Ma nincs olyan hiteles intézmény vagy kormányügynökség, vagy vállalat az egész világon, ami kifejezetten a növekedés végére készül. Tehát a gazdaságaink addig fognak nőni, amíg pénzt tudunk kölcsönözni és lesz elég energia.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálA fosszilis energia minőségi romlása várhatóan a gazdaság beszűkülését eredményezi

 

Mire lehet számítani, és mire nem?

Úgy fejlődtünk, hogy szinte tökéletesen figyelmen kívül hagyjuk ezt a problémakört, amiről beszélek.

Valószínűleg nem fogjuk tudni növelni a gazdaságot AZÁLTAL, hogy a fosszilis energiáról átérünk a megújulókra.

Valószínűleg nem fogjuk tömegesen azt VÁLASZTANI, hogy a fosszilis energiahordozókat a földben hagyjuk.

A kormányok valószínűleg nem fogadják el a növekedés határait AZELŐTT, hogy túljutnánk rajtuk (csak ha már itt az összeomlás).
A teljes energiafelhasználás nőni fog, miközben a nettó energia csökken.

Valószínűleg egyre kevesebb környezetvédelmi szabályozás lesz. Úgy vélem, tövig fogjuk nyomni a pedált minden téren, egészen addig, amíg nekiütközünk a falnak. A következő évtizedben megtapasztaljuk, amit én a Nagy Egyszerűsödésnek nevezek.

A jó hír, hogy az energiahasználat és a jóllét csak addig korrelál erősen, amíg valaki nagyon szegény. Szóval igazából nem kell ez a sok pénz és energia, hogy boldogok legyünk, amíg van egy közösségünk, és az emberek körülöttünk egészségesek, és nem szűkölködnek.

A rossz hír, hogy a közösségek eltűntek, és az emberek manapság nem ismerik föl azok fontosságát. Mindeközben egyre gyorsabban nő az egyenlőtlenség. Tehát épp az ellenkező irányba haladunk, így egyre kevésbé vonzó az emberek számára az, hogy kisebb jövedelemmel is megelégedjenek, és hogy csökkentsék energiahasználatukat.

Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - Hírportál Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - Hírportál

 

Még ha az emberi amőba megállíthatatlan is, Te felkészülhetsz az összeomlásra!

Ne a szomszédhoz hasonlítgassuk magunkat! Az abszolút gazdagsággal kell törődnünk a relatív gazdagság helyett. Emlékezzünk, hogy az életben a legjobb dolgok ingyen vannak, miután alapszükségleteink kielégültek.

Egyszerűsíts hamarabb, megelőzve a kapkodó tömeget! Próbáld elképzelni, milyen lenne és annak megfelelően hozz döntéseket!
A társadalmi tőke rendkívül fontossá válik majd! Szóval az egyik javaslatom, hogy idén nyáron kopogj be tíz házba a félmérföldes körzetedben, olyanokhoz, akikkel még nem találkoztál. Válaszd meg a saját ‘törzsedet’.

Újra lokálissá kell tennünk az ellátási láncokat. A közösségeknek szükségük lesz a következőkre: termelői piacok, közösségi találkozók, egészséges ökoszisztémák.
Tanulj meg egy fizikai képességet!

Törekedj arra, hogy nettó pozitív hatásod legyen! Ha csak megpróbálod minimalizálni a felesleges energiahasználatot, azzal csak egy kisebb része lettél a nagy problémának. Okíts és inspirálj másokat új, bölcsebb célokra és értékekre!

És törődnünk kell az állatokkal a környezetünkben, mert ha mi nem tesszük, ki fog?

Kántor Sztella Nóra

Az eredeti előadás:




Az előadóról:
Nate Hagens: Az Amőba a Föld ellen | ClimeNews - HírportálNate Hagens közismert előadó, aki az emberi társadalom előtt álló nagy horderejű kérdésekről beszél, és jelenleg rendszerszintézis-szemináriumot tart a Minnesota Egyetemen „Valóság 101 – Az emberi lét áttekintése” címmel. Vezetőségi tag a Post Carbon Institute-, a Bottleneck Foundation-, az IIER- (Mérnökök és Kutatók Nemzetközi Intézete), illetve az ISEF (Az Energia és a Jövő Tanulmányozásának Intézete). Korábban a The Oil Drum főszerkeszője volt, ami az egyik legnépszerűbb és elismertebb weboldal, mely a globális energiaellátást és a közelgő energiaátmenet jövőbeli következményeit elemzi.
Munkássága: https://www.postcarbon.org/our-people/nate-hagens/

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.