Népesség, Jövedelem, Fenntarthatóság

Aggódnunk kellene, vagy rettegni?

Népesség, Jövedelem, Fenntarthatóság | ClimeNews - HírportálEgy zseniális előadás a népesség alakulásáról a század végéig, a jövedelmi különbségek csökkentéséről, és ezek fenntarthatósági vonzatairól, lehetőségeiről. Ebből a videóból megtudhatjuk, miért van az, hogy a szegény országokban az emberek több gyereket vállalnak, mint amennyit egyébként el tudnának tartani, és hogy miért nő még egy darabig a Föld népessége annak ellenére, hogy stagnál a gyermekek száma.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt években a világszintű termékenységi ráta 2,5-re csökkent (2,5 gyermek/nő). A születéskor várható életkor növekedése egyelőre elfedi ezt a jelenséget, de amint megáll, a globális népesség újra stabilizálódik. 22.30-nál azt állítja: már 2000-ben megállt a világon a gyermekek számának emelkedése (2 milliárdnál), és a népesség további növekedése elsősorban a gyerekhalandóság megfékezésének köszönhető. Persze van még mit tenni, főleg Afrikában.

A népességnövekedést sürgősen meg kellene állítani, mert a jelenlegi mezőgazdasági területeken még fenntartható módon is (biogazdálkodással) csak 8 milliárd embert tudnánk eltartani, ráadásul az emberek nem csak esznek, és a természetnek is kellene hagyni helyet, mert nem csak azoktól az élőlényektől függ a túlélésünk, amiket megeszünk, vagy iparilag feldolgozzuk.



Forrás: TZM