Norvégia megdöbbent!

Norvégiában is kezdik megtapasztalni a klímaváltozás rohamtempóban terjedő anomáliáit.

A megszokott átlagos nappali csúcshőmérsékletek júliusban Norvégiában mintegy 21,5 ° C. Dél-Svédországban a július átlagos nappali legmagasabb hőmérséklet 23 ° C körüli volt. Most az egész régió 5-10 ° C-kal haladja meg az átlagot, de a legészakibb része 10 ° C-kal magasabb a sokévi átlagnál. Ezek a klímakatasztrófa első jelei közé illenek be.

Norvégia megdöbbent! | ClimeNews - Hírportál

A probléma legnagyobb gyökere kettős, egyrészt a népességrobbanásban lévő emberiség évi 80 millió fővel növekszik, mely felemészti az elérhető erőforrásokat és már a jövő forrásait is kezdjük kimeríteni. A Föld a jelenlegi fogyasztási szinten nem képes már régen eltartani ennyi embert. Magunk alatt vágjuk a fát a jelenlegi szaporodást erőltető  középkori hozzáállással, pedig a megoldás kézenfekvő, a családtervezés támogatása révén ott ahol ez szükséges a világban.

A másik óriási probléma a fosszilis energiaforrásokat égető ipar, még most is 80%-ban abból nyerjük az energiát A szén-dioxid-kibocsátás veszélyeiről szóló világos és határozott üzenetet 30 évvel ezelőtt hallották a világ vezetői világosan. Ott tartunk, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik a globális felmelegedést nem emberi tevékenységből adódónak és elfogadhatónak gondolják. Sőt a képen látható módon a fosszilis égetése és az ehhez kapcsolódó környezetszennyezés, továbbá az ÜHG-k kibocsátása büntetlenül történhet. A Riói, utána a Kiotói protokoll, majd a Párizsi Klímaegyezmény egy vágyálom remélve, hogy az országok terveket fognak készíteni a kibocsátások csökkentésére, és azt véghez is fogják vinni. A valóságban a globális szén-dioxid kibocsátás továbbra is emelkedik az ábrán látható módon.

Norvégia megdöbbent! | ClimeNews - Hírportál

Pedig a megoldás itt is adott. Elkerülendő a büntetési tételek bevezetése helyett, az önkéntes karbonsemlegesítések ösztönzése azzal, hogy a karbonsemleges vállalatokat, termékeket, szolgáltatásokat helyzetbe hozzák a kormányok hasonló módon, ahogy a zöldrendszámos autók is kitüntetett helyeken közlekedhetnek, és ingyen parkolhatnak stb... A karbonsemlegesítés lényege, hogy az úgynevezett "carbon offset" keretében a karbonlábnyom kiegyenlítéséhez felhasznált karbonkreditek ellenértéke a zöldgazdaságba helyeződik át, és azt erősíti a fosszilis ipar helyett.

Rampasek László

Források: Severe Weather Europe || Opinion - James Hansen Boston Globe 27 June 2018