Tanulás

Folyamatosan kell tanulnunk, mert a tudatlansági kirakós első darabja a személyes elfogultságunk. Az elavult tények a második, melyeket tanítanak, elavult módszerekkel az iskolákban. Az eltúlzott hírek pedig a harmadik ok, melyekkel bombáznak bennünket nap mind a nap és amelyek félelmet keltenek bennünk. A TED információi segítenek bennünket abban, hogy ne a félelmeinkből fakadó tudatlansági állapotban éljük le az életünket és fontos kérdésekben valódi válaszaink legyenek a klímaváltozással, az oktatással és az egyenjogúsággal kapcsolatban.


Mennyit tudunk a világról? Hans Rosling, a híres világnépességi, egészségügyi és jövedelmi diagrammjaival (és hatalmas mutató pálcájával) bemutatja, hogy elég nagy eséllyel feltételezzük rosszul azt amiről úgy gondoljuk, hogy tudjuk. Játszuk végig a kvízt a nézőkkel, utána Hans fia, Ola, 4 módot fog megtanítani arra, hogyan legyünk kevésbé tudatlanok.


Az emberiség nélküli, posztapokaliptikus Föld csupán a sci-fi filmek témájának tűnhet. Ebben a rövid, meglepő előadásban azonban Lord Martin Rees arra késztet minket, hogy gondolkozzunk el a valós, emberiséget fenyegető veszélyekről: természeti és embertől származó fenyegetésekről, melyek teljesen kiirthatnak minket. Az emberi faj aggódó tagjaként teszi fel a kérdést: Mi a legrosszabb, ami megtörténhet?


Olyan világban élünk, melynek láthatatlan szépsége az emberi szem számára alig érzékelhető finom és apró dolgokban rejlik. Hogy megmutathassa ezt a világot, Louie Schwartzberg filmes elgörbíti a tér és idő határait, nagy sebességű kamerák, gyorsított (time lapse) felvételek és mikroszkópok segítségével. A TED2014 alkalmával megoszt néhány részletet legutóbbi projektjéből, “A rejtett világ titkai” című 3D-s filmből, melyben lelassítja, felgyorsítja, és felnagyítja a természet elképesztő csodáit.


Mi a közös a rap koncertekben, a fodrászati csevegésben és a vasárnapi istentiszteletekben? Christopher Emdin szerint mindegyikükre jellemző az a titkos varázslat, amely egyszerre elbűvöli és tanítja az embert – ez pedig olyan képesség, melyet gyakran nem tanítanak meg az oktatóknak. A tudományt támogató Emdin, aki a Science Genious B.A.T.T.L.E.S. kezdeményezést a Wu-Tang Clan hip-hop együttes GZA művésznevű rapperével közösen elindította, megosztja látomását arról, hogyan kelthetők életre a tantermek.


Vaksötét éjszaka, medúzacsípés, fuldoklás a sós vízben, éneklés, hallucinációk… De Diana Nyad csak úszott tovább, míg el nem érte élete legnagyobb álmát: megtenni a 160 kilométeres távot Kuba és Florida között. Mindezt 64 évesen. Hallgasd meg a történetét!


Az egyetlen közös dolog az emberekben, hogy mindegyikünk boldog szeretne lenni — állítja a szerzetes és valláskutató, David Steindl-Rast testvér. És a boldogság gyökere szerinte a hálában rejlik. Egy ösztönző lecke arról, hogy lassuljunk le, nézzük meg jól, hogy merre akarunk menni, és mindenekfelett legyünk hálásak!