Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok!

Nem lehet, hogy inkább irigykedtek? Mert ti nem tehettétek meg, amit ő most megtehet? És még cinikus módon el is várjátok tőle, hogy az egész világot ő mentse meg a multiktól?

Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok! | ClimeNews - Hírportál

Kedves Greta-szkeptikusok!

Arról írtok, hogy Greta Thunberget valakik médiasztárrá tették. Meg azt is állítjátok, hogy csak bábként rángatják. És egyébként kígyót-békát összehordtok róla. Pedig nekem egyre inkább úgy tűnik a cinikus, diszkrimináló és gúnyolódó megnyilatkozásaitokból, hogy

Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok! | ClimeNews - Hírportálpont ti szeretnétek minél több lájkot gyűjteni a cinikus, diszkrimináló és gúnyolódó szövegeitekkel!

Szerintem nektek fogalmatok sincs, mire képes egy tizenhat éves embergyerek, de nem azért, mert ti nem lettetek volna képesek rá, csak mire ti lettetek tizenhat évesek, már nem volt meg bennetek az az önszeretetet, ami egy őskori, a természettel még együtt élő homo sapienset jellemzett.

Hogy mikor vesztettétek el, talán már nem is emlékeztek. Talán otthon, amikor a szüleitek vagy a szocializmust (ide beilleszthetsz más rezsimet is, meg akár a kapitalizmust is), vagy a saját egójukat, vagy mindkettőt egyszerre építgették. Talán az iskolában, ami egyenesen testi-lelki nyomorékká tett mindannyiunkat a legádázabb mesékkel. Az is lehet, hogy a reklámok lopták el, amiket ti is néztetek, vagy a kóla, amit ti is ittatok, a cigi, amit ti is kipróbáltatok, netán a sorozatok, amiket ti is bambultatok.

Ti pont ugyanannyira távolodtatok el a természettől, mint bárki más ezen a bolygón. És ti okoskodtok, ti ítélkeztek és ti gúnyolódtok.

Nem lehet, hogy inkább irigykedtek?

Mert ti nem tehettétek meg, amit ő most megtehet? Mert mégis csak fejlődött valamicskét jó irányba is ez az általatok oly megvetett nyugati világunk, és most már egy kamasz is hallathatja a hangját, és meg tud mozgatni rengeteg embert? Mert sok gyerek egyszerre fellázadt a felnőttek ellen? (Többen közülük bejutottak egyébként a médiába is.) Mert a mai gyerekek nem csak a tanárok háta mögött susmognak, hogy milyen szar az iskola, hanem még a végén elintézik, hogy megbomoljon egy évszázados, elavult rend az iskolakötelezettséggel?

Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok! | ClimeNews - HírportálÉs akkor még cinikus módon elvárjátok tőlük, hogy majd az egész világot ők mentsék meg a multiktól?

Ti, akik kvázi neveltétek őket? Pellengérre állítjátok a saját gyerekeiteket, miközben óriási elvárásokat támasztotok eléjük, amiket ti nem voltatok képesek meglépni? Mégiscsak igaza van Greta Thunbergnek, amikor azt mondja, hogy szégyelljétek magatokat.

Szégyelljétek magatokat, amikor szembe köpitek saját magatokat!

Mert mi, a Homo sapiens minden egyede közös őseink által jól össze vagyunk gabalyodva egymásba. Együtt lélegzünk és együtt vérzünk, még a szívünk is egy ütemre ver. Ha tetszik, ha nem. Egymás tükörképei vagyunk: vertikálisan a generációk kötnek össze minket, horizontálisan pedig a jelen idő. A Chauvet-barlangban talált rajzok több ezer, tízezer éven át készültek. Az ott élő emberek az időtlenségben alkottak egymással, ismeretlenül.

Amikor kínzol (bántasz, gúnyolsz) mást, legyen az ember vagy állat, magadat is kínzod (bántod, gúnyolod). Amikor cinikusan megalázol valakit, saját magadat alacsonyítod le.

Amikor azt mondod, hogy a nyugati ember vacak, de a természeti nép nem (egyébként a természeti népek ugyanúgy sapiensek, és ugyanúgy a saját maguk által kreált ideológiáik és meséik foglyai, mint bármilyen más társadalmak, és már rég nem úgy természeti népek, mint a háziasítása előtti sapiens), akkor magadról mondod, hogy vacak vagy. És ez fordítva is igaz, akkor rasszizmusnak hívjuk.

Vedd komolyan Greta Thunberget és saját magadat is!

Ha úgy érzed, hogy kihasználják Greta Thunberget, ha úgy érzed, hogy médiasztárt csinálnak belőle, ha úgy érzed, hogy ökoszentté avatták, ha úgy érzed, hogy hülyére veszik, ha úgy érzed, hogy ő kétségbe van esve,

Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok! | ClimeNews - Hírportálha úgy érzed, hogy ijesztő számodra, vagy idegesítő, akkor változtass a saját hozzáállásodon, és őrizd meg te az ő emberi méltóságát a gondolataidban és a szavaidban,

lásd őt egy komoly és felettébb intelligens lánynak, vedd komolyan te az ő szándékait és a kétségbeesését, nézz utána te magad, hogy áll a tudomány! És tádám, máris nem médiasztár, máris nem szent, máris nincs kihasználva, és máris komolyan vetted saját magadat is. Lehet, hogy még az emberekbe vetett bizalmad is kicsit visszatér.

Aztán ha utánanéztél a tudományos adatoknak is, meglátod, hogy a helyzet valóban kétségbeejtő. De ha még akkor is kételkedsz a helyzet komolyságában, nézz szét magad körül is. Nézz szét, és te is látni fogod, amit én is érzékelek a városban: hetek óta nem esett az eső, ki van száradva a föld, az évtizedek alatt sittel és szeméttel feltöltött külvárosi és erdei utakból jön elő a szemét, és szépen tart vissza a városba, körülöttünk egész kukorica- és napraforgótáblák a vasúti sínek közötti növényzettel együtt ronda barnára színeződtek és bűzlenek a gyomirtótól, az utcákat elborítja a csikk, a szőlőhegy tele van műanyagszeméttel, a szőlő permetezve, plusz a csúcsélmény: ma reggel az iskola előtt egy anyuka rám pöckölte a cigarettacsikkjét.

Hajrá Greta, hajrá Fridays for Future-gyerekek!

Ti szégyelljétek magatokat, kedves Greta-szkeptikusok! | ClimeNews - HírportálAz a helyzet, hogy én nem elcsukló hangon tartanék beszédet, hanem a legszívesebben ordítanék.

Például akkor, amikor ülünk a polgármesterrel szemben, és soroljuk, hogy micsoda elképesztő állapotban van a város és környéke, de ő blazírt pofával mantrázza a hárító politdumát, akkor nagy kedvem lenne lesüvölteni a haját a fejéről.

Úgyhogy igenis hajrá Greta, hajrá Autumn, hajrá Fridays- for-Future-gyerekek, hajrá Fridays-for-Future-szülők és hajrá mindenki! Legyünk kemények, mert csak úgy lehet lelassítani az éghajlatváltozás antropogén részét és globális életmódváltoztatást elérni, ha az egyéni cselekvésen túl rákényszerítjük a multikat és a velük együttműködő politikusokat az alapvető változtatásra és cselekvésre.

Mindezt együtt kell megtenni, és ebben mindenkinek megvan a maga felelőssége, útja, helye és dolga.

Forrás: azonnali | Balázs Borbála

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.