Többszörösen a törvények ellen

Bosznia-Hercegovina Alkotmánybírósági Határozat (2020. 12. 22.)

Christoph Grabenwarter, az Osztrák Alkotmánybíróság (VfGH) elnöke és Verena Madner alelnök.
Fénykép: APA / Georg Hochmuth

Az emberek szabad mozgásának korlátozása és a maszkhordás kötelező elrendelése, alkotmányt és európai egyezményt sért.

Mindez majdnem ugyanazon a napon történt, amikor Osztrák Legfelsőbb Bírósági Döntés (2020.12.23.) jogellenesnek nyilvánította a gyermekek maszkhordási kötelezettségét.

Bosznia-Hercegovinában az Alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Bosznia-Hercegovina Alkotmányában, valamint az Emberi jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről szóló európai egyezményben (Európai Egyezmény) garantált alapvető emberi jogok és szabadságok a száj- és orr-MASZKOK VISELÉSÉNEK KÖTELEZETTSÉGE, valamint állampolgárai szabad mozgásának korlátozása tekintetében, nem csupán Bosznia-Hercgovina alaptörvényébe ütközik, de a legalapvetőbb emberi jogokat és nemzetközi egyezményeket is sérti.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Bosznia és Hercegovinai Alkotmány II.3. Cikkének f) pontja és az Európai Egyezmény 8. cikke cikk – magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogok sérültek a korlátozó, elrendelt járványügyi intézkedésekkel.

Említett speciális esetekben a rendeletek a magánélethez és a szabad mozgáshoz való jog megsértését eredményezték, amelyeket a Járványügyi Krízisstáb szűklátó intézkedéseivel követett el.

Megállapításra került, hogy a védőmaszkok kötelező viselésének elrendelése és az emberek szabad mozgását korlátozó rendeletek, az állampolgárok magánéletébe történő súlyos beavatkozásnak minősülnek, melyek egyúttal az alapvető emberi jogokat- és szabadságot garantáló, Emberi Jogok Európai Egyezményét is sértik, közölte a Bosnyák Alkotmánybíróság.

Források:
https://www.diepresse.com/5915259/maskenpflicht-und-klassenteilung-vfgh-kippt-corona-verordnung-vom-fruhjahr
https://www.aa.com.tr/ba/balkan/ustavni-sud-neustavne-su-mjere-zabrane-kretanja-i-obaveznog-nošenja-maski-/2085463
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mjere-zabrane-kretanja-i-obaveznog-nosenja-maski-su-neustavne/201222110

Király Róbert