Bővebben a szegény országok lehetőségeiről a népesedés kapcsán

„Arról nem is beszélve, hogy a népességnövekedés túlnyomórészt olyan afrikai államokban történik, amelyek amúgy sem elég erősek ahhoz, hogy érdemben korlátozzák állampolgáraikat a gyermekvállalásban.” – B.I.

Igazából nem korlátozni kell az embereket a „gyermekvállalásban”, hanem biztosítani kell számukra az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogát. Emellett az urbanizáció is segít, a lakosság ökológiai képzése, illetve annak az erkölcsnek az átadása, hogy a leendő gyermek érdekeit helyezzék előtérbe (mindenféle gazdasági-, politikai-, társadalmi-, esetleg kicsinyes személyes érdekek helyett).

A másik fontos dolog, hogy a szegény országok igazából nincsenek magukra utalva. A fejlett országok támogatják a szegény országokat (lásd: Nemzetközi Fejlesztés), csak el kell érni, hogy ezeknek az összegeknek egy jelentős része (pl. 10%) a családtervezési lehetőségek megteremtésére irányuljon (ami egyébként messze a leghatékonyabb segélyezési mód). Amíg ezt nem sikerül elérni, a jómódú egyének maguk is támogathatják a kezdeményezést.

A harmadik pedig az, hogy a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása mindenkit megillet, attól függetlenül, hogy gazdag vagy szegény országban él, és hogy van-e ökológiai válság vagy sem. A fogyasztás-csökkentéssel ellentétben óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra világszerte. Ez a legnagyobb humanitárius katasztrófa, és a globális ökológiai válság legalapvetőbb oka.

Kell-e foglalkozni a rászorulókkal, és ha nem, miért igen?

Category: Kell-e foglalkozni
Tags: fogamzásgátlás emberi joga, globális ökológiai válság, humanitárius katasztrófa, oktatás