Bővebben az energiamix és a fogyasztáscsökkentés klímavédelmi potenciáljáról

„Ennél sokkal sürgetőbb kérdés az, hogy milyen módon termeljük meg az energiát, illetve, hogy az már élő emberek mennyit fogyasztanak.” – B.I.

Valójában nincs annyi időnk, hogy az energia-infrastruktúrát megpróbáljuk átállítani pl. nukleáris, plusz megújuló, plusz földgáz kombinációra. Tulajdonképpen az energia- infrastruktúra lecserélése is sok energiába kerül, így hosszú évekig csak azért szennyeznénk többet, hogy utána kevesebbet szennyezzünk. Szóval igazából nem ez a legsürgetőbb kérdés.

A fogyasztással kapcsolatban egyrészt fontos tisztázni, hogy a „már élő emberek” (fogyasztók) száma másodpercről másodpercre nő, másrészt azt, hogy a már élő emberek túlnyomó többsége inkább többet fogyasztana (jogosan), harmadrészt pedig azt, hogy alapvetően nincs kielégítetlen igény a fogyasztáscsökkentésre (ellentétben a fogamzásgátlásra, amire van). Minél sürgetőbbnek tűnik tehát a fogyasztás-korlátozás, annál sürgősebb az – egyébként senki által nem kívánt – népességnövekedés megállítása (az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása révén).

Kell-e foglalkozni a rászorulókkal, és ha nem, miért igen?

Category: Kell-e foglalkozni
Tags: energiamix, fogyasztáscsökkentés