Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt

Megfontolásra visszaküldte ma a parlamentnek Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény azon október 11-i módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain.

szeleromu-szelturbina-zold-energia - Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt - ClimeNews

Az államfő visszaküldő levelében azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az

  • nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását,
  • ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és
  • indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Áder a levelében emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés a május 24-én elfogadott törvénnyel hirdette ki és november 4-től már hatályossá is válik a Párizsi Megállapodás, amely az üvegházhatású gázok visszaszorítását tűzte ki célul, igaz az alkalmazott nemzeti energiakosár tartalmának megállapítása nemzeti hatáskörben marad. Emlékeztet arra is, hogy a dekarbonizációs cél elérésében segít, ha rendelkezésre áll minden tiszta energiaforrás hasznosíthatósága, így a szélenergiáé is, miközben az Országgyűlés által

most elfogadott törvény nem segíti, hanem szűkíti a szélenergia jövőbeli felhasználhatóságának lehetőségeit. Emiatt tehát érvelése szerint visszalépést jelent Magyarországon is, és nem segíti az említett cselekvési terv megvalósítását sem.

Áder az indoklásban úgy fogalmaz, hogy a törvény és az egyéb hatályos jogszabályok együtt

álláspontom szerint ellehetetlenítik a szélerőművek és szélerőmű parkok építését, továbbá veszélyeztetik a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020 dokumentumban foglalt célkitűzéseket, amelyek között szerepel a szélenergia részarányának növelése.

A cikk margójára: Ugye aki ismer az tudja, hogy nem szoktam finomkodni… Szörnyű azt látni, hogy a komplett kormány (kvázi majdnem az összes politikus, tisztelet a kivételnek) ebben a kérdésben mennyire dilettáns, hülye. A már említett politikusaink nem látnak tovább ebben a kérdésben a saját orruknál. Vagy az orruknál fogva vezeti őket – a szélerőművek kérdésében – valami sötét erő? Döntsék el Önök. Viszont azt már most látni lehet, hogy a következő – most felnövő – generációk ez ügyben kegyetlenek lesznek az elődeikkel szemben. Hiszen a hülye politikus gyereke is fel fogja tenni majd a kérdést: “… apám te sem tudtál szakítani a Hülyeség Korával?” Ugyan ez a helyzet Paks II-vel is! Viszont a két ügy szorosan összefügg és az eredménye annak is körvonalazódni látszik. Csak azt nem értem, hogy addig, ameddig a fejekből nem száll ki a homály, miért kell elkölteni feleslegesen milliárdokat?

Rampasek László

Forrás: Portfolio