Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt

Megfontolásra visszaküldte ma a parlamentnek Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény azon október 11-i módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain.

szeleromu-szelturbina-zold-energia - Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt - ClimeNews

Az államfő visszaküldő levelében azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az

  • nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását,
  • ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és
  • indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Áder a levelében emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés a május 24-én elfogadott törvénnyel hirdette ki és november 4-től már hatályossá is válik a Párizsi Megállapodás, amely az üvegházhatású gázok visszaszorítását tűzte ki célul, igaz az alkalmazott nemzeti energiakosár tartalmának megállapítása nemzeti hatáskörben marad. Emlékeztet arra is, hogy a dekarbonizációs cél elérésében segít, ha rendelkezésre áll minden tiszta energiaforrás hasznosíthatósága, így a szélenergiáé is, miközben az Országgyűlés által most elfogadott törvény nem segíti, hanem szűkíti a szélenergia jövőbeli felhasználhatóságának lehetőségeit. Emiatt tehát érvelése szerint visszalépést jelent Magyarországon is, és nem segíti az említett cselekvési terv megvalósítását sem.

Áder az indoklásban úgy fogalmaz, hogy a törvény és az egyéb hatályos jogszabályok együtt

álláspontom szerint ellehetetlenítik a szélerőművek és szélerőmű parkok építését, továbbá veszélyeztetik a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020 dokumentumban foglalt célkitűzéseket, amelyek között szerepel a szélenergia részarányának növelése.

A cikk margójára: Ugye aki ismer az tudja, hogy nem szoktam finomkodni… Szörnyű azt látni, hogy a komplett kormány (kvázi majdnem az összes politikus, tisztelet a kivételnek) ebben a kérdésben mennyire dilettáns, hülye. A már említett politikusaink nem látnak tovább ebben a kérdésben a saját orruknál. Vagy az orruknál fogva vezeti őket – a szélerőművek kérdésében – valami sötét erő? Döntsék el Önök. Viszont azt már most látni lehet, hogy a következő – most felnövő – generációk ez ügyben kegyetlenek lesznek az elődeikkel szemben. Hiszen a hülye politikus gyereke is fel fogja tenni majd a kérdést: “… apám te sem tudtál szakítani a Hülyeség Korával?” Ugyan ez a helyzet Paks II-vel is! Viszont a két ügy szorosan összefügg és az eredménye annak is körvonalazódni látszik. Csak azt nem értem, hogy addig, ameddig a fejekből nem száll ki a homály, miért kell elkölteni feleslegesen milliárdokat?

Rampasek László

Forrás: Portfolio

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.