Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt

Megfontolásra visszaküldte ma a parlamentnek Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény azon október 11-i módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain.

szeleromu-szelturbina-zold-energia - Visszadobta Áder a szélerőműveket tiltó törvényt - ClimeNews

Az államfő visszaküldő levelében azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az

  • nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását,
  • ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és
  • indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Áder a levelében emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés a május 24-én elfogadott törvénnyel hirdette ki és november 4-től már hatályossá is válik a Párizsi Megállapodás, amely az üvegházhatású gázok visszaszorítását tűzte ki célul, igaz az alkalmazott nemzeti energiakosár tartalmának megállapítása nemzeti hatáskörben marad. Emlékeztet arra is, hogy a dekarbonizációs cél elérésében segít, ha rendelkezésre áll minden tiszta energiaforrás hasznosíthatósága, így a szélenergiáé is, miközben az Országgyűlés által most elfogadott törvény nem segíti, hanem szűkíti a szélenergia jövőbeli felhasználhatóságának lehetőségeit. Emiatt tehát érvelése szerint visszalépést jelent Magyarországon is, és nem segíti az említett cselekvési terv megvalósítását sem.

Áder az indoklásban úgy fogalmaz, hogy a törvény és az egyéb hatályos jogszabályok együtt

álláspontom szerint ellehetetlenítik a szélerőművek és szélerőmű parkok építését, továbbá veszélyeztetik a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020 dokumentumban foglalt célkitűzéseket, amelyek között szerepel a szélenergia részarányának növelése.

A cikk margójára: Ugye aki ismer az tudja, hogy nem szoktam finomkodni… Szörnyű azt látni, hogy a komplett kormány (kvázi majdnem az összes politikus, tisztelet a kivételnek) ebben a kérdésben mennyire dilettáns, hülye. A már említett politikusaink nem látnak tovább ebben a kérdésben a saját orruknál. Vagy az orruknál fogva vezeti őket – a szélerőművek kérdésében – valami sötét erő? Döntsék el Önök. Viszont azt már most látni lehet, hogy a következő – most felnövő – generációk ez ügyben kegyetlenek lesznek az elődeikkel szemben. Hiszen a hülye politikus gyereke is fel fogja tenni majd a kérdést: “… apám te sem tudtál szakítani a Hülyeség Korával?” Ugyan ez a helyzet Paks II-vel is! Viszont a két ügy szorosan összefügg és az eredménye annak is körvonalazódni látszik. Csak azt nem értem, hogy addig, ameddig a fejekből nem száll ki a homály, miért kell elkölteni feleslegesen milliárdokat?

Rampasek László

Forrás: Portfolio

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.